Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 16:48   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Sigara iÇen kadinlarin akciger kanserine yakalanma riski, erkeklerin iki kati

Dünyada Her Alti Buçuk Saniyede Bir Kisi Sigara Nedeniyle Hayatini Kaybediyor

Amerikali yerli samanlarin ayinlerinde kullandiklari tütün Avrupalilar tarafindan kesfedildiginde eglence ve vakit geçirme araci olarak yayginlasti. 1605 yilinda Venedikli tüccarlarin Ormanli topraklarina tasidigi tütün kaynakli olusan nikotin bagimliliginin esrar ve hatta eroinden daha güçlü olduguna dikkatleri çeken Universal Alman Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Mustafa Yaman “Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir. 20 Kasim Dünya Sigarayi Birakma Günü. Keza 9 Subat ve 31 Mayis’ta da benzer içeriklerde dünya çapinda sigara bagimliligina karsi bilinçlendirme çalismalari yürütülüyor. Ancak her yil 5 milyon kisinin ölüm sebebi olan sigaraya karsi özel günlerde degil her gün konusmaliyiz” dedi.

Sigara dumaninda bulunan nikotin en güçlü bir psikolojik uyaricilardan biri. Sigara dumaninin içinize çekilmesinden on saniye sonra nikotin beyne ulasiyor; zevk alma, gevseme, sakinlesme, konsantrasyon artisi hissi olusturuyor. Kisiyi bagimli kilan madde iste bu nikotin. Vücutta nikotin miktari arttikça etkisi azaliyor ve zevk almak için daha çok nikotin alma istegi uyandiriyor.

Türkiye’de kadinlarda sigara içme orani dünya ortalamasinin üstünde!

Universal Hastaneler Grubu’na bagli Universal Alman Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Mustafa Yaman “Dünyada 1,3 milyar insan sigara içiyor. Dünya genelinde erkeklerin %47,5’i kadinlarin %10,3’ü sigara içiyor. Ülkemize bakildiginda ise bu oran erkeklerde %43,5 kadinlarda %16’dir. Görüldügü gibi Türkiye’de kadinlarda sigara içme orani dünya ortalamasinin üstünde. Sigaranin en önemli zarari ise solunum ve dolasim sistemlerinde ortaya çikiyor. Solunum sistemi hastaliklari olan KOAH, akciger kanseri ve astim çagimizda giderek artan en önemli saglik sorunu haline geldi” diyor.

Müdahale edilmezse 2020 yilinda 10 milyon kisi sigara nedeniyle hayatini kaybedecek!

Ülkemizde ortalama yasam süresi erkeklerde 75, kadinlarda ise 77. Son 20 yilda insan ömrü 10 yil uzadigini animsatan Prof. Dr. Yaman “Sigara tüketiminin azaltilamamasi halinde 2020 yilinda, ülkemize 550 bin kisi, dünyada 5 milyon kisi sigaranin neden oldugu hastaliklardan ölecek. Bu rakam çok korkunç bir gerçegi ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir.

Akciger kanserinin erken tanisinda kurtulma orani %80, geciken tanilarda ise oran %15’e düsüyor!

Günümüzde kadin ölümlerinin artmasinin nedeni olarak akciger kanseri adres gösteren Prof. Dr. Yaman “Akciger kanserinin erken tanisinda kurtulma orani %80. Ama ne yazik ki gecikince bu oran %15’lere düsüyor. Son yillarda sigara içen kisilerde yapilan düsük radyasyonlu bilgisayarli tomografi incelemeleri erken taniyi mümkün kiliyor. Sigara içen kadinlar sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla akciger kanserine yakalanma riskine sahip. Yine mutfaktaki risk olan radon gazi, özellikle sigara içen kadinlarda akciger kanseri oranini arttiriyor. Bu nedenle kadinlarin akciger kanseri konusunda uyarilmasi ve toplumsal duyarliligin arttirilmasi gerekiyor” dedi.

Akciger kanseri ile mücadelede en büyük hedef: Sigara ile mücadele

Ülkemizde son yillarda uygulanan politikalar sayesinde sigara tüketiminin %7 oraninda azaldigina dikkatleri çeken Prof. Dr. Yaman “Sigara içen kisi kendi iradesi ile bundan vazgeçebilirse de bu oranin %10 oldugu bilinmektedir. Sigara birakmak isteyen tüm bagimlilar profesyonel destek almalidirlar. Günde 15 ya da daha fazla sigara içenler ve günün ilk yarim saati içinde sigara içme ihtiyaci hissedenlere etkinligi kanitlanmis tibbi tedavi yöntemlerini önermekteyiz” dedi.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla