KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Onların Dünyası (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Kambur Balina Hakkında Büyüleyici Gerçekler (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=21349)

buse 12 Eylül 2018 00:17

Kambur Balina Hakkında Büyüleyici Gerçekler
 
https://i2.wp.com/gizemlibilgiler.co...68%2C489&ssl=1


Kambur balinaları büyük memelilerdir . Bir yetişkin, bir okul otobüsü boyutundadır.Bir kambur balina , denizdeki en büyük balina değilse de, unutulmaz güzel şarkısı ve suyun üzerinden atlama ya da ihlal etme alışkanlığıyla tanınan en iyi şeylerden biridir.
Kambur Balina Nasıl Tanınır?
https://i0.wp.com/gizemlibilgiler.co...size=768%2C512
Kambur balinanın arkasında bir kambur arıyorsanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Balina, ortak adı, dalıştan önce sırtını kemerli şekilde alır. Kambur aramak yerine, devasa kuş tüyü kollarını izleyin. Balinanın bilimsel adı Megaptera novaeangliae , “yarasa kanatlı New Englander” anlamına gelir.
Kambur balinanın bir başka belirleyici özelliği , başında tüberkül (tubercles) olarak adlandırılan düğmelerin varlığıdır . Her tüberkül esas olarak devasa bir saç kökü olup, sinir hücreleri bakımından zengindir. Bilim adamları, tüberküllerin işlevinden tamamen emin değillerse de, balina algı akımlarına veya avın harekete yardımcı olabilirler. Ayrıca, “tüberkül etkisi” olarak adlandırdığımız şeyleri üretiyorlar ; bir baykuşun kanadındaki kancaların uçuşunu geliştirdiği şekilde manevra kabiliyeti geliştiriyor.
Yiyeceklerini sıkıştırmak için keratinli lifli tabakalar kullanır. Tercih edilen avları, krill , küçük balık ve planktonu içerir .
Kambur balinaları kabarcıklar ağ besleme adlı yaratıcı bir besleme tekniğini kullanır. Bir grup balinalar avın altında bir daire içinde yüzerler. Balinalar çemberin boyutunu küçültürken, avlar baloncuk halka “net” ile sınırlanır, balinaların yüzüğün ortasından geçmesine ve bir anda birçok av avlanmasına izin verir.

https://i1.wp.com/gizemlibilgiler.co...size=768%2C510
Görünüş: Kambur balina, ortalarından daha geniş ve sıkı bir vücuda sahiptir. Balinanın dorsal (üst) tarafı, siyah beyaz bir alt kısım (alt) ile siyahtır. Kamburun kuyruk bulut deseni, bir insanın parmak izi gibi bir insana özeldir.
Boy : Kambur balinaları 16 metreden (60 fit) kadar büyür. Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Yeni doğan bir buzağı, annesinin kafası ile aynı uzunlukta veya yaklaşık 6 metre uzunluğundadır. Yetişkin bir balina, en büyük balina olan mavi balinanın yaklaşık yarısı kadar olan 40 ton ağırlığa sahip olabilir . Kamburun pençeleri, 5 metreye kadar büyür ve onları hayvan krallığında en büyük ataşman haline getirir.
Habitat : Kambur, tüm dünyadaki okyanuslarda bulunur. NOAA’ya göre, beslenme ve yetiştirme alanları arasında yaklaşık 5000 kilometre yol kat eden diğer memelilerden daha ileri göç ediyorlar. Yaz aylarında, kamburların çoğu yüksek enlemlerde beslenme alanlarında bulunur. Kışın, daha sıcak olan ekvator sularını sık sık yaşıyorlardı.
Alışkanlıklar : Kıvırcık gezileri yalnız veya küçük gruplarda, iki ila üç balinanın kapsülleri arasında gezinirler. İletişim kurmak için balinalar yüzgeçleri birbirine dokundurur, seslendirir ve yüzgeçleri tokat atar. Bir pod üyeleri birlikte avlanabilir. Kambur balinaları kendilerini suyun dışına çıkarır ve ihlal denilen bir eylemde geri sıçrar. National Geographic’e göre balinaların kendilerini parazitlerden arındırmak için ihlal edilebileceğine inanılıyor ya da sadece bunun tadını çıkarıyorlar. Kambur diğer balinalarla sosyalleşir . Hayvanları katil balinalarından korumak için balinalardan örnekler belgelenmiştir .
Yaşam Döngüsü : Erkek kambur beş yaşındayken cinsel olarak olgunlaşırken erkekler yaklaşık yedi yaşındayken olgunlaşır. Dişiler her iki üç yılda bir üremektedir. Balina kurları, sıcak ekvatoral sulara göç ettikten sonra kış aylarında ortaya çıkar. Erkekler ispiyonlama ve şarkı söyleme gibi çeşitli davranışlarla çiftleşme hakkı için rekabet eder. Gebelik 11.5 ay gerektirir. Buzağı hemşireleri, annesi tarafından yaklaşık bir yıl boyunca üretilen, zengini pembe sütten ayrılıyor. Kambur balina ömrü 45 ila 100 yıl arasında değişir.
Kambur Balina Şarkısı
https://i1.wp.com/gizemlibilgiler.co...size=768%2C501
Kambur, kompleks şarkısıyla ünlüdür . Hem erkek hem de kadın balinaları mırıltılar, kabuk sesleri ve inilti kullanarak seslendirirken yalnızca erkek söyler. Şarkı, tek bir gruptaki tüm balinalar için aynıdır, ancak zaman içinde gelişir ve başka bir balina kuşundan farklıdır. Bir erkek aynı şarkıyı defalarca tekrar ederek saatlerce şarkı söyleyebilir. NOAA’ya göre, kamburun şarkısı 30 kilometreden (20 mil) uzakta sesli olabilir.
İnsanlardan farklı olarak, balinalar ses üretmek için nefes vermezler, ayrıca ses telleri yoktur. Kambur boğazlarında larinks benzeri bir yapıya sahiptir. Balinaların şarkı söylemesinin sebebi net değilken, bilim adamları erkeklerin dişileri çekmek ve erkekleri zorlamak için şarkı söylediklerini düşünüyor. Şarkı da yunus yerini belirleme ya da sürü balıkları için kullanılabilir .
Koruma Durumu
https://i1.wp.com/gizemlibilgiler.co...size=768%2C498
Bir zamanlar, kambur balina avcılık endüstrisi tarafından yok olma eşiğine getirildi . 1966 tarihli moratoryumun yerine geçtiği zaman balina nüfusunun yüzde 90 oranında düştüğü tahmin ediliyor. Bugün, türler kısmen toparlandı ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesine “en az endişe verici” bir koruma statüsüne sahip oldu. Hayvanlar yasa dışı balina avcılığı, gürültü kirliliği, gemilerle çarpışmalar ve av araçlarıyla dolaşma nedeniyle ölüm riskini koruyorlar. Zaman zaman bazı yerli halklar balinaları avlamak için izin alıyor.
Kambur balina sayısı artmaya devam ediyor. Türler meraklı ve cana yakın, kambur balinayı turizm endüstrisinin temel dayanağı haline getiriyor. Balinaların böylesine geniş bir göç yoluna sahip olması nedeniyle, insanlar hem yaz hem kış, hem kuzey hem de güney yarımkürede kambur balina izlemenin tadını çıkarabilirler.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51