Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2015, 15:06   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çignemekte zorluk çekiyorsaniz çene ekleminizde sorun olabilir!

Çignemekte zorluk çekiyorsaniz, çenenizden olmamasi gereken sesler geliyorsa çene eklemi rahatsizliginiz olabilir. Dis kaybi, çeneye alinan darbe gibi fiziksel nedenlerin yani sira stres gibi faktörlerde çene eklemi rahatsizliklarina yol açabilir. KadiköySifa Kadiköy Hastanesi Agiz ve Dis Sagligi Uzmani Dt. Ceren Saruhanoglu çene eklemi rahatsizliklarinin nedenleri ve tedavi sekilleri hakkinda bilgi veriyor.

Çene eklemi (Temporomandibuler eklem) rahatsizliklari toplumda azimsanmayacak ölçüde sik görülen ve neden oldugu agri ve disfonksiyon sebebiyle hastalarin yasam kalitesi ve günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen komplike bir hastaliktir.

Çene ekleminin yapisi

Çene eklemi, dis kulak yolunun hemen önünde yer alir. Kafa kemiklerinden olusan eklem çukurcugu ile alt çene kemiginin uzantisi olan kondil’in arasindaki eklemlesmeden olusur. Bu eklemlesmede papyon seklindeki eklem yastikçiginin (disk) özel bir yeri vardir. Bu yastikçik agiz hareket ederken iki eklem yüzeyinin uyumunu saglar. Bu eklemi kaslar ve baglar çevreler. Birinin bozuklugu digerini etkileyebilir.

Çene eklemimiz nasil çalisir?

Çene eklemi oldukça karisik fakat uyumlu çalisan yapisiyla isirmadan çignemeye, yutkunmadan soluk alip vermeye, konusmadan islik çalmaya kadar pek çok islevde rol almaktadir. Yarim tona ulasan bir sikma gücü vardir ve günde 1500 - 2000 defa hareket ederek organizmanin en çok kullanilan eklemlerinden birini olusturur. Alt çenenin hareketleri, boyun ve çene kaslarinin ortak hareketi ile olusur. Alt çene kemigi asagi, yukari, öne ve yanlara dogru hareket edebilmektedir. Bu düzenin bozulmasi yolunda gitmeyen bir seylerin habercisi olabilir.

Stres ve üzüntü çene eklemi rahatsizliklarina yol açabilir!

Çene eklemini bozan nedenler nelerdir?

1. Normal istirahat halinde üst ve alt disler arasinda temas olmamali ve dil üst çenede istirahat halinde olmalidir. Bu durum çene civarindaki kaslarin gevsek oldugu ve eklemi en az zorlayan konumdur. Disleri sürekli sikmak bu kaslari zorlamakta ve agriya neden olmaktadir. Bu sikma gündüz istemli olabildigi gibi, gece irade disi olarak da ortaya çikabilir (dis gicirdatma = Bruksizm).

2. En büyük nedenlerden biri de çenenin kapanis bozukluklari ve dislerle ilgili sorunlardir. Bir tek eksik dis ve yüksek bir dolgu bile çene eklemindeki normal düzeni degistirebilmekte, çevredeki kaslari yormakta ve sikayetlere neden olabilmektedir.

3. Tek tarafli çigneme eklemi bozan bir baska nedendir. Hastalar bir tarafin daha çok agridigi durumlarda hakli olarak diger taraf ile çignemeyi tercih edeceklerdir. Bu çignenen taraftaki kaslarin asiri gelismesine, çignenmeyen taraftaki kaslarin zayiflamasina yol açar. Çene ekleminin düzeni bozuldugu gibi, hastanin yüzünün asimetrik görünmesine de sebep olabilir.

4. Stres ve üzüntülerin, çene eklemi agrisinin olusmasinda büyük bir yer isgal ettigini görürüz. Bu durum çene civari ve boyundaki kaslarda yüklenmelere sebep olarak dengesiz bir yük dagilimi olusturmaktadir.

5. Bas, boyun ve çene ile ilgili travmalar (darbeler) çene sorununu baslatici bir faktör olabilir.

6. Tirnak yeme, sakiz çigneme, devamli agizdan nefes alip verme, çekirdek yeme, pipo içme, uzun süre telefonla konusma, keman çalma vb çene eklemi hastaliklarini kolaylastiran diger sebeplerdendir.

7. Tabii ki neden her zaman böyle masum olmaz. Bazen çene sikayetleri vücuttaki ciddi bir hastaligin belirtisi olabilir. Bunlar tümör, enfeksiyon ve iltihapli romatizma gibi hastaliklardir.

Kulak çinlamasi, bas dönmesi çene eklemi rahatsizligi belirtisi olabilir!

Eklem hastaliklarinin belirti nelerdir?

1. Kas hassasiyeti ve agrilari
2. Çene hareketlerinde degisiklik, kisitlilik veya kilitlenme
3. Eklem sesleri
4. Agizda kayma
5. Çigneme düzeninin bozulmasi
6. Agzi açamama
7. Sikinti, karamsarlik ve diger psikoljik bozukluklar
8. Kulak çinlamasi, bas dönmesi, halsizlik gibi sikayetler

Çene eklemi rahatsizliklarinda teshis

Muayene yaninda röntgen incelemelerinin de teshiste önemini vurgulamak gerekir. Kemiklerle ilgili bozuklugu en iyi direkt filmler ve bilgisayarli tomografi, yumusak dokularla ve diskle ilgili bozuklugu en iyi Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) gösterir.

Çene eklemi rahatsizliklari nasil tedavi edilir?

Uyguladigimiz tedavi yöntemlerini kisaca özetlersek; amaç her seyden önce hastanin bu konuda egitilmesi ve buna sebep olan faktörlerin ortadan kaldirilmasidir. Eklem tedavisi agirlikli olarak agiz içine yapilacak bir plak (splint) tedavisi ile baslar sonrasinda gerekli görülürse fizik tedavi, ilaç tedavisi, eklem cerrahisi ve psikiyatrik destek tedavileri ile desteklenir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla