Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 14:29   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kanser tedavisinin rota belirleyicileri: Görüntüleme Yöntemleri

Erken teshisin altin anahtari

Son yillarda bas döndürücü sekilde ilerleyen tip teknolojileri, gerek teshis ve tedavide gerekse de hastaliklarin izlenmesi ve takibinde önemli roller üstleniyor. Özellikle tüm dünyanin mücadele ettigi kanserin erken teshisinde ve tedavi rotasinin çizilmesinde gelismis görüntüleme yöntemleri ön plana çikiyor.

Neolife Tip Merkezi’nden Radyoloji Uzmani Dr. Esra Çay ve Nükleer Tip Uzmani Dr. Nesrin Canpolat, hastaliklarin erken teshisinde klinik bulgular ve laboratuvar yöntemlerin yaninda radyolojik tani yöntemlerinin önemini vurguluyor.

Iste kanseri erken teshis eden ve tedavide rota belirleyen yöntemler;

“Dijital mamografi ve meme ultrasonu”, meme kanserinin erken teshisinde kullaniliyor. Yillik taramalar ile erken dönemde tespit edilebilen meme kanserinin erken teshis ile tedavisi mümkün. Ulusal mamografi tarama programlarinin aktif sekilde uygulandigi bazi Avrupa ülkelerinde meme kanserinden ölüm orani gün geçtikçe azaliyor. Mamografi ve ultrasonun yani sira genetik olarak meme kanseri açisindan yüksek riskli grupta yer alan kisilerde ise tarama amaçli olarak “Meme MR”inin kullanimi güncel yaklasimlar arasinda yerini aliyor.

“Akciger grafisi” ve “Düsük doz akciger tomografisi”, akciger kanserinin erken teshisinde tarama amaçli kullanilan görüntüleme yöntemlerinin basinda geliyor. Hatta akciger kanseri gelisimi açisindan yüksek risk tasiyan hastalarda düsük doz akciger tomografisinin kullanimi erken tani ile tedavi sansini artiriyor. Amerikan Akciger Dernegi, 30 yil boyunca günde bir paket sigara içmis kisiler, sigara içen ya da sigarayi birakmis 55 - 74 yas arasi kisiler, sigarayi birakmasinin üzerinden 15 yildan daha az zaman geçmis kisilerde tarama amaçli olarak akciger grafisi yerine, düsük doz akciger tomografisini öneriyor. Yüksek risk tasiyanlarin düsük doz akciger tomografisi ile taranmasi hem akciger kanserinin erken teshisini sagliyor, hem de radyasyon ile iliskili riskleri minimize ediyor. Risk grubuna girmeyen kisilerde ise akciger grafisi tarama yöntemi olarak yeterli kaliyor.

“Tiroid ultrasonografisi” tiroid kanserlerinin saptanmasinda kullanilan en etkin tani yöntemi. Ayrica, ultrasonografi kilavuzlugunda yapilan “Tiroid aspirasyon biyopsisi” ile kansere kesin tani koymak mümkün hale geliyor.

Radyasyon içermeyen “Batin Ultrasonografisi” ile karaciger, dalak, böbrekler, safra kesesi, pankreas, mesane gibi karin içi organlar ve kadinlarda rahim ve yumurtaliklar ile erkeklerde prostat etkin sekilde degerlendiriliyor. Ultrasonografi kilavuzlugunda yapilan “Prostat igne biyopsisi” ise prostat kanseri tanisini kesinlestirmede kullaniliyor. Tani konulduktan sonraki en önemli asama hastaligin evrelemesi, diger bir deyisle yayiliminin tespitidir. Tümörün saptanmasi, tümör yayilim derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlamasi, tedaviye yanitin degerlendirilmesi ve bazi durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu oldugunu belirleme amaciyla radyolojik görüntüleme yöntemlerinin yani sira PET/BT’den faydalaniliyor. PET/BT ile yalnizca evreleme degil, tedaviye verilen metabolik yanitin degerlendirilmesi, radyolojik olarak tanisi konulamayan nüks ve metastazlarin saptanmasi da etkin bir sekilde saglaniyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla