KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Onların Dünyası (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Yarasaların Görme Sistemi Nasıldır? (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=21343)

buse 12 Eylül 2018 00:13

Yarasaların Görme Sistemi Nasıldır?
 
Yarasa Mörfolojisi Yankı Konumunu Nasıl Sağlar?

Yarasanın fiziksel adaptasyonlarından bazıları görülebilir. Buruşuk bir eteğin burnu ses çıkışı için bir megafon gibi davranıyor. Yarasanın dış kulağının karmaşık şekli, katlanması ve kırışmaları, gelen sesleri almasına ve yönlendirmesine yardımcı olur. Bazı önemli uyarılar içeridedir. Kulaklar yarasaların küçük frekans değişikliklerini algılamasına izin veren çok sayıda reseptörü içerir. Bir yarasa beyni sinyalleri haritalamakta ve uçan Doppler efektinin hesapları bile yankı tespiti üzerinde bulunmaktadır. Yarasa bir sesten hemen önce , iç kulağın küçük kemikleri hayvanın işitme duyarlılığını azaltmak için ayrılır, böylece kendisini sağır etmez.
Larinks kasları küçüldükten sonra orta kulak gevşer ve kulaklar yankıyı alabilir.
Saptama Türleri;

İki ana saptama tipi vardır:
  • Düşük görev döngüsü saptaması , atların , bir ses yayınlandığı zaman ile yankı geldiği zamanı arasındaki farka göre nesnelere olan uzaklıklarını tahmin etmesini sağlar. Bir yarasa, bu yankılama şekli için yapılan çağrı, herhangi bir hayvan tarafından üretilen en yüksek havadan sesler arasındadır. Sinyal yoğunluğu, 10 santimetre uzaktaki bir duman detektörünün yaydığı sese eşdeğer olan 60 ila 140 desibel arasında değişir. Bu çağrılar ultrasoniktir ve genellikle insan işitme alanı dışındadır. İnsanlar 20 ila 20.000 Hz frekans aralığında duyuyorlar, mikroböcekler ise 14.000’den 100.000’den fazla Hz’e kadar çağrı yayınlıyor.
  • Yüksek görev döngüsü saptaması, yaralılara avın hareket ve üç boyutlu konumu hakkında bilgi verir. Bu ekokokasyon türü için, bir yarasa, döndürülen yankı frekansındaki değişikliği dinlerken sürekli bir çağrı üretir. Yarasalar, frekans aralığının dışında bir çağrı yayınlayarak kendilerini sağırlaştırmaktan kaçınırlar. Yankı frekansı düşüktür ve kulakları için optimum aralıktadır. Frekandaki ufak değişiklikler tespit edilebilir. Örneğin, atnalı sopası, 0.1 Hz kadar küçük frekans farklarını tespit edebilir.
Çoğu yarasa çağrıları ultrasonik olmakla birlikte, bazı türler sesli ekokokasyon tıklamaları yayınlar. Sivri yarasa ( Euderma maculatum ) birbirine çarpıcı iki kayaya benzeyen bir ses çıkarır. Yarasa yankı gecikmesini dinler.
Yarasa aramaları karmaşıktır, genellikle sabit frekans (CF) ve frekans modüle edilmiş (FM) çağrılardan oluşan bir karışımdan oluşur. Yüksek frekanslı çağrılar, avın hızı, yönü, boyutu ve mesafesi hakkında ayrıntılı bilgi sunduklarından daha sık kullanılır. Düşük frekanslı çağrılar daha fazla yol alır ve çoğunlukla hareketsiz nesneleri haritalamak için kullanılır.
Güveler Nasıl Oynar?

Güveler yarasalar için popüler avlardır, bu nedenle bazı türlerde ekokokasyon yöntemleri geliştirilmiştir.
Kaplan güvesi ( Bertholdia trigona ) ultrasonik sesleri sıkıştıracaktır . Bir başka tür aslında kendi ultrasonik sinyallerini üreterek varlığını duyurur. Bu, yarasaların zehirli veya rahatsız edici avı tanımlamasını ve önlemesini sağlar. Diğer güve türleri, titanyum adı verilen ve güvercinlerin uçuş kaslarının titremesine neden olarak gelen ultrasona tepki gösteren bir organa sahiptir. Güveler düzensiz uçar, bu nedenle bir sopanın yakalanması daha zor olur.
Diğer İnanılmaz Yarasa İçgüdüleri

Saptamaya ek olarak yarasalar, insanlar için kullanılamayan diğer duyuları kullanırlar. Mikroplar düşük ışık seviyelerinde görebilirler. İnsanlardan farklı olarak, bazıları morötesi ışığı görür . “Yarasa olarak kör” sözü megabats için geçerli değildir, çünkü bu tür insanlara göre ya da daha iyidir. Kuşlar gibi yarasalar da manyetik alanları algılayabilir . Kuşlar, bu kabiliyetlerini kendi kabiliyetlerini hissetmek içinkullanırken, yarasalar güneyi kuzeye doğru söylemek için kullanırlar.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51