Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Şubat 2015, 02:21   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kadınlarda Ağız ve Diş Sağlığı

Kadınların hormon seviyesinde değişiklik ergenlik, menstürasyon, hamilelik ve menopoz dönemlerinde gözlenir. Bu dönemlerde de kadınların ağız ve diş sağlığı oldukça etkilenir.

Ergenlik Çağı Ağız Ve Diş Sağlığı
Özellikle menstürasyon döneminde ağız ve diş sağlığı oldukça etkilenir. Diş etlerinde kızarıklık ve kanamalara rastlanır. Aft ve uçuk gibi lezyonlarda bu dönemde diğer dönemlere göre daha sık görülür.

Hamilelikte Ağız Ve Diş Sağlığı
Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı ile sorunlar yaşanır ve bu sorunların giderilmesi de bazı riskleri doğurur.

Hamilelikte östrojen ve progesteron hormon seviyeleri yükselir. Bu durumda diş taşı oluşumunu arttırır ve diş eti hastalıklarının ilerlemesine sebep olur. Diş eti rahatsızlıkları özellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü ayında her hamile kadında sıklıkla yaşanır.

Epulis (diş etlerinde büyüme) hamilelik döneminde rastlanan diş eti rahatsızlığı türüdür. Hamilelik sonrasında kendiliğinden geçer.

Hamileliğin beş ve altıncı haftalarında bebeğin diş gelişimi başlar bu sebeple hem anne kendinin hem de bebeğinin diş sağlığını koruyucu besinler tüketmelidir.

Hamilelik döneminde kusmalar sebebi ile ağızda biriken asitlerden dolayı diş çürükleri oluşabilir ancak diş fırçalandığı takdirde bu durum ortadan kalkar.

Hamilelik Döneminde Diş Tedavisi
Hamileliğin ilk ve son üç ayında diş tedavisi yaptırmak sakıncalıdır. Hamileliğin dört ve altıncı ayları arasında ancak diş tedavisi yapılabilir. Herhangi bir acil müdahale söz konusu ise jinekoloğa danışılarak karar verilmelidir. Bu sebeple hamileliğin planlandığında öncelikle diş hekimine görünüp gerekli diş kontrolünün ve varsa diş tedavilerinin yapılması daha uygundur.

Hamilelik Sırasında Yapılmaması Gereken İşlemler Vardır?
Hamilelikte lokal anestezik maddelerin octopressin kesinlikle içermemesi gereklidir. Bu madde düşüğe veya erken doğuma sebep olabilir.

Diş hekimliğinde kullanılan röntgen bebeğe yakın bölgede olmasa da hamilelik sırasında röntgen çekilmemesi daha doğru olur.

Hamilelikte ilaç kullanımına da dikkat edilmelidir.

Menopoz Döneminde Ağız Ve Diş Sağlığı
Menopoz döneminde hamileliğin tam tersi östrojen hormonu azalmaktadır. Östrojen hormonunun azalması sebebi ile vücutta kemik erimesine sebep olur. Dişi çevreleyen kemikte de bu dönemde sıklıkla erime gözükür ve bu nedenle diş kaybedilir. Menopoz döneminde kemikleri eriten kalsiyumu tekrardan kazandırmak için hekim kontrolünde D vitamini alınmalıdır. Ayrıca bu dönemde ağızda kuruluk ve hassasiyet de gözlemlenir.

Doğum Kontrol İlaçlarının Ağız Ve Diş Sağlığına Etkisi
Doğum kontrol ilaçları hamilelik dönemindeki ağız ve diş sağlığı etkilerinin aynısına sebep olur. Diş çekimi sonrasında meydana gelen alveolit olarak adlandırılan durumun riskini de doğum kontrol ilaçları iki kat daha arttırmaktadır.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla