Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 14:36   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Fazla kilo, polikistik over sendromunu tetikliyor

Tipik olarak genç kizlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çikan polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Sik rastlanan bu hormon bozuklugu ile ilgili bilgiler veren Anadolu Saglik Merkezi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op.Dr. Zeynep Yilmaz, hastaligin tedavisindeki en önemli ve birinci basamagin kilonun kontrol altina alinmasi oldugunu vurguluyor.

Normal olarak her ay yumurtaliklarda birkaç yüz yumurta gelisen yumurta olmak için büyük bir yarisa girer. Yumurtalardan en güçlüsü büyür ve digerlerinin büyümesini engeleyerek onlari imha eder. Polikistik overde ise bütün yumurtalar bir anda gelismeye baslar ve ancak hiçbiri tam olarak gelisemez ve boyda kalir. Yumurtaligin içinde kalan bu yumurta kesecikleri ayni zamanda erkeklik hormonu da salgilandigi için polikistik over belirtileri gözlenir. Yumurtaliklara ultrason ile bakildiginda da orta boy tespih tanesi gibi kesecikler görülür. Bu nedenle polikistik over; içinde çok sayida içi sivi dolu kesecik olan yumurtalik anlamina gelir.

Polikistik over sendromunun kadinlarda en sik rastlanan hormon bozuklugu oldugunu belirten Anadolu Saglik Merkezi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Zeynep Yilmaz, hastalikla ilgiler veriyor.

Hastaligin tipik olarak genç kizlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çiktigina dikkat çeken Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Zeynep Yilmaz, polikistik over sendromunun, kendini vücutta erkeklik hormonunun artmasinin getirdigi bazi sonuçlarla gösterdigini belirtiyor:

“Genellikle sismandirlar. Erkeklik hormonunun fazlaligina bagli olarak da ciltte yaglanma ve akne olusumu gözlenir. Bu nedenle vücutta erkeksi tüylenme denilen dudaklarin üst kisminda ve yanaklarda tüylenme gözlenir. Ileri asamalarda ise gögsün ortasinda, çevresinde ve karnin alt kismi ile bacaklarin diz üstü kisimlarinda tüylenme ortaya çikar.”

Nedeni tam olarak bilinmese de genetigin ön plana çiktigini ifade eden Op. Dr. Zeynep Yilmaz, hastaligin anneden geçebildigi gibi babadan da geçme ihtimali oldugunu belirtiyor. Menopoza kadar düzelmeyen bir hastalik oldugunu vurgulayan Op. Dr. Yilmaz, genetik nedenli bir hastalik olmasindan dolayi tedavi etmenin hemen hemen imkansiz oldugunun altini çiziyor.

Tedavi hastaya göre sekilleniyor

Yanlis beslenme, asiri kilo alma gibi problemlerin hastaligi tetikleyebildigini, tedavide de var olan sorunlara çözüm bulma yolunun izlendigini ifade eden Op. Dr. Zeynep Yilmaz, bu nedenle en önemli ve birinci basamagin kilonun kontrol altina alinmasi ve kilo verdirilmesi oldugunu söylüyor. Polikistik over sendromlu kadinlarin biraz daha zor kilo verdiginin de altini çizen Op. Dr. Yilmaz, “Hormon bozuklugunun neden oldugu kilo alimi söz konusu ise diyetlerin buna yönelik olarak programlanmasi gerekir. Yine fazla erkeklik hormonuna bagli olarak gelisen cilt degisikliklerinin tedavisinde de anti-androjenler (erkeklik hormonlarini baskilayan ilaçlar) kullanilmasi önerilir” diyor.

Polikistik over sendromunun diger bir bulgusunun ise adet düzensizligi ve gebe kalmanin engellenmesi oldugunu ifade eden Op. Dr. Zeynep Yilmaz, tedavinin hastanin çocuk sahibi olmak isteyip istememesine göre sekillendigini söylüyor:

“Henüz evlenmemis veya çocuk sahibi olmak istemeyen kadinlarda bu adetler dogum kontrol haplari ile düzenlenebilir. Ancak çocuk sahibi olmak isteyen kadinlarda, yumurtlamayi uyarici ilaçlarin kullanilmasi gerekir.”

Hastaligin uzun vadeli riskleri

Polikistik over sendromunun uzun vadeli risklerine dikkat çeken Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op.Dr. Zeynep Yilmaz, risklerin kilonun kontrol altina alinmasi, kilo kaybi ve dogru beslenme ile en aza indirgenebileceginin altini çiziyor:

• Kan yaglarinin yüksek olmasina bagli olarak ilerleyen yaslarda koroner damar hastaliklarina yakalanma riski yükseliyor.

• Memede ve rahim içi tabakasinda kanser olusumu daha fazla görülüyor.

• Gebelikte yüksek tansiyon ve gizli sekerin ortaya çikma olasiligi daha yüksek oluyor.

• Menopozdan sonraki dönemlerde diyabet olma riski de daha yüksek.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla