Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 16:44   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Agiz içindeki stres disleri asindiriyor

Stresin birçok hastaligin ortaya çikmasinda tetikleyici faktör oldugu bilinse de agiz içine olan etkisinden pek söz edilmiyor. Agiz ve Dis Sagligi Haftasi dolayisiyla konunun önemine dikkat çeken Anadolu Saglik Merkezi Dis Hekimi Alper Çildir, agiz içindeki stres ortadan kaldirilmazsa dis hasarindan çene eklemi sorunlarina kadar birçok tahribatla karsilasmanin mümkün oldugunu vurguluyor.

Stres artik hayatimizin vazgeçmek isteyip de bizi terk birakmayan bir parçasi… Modern yasamin getirdigi hiz ve telas her geçen gün daha gergin ve daha stresli olmamiza neden oluyor. Artik stresin birçok hastaligin ortaya çikmasinda tetikleyici faktör oldugu bilinse de agiz içine olan etkisinden pek söz edilmiyor…

Dis sikmanin göründügünden çok daha büyük etkileri olduguna deginen Anadolu Saglik Merkezi Dis Hekimi Alper Çildir, “Baska sikayetlerle dis hekimine basvuruldugunda dislerde sikmaya bagli hasar olustugu görülüyor” diyor. Dis Hekimi Alper Çildir, bu hasarin bazen baslangiç düzeyin, bazen de ilerlemis düzeyde oldugu için çok büyük tedaviler gerektirebildiginin altini çiziyor.

Hasarin olusmasi yillar alabiliyor

Ilk tepkinin disle disetinin birlestigi düzeyde yani disin boyun kisminda olustugunu belirten Dis Hekimi Alper Çildir, “Kama defekti olarak adlandirilan bu durumda, disle diseti arasinda tirnak girecek kadar bir bosluk olusuyor ve duyarlilik basliyor. Ardindan diste asinmalar, kirilmalar meydana geliyor. Dis minesi kalkarak altindaki, daha yumusak olan dentin tabakasi ortaya çikiyor. Dislerde, kesilmis bir agaç kütügünün üzerindeki gibi halkalar görünmeye basliyor. Ayni zamanda dislerin yüksekligi düsüyor; sikmaya bagli yüz, eklem ya da kulak agrisi hissediliyor” diyor.

Doganin dengesini bozmadan tedavi edilmeli

Dislerini sikan bir hastanin agiz yüksekligi düstügünde, azi dislerine basit dolgular yaparak öndeki dislerin sikilmasini engellemeye çalismanin dogru bir tedavi yaklasimi olmadigini belirten Dis Hekimi Alper Çildir, “Isirma eylemi, dislere yaklasik 200-300 kilogramlik bir kuvvet uyguluyor. Kisi bu kuvveti sürekli azi dislerine uygulayinca ciddi baskilar olusuyor ve bu disler de zarar görüyor. Bu nedenle, doganin dengesini bozmadan tedavi etmek gerekiyor. Ayrica kisinin alt ve üst çene kapanisini degistirmemesi de önem tasiyor” diyor.

Hastalarin dislerini siktiginin farkina vardiktan sonra kendini bu hareketi yaparken yakaladigini belirten Dis Hekimi Alper Çildir, “bu asamada esinin ya da birlikte yasadigi kisilerin gece birkaç kez hastanin dislerinde gicirdama olup olmadigini dinlemesi taniyi kolaylastirabiliyor” diyor.

Gece koruyucusu plak kullaniliyor

Asinma yeni baslamissa ilk basvurulacak yöntemlerden birinin gece koruyucusu (night guard) kullanmak oldugunu ifade eden Dis Hekimi Alper Çildir, bu yöntemi söyle anlatiyor:

“2 mm kalinliginda, doku dostu bir malzeme ile üst çeneye uygun plak hazirlaniyor ve hasta geceleri bu plagi takiyor. Ayrica klinik ortamda sik araliklarla yüzeysel olarak tekrarlanan fluoridli jel uygulamalari ile dislerin güçlenmesi ve asinmaya bagli dis duyarliliginin giderilmesi saglaniyor. Hastanin agzinda üç-dört taneden fazla, büyük dolgu varsa “Inlay” denilen, porselen esasli, asinmayan ve laboratuvarda ölçüye göre hazirlanan parçalar dolgunun yerine yapistiriliyor. Agizdaki stresin yansimasini bu porselen dolgular karsiliyor ve asinmayi durduruyor. Ancak disler asindigi için, tüm dislere bu sekilde dolgu yapmak gibi bir yaklasim söz konusu olamiyor.“

Daha ileri vakalarda ise üst veya alt disleri, bazen her ikisini de tamir etmek gerektigini belirten Dis Hekimi Alper Çildir, “Asinan yüzeyler porselenle tamir ediliyor, bazilari da kesilip kaplaniyor. Bu parçalar agiz yüksekliginin hesaplanmasiyla, yillarca ayni kalacak sekilde stabil hale getiriliyor” diyor.

Tüm bu tedavilerin yaninda hastanin dislerini sikmasinin altinda yatan nedenin de ortadan kaldirilmasi gerektiginin altini çizen Dis Hekimi Alper Çildir, bu amaçla bazi vakalarda fizik tedavi uzmanlarindan da destek alindigini belirtiyor:

“Tetik noktalari degistirilip çene kaslari rahatlatiliyor. Böylece boyun ve yüz agrilarinin geçmesi saglaniyor. Ileri vakalarda hastaligin boyutuna göre psikolog veya psikiyatrist destegine de gereksinim duyulabiliyor.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla