Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 17:07   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Menopoz dÖneminde disleri ihmal etmeyin

Menopoz, her kadininin yasayacagi kaçinilmaz bir gerçek olarak karsimiza çikiyor. Kadinlar için biyolojik ve psikolojik olarak birçok degisimin yasandigi zorlu dönemde dis sagligi da etkileniyor. Dis Hekimi ve Protez Uzmani Çagdas Kislaoglu, agiz ve dis sagliginin, vücut sagliginin ayrilmaz bir parçasi oldugunu belirterek, menopoz döneminde agiz ve dis sagligiyla ilgili bilgiler veriyor.

Kadinlarda agiz-dis sagliginin menopoz, hamilelik, bebek emzirme ve mensturasyon dönemlerinde farkliliklar gösterdigine dikkat çeken Dr. Kislaoglu, menopozda yasanan psikolojik sorunlar nedeniyle uzunca bir süre profesyonel agiz bakimina ara verilmesinin, agiz sagligi sorunlarinin büyümesine neden olabilecegini vurguluyor.

Yasa bagli ve cerrahi islem sonrasi gelisen menopozla kadinlarda asiri terleme, ciltte gerginlik, sikinti, saç dökülmesi, osteoporoz ve kalp damar hastaliklari riskinde artis gibi sorunlarin ortaya çiktigini belirten Kislaoglu, bu süreçte en çok ihmal edilen konunun agiz bölgesindeki sorunlar oldugunu söyleyor.

Bu Dönemde Ne Gibi Degisiklikler Oluyor?

Menopoz döneminde tat degisiklikleri, agizda yanma hissi, tükürük akisinda azalmaya bagli agiz kurulugu, sicak veya soguk yiyeceklere karsi asiri hassasiyet ve en önemlisi çene kemiginde ve disi çevreleyen kemikte erimenin en belirgin degisiklikler oldugunu belirten Kislaoglu, menopoz döneminde normal dis bakimina devam edilmesi gerektigini aktariyor.

Menopoz Döneminde Dis Bakimi

Dis Hekimi ve Protez Uzmani Dr. Çagdas Kislaoglu, menopoz döneminde kadinlarin dislerini günde düzenli olarak iki kez firçalanmasinin önemli oldugunu belirterek aylik periyotlar halinde rutin dis kontrollerinin de ihmal edilmemesi gerektiginin altini çiziyor. Kislaoglu, bu dönemde sekerli gidalardan kaçinilarak, süt ve süt ürünleri tüketmenin dis sagligi açisindan dogru olacaginin vurgusunu yapiyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla