KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Romatizmaya karsi 13 Öneri (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10204)

eg24 16 Mart 2015 11:04

Romatizmaya karsi 13 Öneri
 
Stres, Vitamin Eksikligi ve Fazla Kilo Tetikliyor

Romatizma denildiginde birçok kisinin aklina hafif bir eklem agrisi geliyor. Yagmur yagmadan önce yasanan ve aslinda hayati çok da etkilemeyen tatli bir agri… Halbuki yüzlerce çesidi olan romatizma, dogru tani konulmadigi takdirde yürümeye bile engel olabiliyor.

Halk arasinda yagmurlu havanin habercisi olarak bilinen romatizma, aslinda 200’den fazla çesidi olan önemli bir hastalik. Kas iskelet sistemindeki yapilari tutan romatizma, agri, sislik, hareket kisitliligi ve sekil bozuklugu gibi sorunlarin yasanmasina neden oluyor. Romatizmanin, iltihapli ve iltihapli olmayan 2 ayri türü bulunuyor. Özellikle iltihapli romatizmaya dogru ve zamaninda tedavi uygulanmadigi takdirde hayati kabusa çeviren agri ve sislikler yasanabiliyor. Öyle ki bazi hastalar bu sorun nedeniyle yürüyemez hale bile gelebiliyor. Stres, D Vitamini eksikligi, fazla kilo ya da nemli ortamda geçirilen uzun zamanlar da romatizmanin olusmasina büyük bir zemin hazirliyor. Acibadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Selda Bagis, romatizmaya neden olan etkenler ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkinda bilgi veriyor.

Kilo kaybindan halsizlige kadar çok farkli belirtilerle ortaya çikiyor

Romatizma, eklem ya da kas agrisi, sislik, ates ve eklem hareket açikliginin kisitlanmasi gibi belirtilerle ortaya çikiyor. Bu tablonun yani sira zaman zaman halsizlik, kilo kaybi, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi akliniza romatizmayi getirmeyecek belirtiler de yasanabiliyor. Ayrica romatizma tipine göre göz, akciger, kalp, böbrekler gibi iç organlar ve damarlarda da sorunlara neden olabiliyor. Gözde iltihaplanma, damarlarda iltihaplanma (vaskülit),iç organ fonksiyonlarinda bozulma, kalpte ritm bozukluklari ve böbrek yetmezligi görülebiliyor.

Romatizma kadin erkek ayrimi yapiyor

Birbirinden farkli çok fazla çesidi bulunan romatizmada tiplerine göre cinsiyet ayrimi da görülüyor. Bazi romatizma türlerine erkeklerde bazilarina ise kadinlarda daha sik rastlaniyor. Örnegin ankilozan spondilit hastaligi daha çok genç erkeklerde görülüyorken, romatoid artrit, sistemik lupus eritamatosus gibi hastaliklar daha çok kadinlarda ortaya çikiyor

Romatizmaya karsi özel öneriler

1- Ailenizde romatizma hastaligi olan varsa dikkat edin: Genetik yatkinlik birçok romatizma türünün olusumunda önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle ailesinde romatizma sorunu olanlarin yasam sekillerine mutlaka özen göstermeleri ve belirtilere karsi tetikte olmalari gerekiyor.

2- Fazla kilolarinizdan kurtulun: Fazla kilolar bel ve bacaklara binen yükü artiriyor ve eklem harabiyetine neden oluyor. Dolayisiyla romatizma olusma ihtimali de gündeme geliyor. Bu nedenle fazla kilolarinizdan kurtulmaniz gerekiyor.

3- Beslenme düzeninize balik, isirgan otu, yumurta gibi yiyecekleri ekleyin: Vücudun asit yükünü artiran yiyeceklerden uzak durmaniz gerekiyor. Ayrica her hastalikta oldugu gibi romatizmada da seker ve rafineri sekere dönen yiyeceklerin dikkatli tüketilmesi sart. Omega 3-omega 6 dengesi romatizmal hastaliklar için çok önemli. Bu nedenle Omega 3 içeren balik, yumurta, ceviz, keten tohumu, ve semizotunun yani sira zeytinyagi ,kalsiyum ve C vitamini içeren besinlerle isirgan otu bu hastalar için ideal.

4- Günde 2 litre su için: Romatizmal hastaliklarda saglikli bir bagirsak florasi çok önemli. Karinda gaz, siskinlik, kabizlik gibi sikayetleri olan kisilerin bagirsak florasinda bozukluk olma ihtimali yükseliyor. Bu nedenle günde en az 2 litre su için ve probiyotik kullanin.

5- 6 ayda bir dislerinizi kontrol ettirin: Dis ve diseti ile ilgili sorunlar romatizmada tetikleyici rol oynuyor. Bulgu vermeyen dis problemleri, gözden kaçan çürükler, disetlerinde kanamalar da bagisiklik sistemini bozarak romatizmayi tetikleyebiliyor. Bu nedenle 6 ayda bir dis hekimine görünün.

6- D vitamini takviyesi alin: Kemiklerin en önemli dostlarindan biri olan D vitamininin yetersiz olmasi kas iskelet sisteminde kuvvetsizlige neden olup romatizma olusumuna zemin hazirliyor. Bu nedenle özellikle osteoporoz sonrasinda kemik ölçümlerinizi zamaninda yaptirmaniz ve gerekli durumlarda D vitamini takviyesi almaniz gerekiyor.

7- Eklem sis ve hastalik aktifken fazla hareket etmeyin: Bu dönemde zorlayici aktivitelerde bulunmayin. Eklem sis ve hastalik aktifken mümkün oldugu kadar çok istirahat edin.

8- Soguk ve nemli ortamlardan kaçinin: Soguk ve nemli havalar bazi romatizma türlerinde hastaligi artiriyor. Bu nedenle soguktan ve rutubetli ortamlardan korunun.

9- Sigara kullanmayin: Sigara romatizma hastalarinda eklem ve kas dolasimini etkiliyor. Ayrica toksik etkisi bulunuyor. Özellikle akciger tutulum riski yüksek olan romatizma türlerinde sigara kesinlikle kullanilmamali.

10- Travmalara karsi tedbirli olun: Geçirilen travmalar eklemin ve çevre dokularin harabiyetine neden olup, eklem fonksiyonlarini bozarak romatizmanin olusumuna zemin hazirlayabiliyor.

11- Stresten uzak durun: Her hastaliga neden olabilen stres, romatizmanin olusumunda da önemli bir etken, stres bagisiklik sistemini etkileyerek ve sempatik sinir sitemini uyararak vücudun hastaliklara karsi direncinin azalmasina neden olur.

12- Hastaligin alevlenme döneminde buz uygulayin: Romatizma tedavisinde hastaligin tipine göre farkli yöntemler uygulaniyor. Öncelikle ilaç tedavisi öneriliyor. Iltihapli romatizmal hastaliklarin alevlenme dönemlerinde buz uygulamasi, istirahat, etkilenen ekleme splint gibi cihazlar uygulanabiliyor.

13- Fizik tedaviye önem verin: Hastalik aktivitesi baskilandiktan sonra gerekirse fizik tedavi ajanlari da tedavide kullanilabiliyor. Fizik tedavi, bu hastalarin agrilarini gidermede, eklem hareket açikliginin ve kas gücünün korunmasinda, ayrica günlük yasam aktivitelerinin düzenlenmesinde sikça kullaniliyor. Eklem hareket açikligi egzersizleri, kas güçlendirici egzersizler, postur egzersizleri ve aeronik egzersizler romatizmal hastalar için çok önemli. Ilerlemis romatizmaya bagli eklem harabiyeti olan kisilerde günlük yasam aktiviteleri için yardimci cihaz kullanimi, dogru yürümenin ögretilmesi, düsmenin engellenmesi, ergonomik egitim de yapiliyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:30.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51