Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2015, 15:04   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Dogru beslenme okul basarisini etkiliyor

Yeni bir okul dönemi daha basliyor. Tüm anne babalarin çocuklari için en büyük beklentisi tabii ki basarili bir yil geçirmeleri. Peki, okul basarisini etkileyen en önemli seylerden birinin kahvalti oldugunu biliyor muydunuz?

Kahvaltinin en önemli ögün oldugu ne kadar bilinse de anne babanin ise yetisme, çocugun servise yetisme telasi, açlik hissetmeme, sabah erken kalkma problemi nedeniyle kahvaltilar hep atlanir. Oysaki, özellikle okul çagi çocuklarinda beslenme açisindan en önemli konunun çocugun kahvalti etmeden okula gönderilmemesi oldugunu belirten Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Nese Karaaslan Biyikli, kahvaltinin okul basarisi üzerindeki etkilerini söyle anlatiyor:

Kahvalti yapmadan okula giden çocuklarda;

• Kan sekeri düsüklügüne bagli olarak: Uyuklama, algilama ve ögrenme zorlugu, konsantrasyon bozuklugu, gerginlik gibi belirtiler gözlenebilir. Tüm bunlar da çocugun dersi anlama, izleme ve ögrenme süreçlerini olumsuz etkiler.

• Gergin olur: Açligin getirdigi gerginlik nedeniyle çocuk arkadaslik iliskilerinde ve ögretmeni ile iliskilerinde sikinti yasayabilir.

• Sismanlik nedeni: Günün ilk ögününü atlayan çocugun ayrica ders aralarinda kantine kosma ve kalorisi yüksek ancak besin degeri düsük gidalari fazla tüketmesi sismanlik, dis çürükleri gibi hastaliklara da zemin hazirlar.

Gün içinde hangi besinler tüketilmelidir?

Okula giden çocuklarin gün içinde üç ana (sabah, öglen, aksam) ve iki ya da üç ara (kusluk, ikindi, aksam yemegi sonrasi) ögün almalari gerektigini belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Nese Karaaslan Biyikli, bu ögünlerde alinmasi gerekenleri ise söyle anlatiyor:

“Bu ögünlerde süt/süt ürünü, et-yumurta, tahil ve meyve-sebze grubundan besinler dengeli olarak çocuga verilmeli. Çocugun bir gün içinde ekmek-tahil grubundan alti porsiyon, süt ve süt ürünlerinden iki porsiyon, et-yumurta grubundan iki porsiyon, meyve-sebze grubundan da en az bes porsiyon tüketmesi saglanmalidir.”

Çocuga dogru beslenme aliskanligi kazandirin

Çocugun kantinden hazir gidalar (pogaça, açma, çikolata, gofret gibi) almasi ve bunu aliskanlik haline getirmesinin sakincalarina da deginen Doç. Dr. Nese Karaaslan Biyikli, “Hatali beslenme aliskanliklari edinen çocuklarda kansizlik, kemik zayifligi, yetersiz beslenme, sismanlik, dis çürükleri gibi hastaliklar gelisebilir. Bunu önlemek için çocukla besinlerin yararlari konusunda konusun, saglikli yiyecekleri nasil seçecegi konusunda onlari bilgilendirin. Okul kantininden ara sira peynirli tost, simit, ayran, taze meyve suyu, meyve alabilecegini ancak diger gidalari neden tüketmemesi gerektigini açiklayin. Evde çocuk için uygun ana ve ara ögünler çocugun istekleri de dikkate alinarak hazirlanip okula gönderilebilir” diyor.

Sokaktan satin alinan gidalarin hazirlanma, saklanma ve sunulma kalitelerinin standart olmadigina da dikkat çeken Doç. Dr. Nese Karaaslan Biyikli, bu besinlerin mikrop ya da toksin içerme olasiliklarinin yüksek oldugunu vurgulayarak “bu tip gidalar tüketen çocuklarda besin zehirlenmeleri görülebilir” uyarisinda bulunuyor.

Örnek menüler…

Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari, Çocuk Nefrolojisi Uzmani Doç. Dr. Nese Karaaslan Biyikli, anne babalara çocuklari için örnek menüler de hazirladi.

• Kahvalti menüsü: Kahvaltida süt, tahil, yumurta ya da peynir ve meyve tüketilmelidir. Bu besinler çocuklara farkli sekillerde sunularak yemeleri kolaylastirilabilir. Peynirli tost, domates ve süt, tahil - kuru meyve - süt karisimi (corn flakes), meyveli yogurt, pekmez ya da bal ya da reçelli ekmek ile süt, yumurta – peynir sürülmüs ekmek ve meyve suyu kahvaltida tercih edilebilir.

• Beslenme çantasi: Çocugun beslenme çantasinda ise mutlaka süt/süt ürünü, et-yumurta, tahil ve meyve-sebze bulunmalidir. Süt grubundan kutu süt, ayran, yogurt seçilebilir. Et grubu besinler oda isisinda saklanmasi güç olan besinlerdir. Haslanmis - izgara tavuk, kiymali börek, ton balikli ya da yumurtali sandviç tercih edilebilir. Sucuk, sosis, salam gibi islenmis gidalar tüketilmemelidir. Tahil ürünü olarak ekmek, kek, börek seçilebilir. Meyve, taze meyve suyu ya da süt ürünü ara ögün olarak da tüketilebilir. Yeterli su içmesini saglamak için beslenme çantasinda termos içinde su da bulundurulmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla