Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 14:35   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocuklarda tiroid yetersizligi bÜyÜmeyi engelliyor

Dogumdan itibaren çocuklarin gelisiminde büyük rol oynayan tiroid hormonunun az salgilandigi durumlarda büyüme geriligi ve boy kisaligi ortaya çikabiliyor. Yavas ve sinsi ilerleyen bir hastalik olan tiroid yetersizligi konusunda ailelerin bilinçli hareket edip, önlem almasi gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Bölümü’nden Uz. Dr. Serare Arbatli, çocuklarda tiroid hastaligi nedenleri ve tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Boy kisaliginin sorumlusu tiroidleri olabilir

Tiroid hormonu anne karnindan ergenlik döneminin sonuna kadar büyümede önemli rol alan bir hormondur. Ayrica beyin, kas ve yag dokusunun metabolik hizini düzenler. Çocuklarin büyümesi için tiroid hormonu kanda yeterli düzeyde olmalidir. Tiroid hormonun az salgilandigi (hipotiroidi) çocuklarda, büyümede gerilik ve boy kisaligi olur. Tiroid yetersizligi siklikla görülmesine ragmen belirtileri uzun süre fark edilemeyebilir. Belirtileri yavas ve sinsi ilerledigi için ebeveynlerin dikkatinden kaçabilir.

Çocugunuzda tiroid yetersizligi oldugunu nasil anlarsiniz?

• Ailesinde tiroid yetmezligi hastaligi olan çocuklarda,

• Dogum sonrasi tiroid hormon taramasinda baslangiçta TSH (Tiroid Stimulan Hormon) düzeyi yüksek olan çocuklarda,

• Dislerin geç çikmasi, yürüme ve konusmanin gecikmesi durumunda,

• Büyümenin yavaslamasi (5 – 18 yas arasi kilo almaya meyilli kisa boylu çocuklar) durumda,

• Kabizlik, cilt kurulugu, saç dökülmesi, üsüme gibi durumlarda,

• Hareketlerin yavaslamasi, konsantrasyon bozuklugu ve dikkat daginikligi durumunda aileler çocuk endokrinoloji bölümüne basvurmalidir. Böylece, tedavisi çok kolay olan ancak gecikildiginde kalici izler birakan bu hastaligin önüne geçilebilir.

Dengesiz beslenmek tiroid hastaligina yol açiyor

Çocuklarin saglikli yetistirilmesinde birinci sart yeterli ve dengeli beslenmeleridir. Dengeli beslenmeden söz edildiginde vücudun protein, vitamin ve minerallerinin tam olarak karsilanmasi anlasilmaktadir. Yetersiz ve dengesiz beslenme çocuklarda; bagisiklik sisteminin zayiflamasina, çesitli enfeksiyon ya da alerjik hastaliklarin olusmasina, diyabet, tiroid yetmezligi gibi önemli hastaliklara yol açmaktadir. Ayrica dengesiz beslenmenin bir sekli olan karbonhidrat agirlikli beslenme sekli, çocuklarda sik rastlanan obeziteye de neden olmaktadir.

Iyot eksikligi tiroid yetmezligine neden oluyor

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin bir baska sekli vitamin ve minerallerin eksikligi olarak karsimiza çikmaktadir. Örnegin; çinko yetersizligi görme bozuklugu, akne, cilt problemleri, bagisiklik sisteminin zayifligi, konsantrasyon bozuklugu ve ögrenme becerisinin azalmasina; iyot eksikligi de tiroid yetmezligine yol açmaktadir. Çocuklarimizin fazla miktarda, yüksek kalorili besinler yerine daha az rafine edilmis yüksek vitamin degeri olan dengeli besinler tüketmesi saglikli bir gelisme için ana hedefimiz olmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla