Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 17:02   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bacaklardaki Morluklara Dikkat!

Çocuklarin bacaklarinda olusan morluklar zaman zaman aileleri endiseye sürükleyebiliyor. Sayet bir travma olmaksizin bacakta morluk olusmussa bu durum gerçekten korkulmasi gereken bir kan hastaliginin habercisi olabiliyor. Ayrica travmanin siddeti ve olusan morluk derecesinin de orantili olmasi gerekiyor. Ufak bir çarpma sonrasinda büyük morluklarin meydana gelmesi de tehlikeli. Ailelerin dikkat etmesi gereken bir diger nokta da morlugun olustugu yer. Dizden asagi morluklarin yaramazlik, dizden yukarida olusan morluklarin ise daha çok hastalik kaynakli oldugunu belirten Acibadem Kozyatagi Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmani Prof. Dr. Cengiz Canpolat, anne babalara bu konuda önemli önerilerde bulunuyor.

DIZDEN ASAGI MORLUKLARIN NEDENI DARBELER

Çocuklarda dizden asagi olan morluklar siklikla travma nedeniyle olusuyor. Özellikle oyun ve okul çagi çocuklarinda bu nedenle olusan travmalar çok daha sik görülüyor. Ancak bu morluklarin hepsi travma nedeniyle olusmuyor. Bir travma olmaksizin kendiliginden olusan morluklar anne babalari mutlaka alarma geçirmeli. Çünkü ekimoz diye tabir edilen bu morluklar birçok kan hastaliginin habercisi olabiliyor.

DARBENIN SIDDETIYLE MORLUK DERECESINI KARSILASTIRIN

Darbeye eslik eden morluklarda bile morlugun darbenin siddetiyle orantili olmamasi da kan hastaliklarini akla getirebiliyor. Bu nedenle özellikle oyun ve okul çagi diye tabir edilen 2- 12 yas arasinda çocuklarin vücutlarinda olusan morluklarin dikkatle takip edilmesi gerekiyor.

DIZ ÜSTÜNDE ÇIKAN MORLUKLARI ÖNEMSEYIN

Altinda kemik bulunmayan veya yumusak doku katmanlarindan zengin olan bölgelerde darbenin siddeti görece daha az oluyor. Özellikle dizden yukaridaki dokular darbenin hizini azaltma özelligi gösteriyor. Bu nedenle diz üstü bölgenin travmaya maruz kalmasi bacaga göre daha nadir. Tüm bu özelliklerden dolayi diz üstü morluklarda biraz daha süpheci davranmak, hematolojik hastaliklari akilda tutmak gerekiyor. Kandaki pihtilasma sistemi ile görevli trombosit denen hücrelerin azligi ile seyreden immun trombositopenik purpura (ITP), pihtilasma faktörlerindeki eksiklikleri kapsayan hemofililer, trombositlerdeki islev bozukluklari ve ender olarak lösemi gibi birçok hastalik bu morluklara yol açabiliyor. Hatta bazen lösemilerde ilk bulgu trombosit düsüklügüne bagli gelisen bu morluklar olabiliyor.

HASTALIK KAYNAKLI MORLUKLARIN ILK OLUSUM YERI BACAKLAR

Öncelikle bacaklarda meydana gelen bu morluklarin nedeni hastaliksa zaman içerisinde tüm vücuda yayiliyor. Ancak ilk olusan morluklar siklikla travma bölgelerinde basliyor. Bu nedenle ailelerin bu konuda dikkatli olmalari, gerektigi takdirde morluk sayilari ve boyutlarini takip etmeleri gerekiyor. Özellikle çok esmer çocuklarda olusan morluklar zaman zaman gözden kaçabiliyor. Ailelerin bu durumu kesinlikle gözlemlemeleri gerekiyor.

BU MORLUKLARA DIKKAT!
- Birden fazla olan,
- Kendi kendine gelisen,
- Travmanin siddetiyle ters orantili olan,
- Beraberinde burun ve dis eti kanamalarinin eslik ettigi morluklar.

Unutmayin, doktor muayenesinden sonra yapilacak basit bir kan sayimi, birçok hastaligin olusmasina engel oluyor.

Elbette ki çocugunuzun vücudunda olusan her morlukta doktora gitmeniz sart degil. Özellikle morluk olusumunda travmanin rolü oldugundan eminseniz çocugunuzu gözlemleyin. Gerekirse çocugunuzu sorgulayin. Çocuklar travma öyküsünü rahatlikla dile getirebiliyor. Bunlarin disindaki morluklarda ise çocuk kan hastaliklari uzmani tarafindan muayene edilmesinde fayda var.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla