KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Okulla birlikte hastaliklar da basliyor (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10325)

eg24 17 Mart 2015 15:06

Okulla birlikte hastaliklar da basliyor
 
Okullar açildiginda çocuklarin kapali ve kalabalik ortamlarda daha fazla vakit geçirmesi nedeniyle bulasici hastaliklar da hizla yayiliyor. Ev kadar temiz ve mikroplardan arinmis olmayan okul ortami, çocuklari virüs ve bakterilerle karsi karsiya birakiyor. Ailelerin özellikle solunum yolu rahatsizliklarina karsi dikkatli olmasi gerekiyor. Memorial Sisli Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Uz. Dr. Ercan Tutak, okul döneminde sik görülen hastaliklar ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Grip hastaliklarda basi çekiyor

Çocuklar krese veya okula baslayana kadar ev ortaminda çok sik hastalanmazlar. Okul ve kreslerin açilmasi ile birlikte durum tersine döner. Hastaliklar hem onlarin hem de ailelerin yasaminin bir parçasi halini alir. Sonbaharla birlikte damlacik yolu ile yayilan ve solunum yollarina yerlesen virüslerin yol açtigi enfeksiyonlarda artis görülür.Okulda yaygin olarak görülen rahatsizliklarin basinda soguk alginligina neden olan gribal enfeksiyonlar gelir. Grip, özellikle Eylül ile Mart aylari arasinda sonbahar-kis dönemini kapsayan mevsimsel özellik gösteren bir hastaliktir. Ates, bas agrisi halsizlik, kirginlik ile baslar. Öksürük, burun akintisi ya da tikanikliginin ardindan akciger enfeksiyonu, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastaliklarla birlikte görülebilir. Kis aylarinda 2 yasin altindaki çocuklarda gözlenen solunum yolu hastaliklarinin %80’i bu virüslerden kaynaklanir.

Çocugunuz bademciginden mi, solunum yollarindan mi rahatsiz?

Bakteriler araciligi ile olusan bademcik enfeksiyonu ile virüslerin neden oldugu solunum yolu enfeksiyonunu birbirinden ayirt etmek tedavi seçiminde çok önemlidir. Bademcik enfeksiyonunda öksürük ve burun akintisi genellikle görülmemektedir. Ates, yutkunmada güçlük, istahsizlik ve karin agrisi ön planda iken; virüslerin neden oldugu gribal enfeksiyonlarda öksürük, burun akintisi, halsizlik, yaygin kas agrilari daha belirgin sikayet olarak gözlenmektedir.

Öksürük ilaçlarinin bilinçsiz kullanimindan kaçinin

Aileler çogu kez ates, öksürük ve burun akintisi sikayeti olan çocuklarina gereksiz yere antibiyotik ve surup verir. Oysa yapilan çalismalar virüs enfeksiyonlarinda bu ilaçlarin etkili olmadigini ortaya koymaktadir. Ates düsürücülerin gereksiz yere kullanimi çocuklarin dogal bagisiklik sisteminin güçlenmesine engel olmaktadir. Solunum yolu enfeksiyonlarinda gözlenen öksürük sikayeti aslinda olusan salgilarin solunum yollarindan temizlenmesi için vücudun bir savunma mekanizmasi olarak islev görür. Öksürük kesici özelligi olan ilaçlarin kullanimi, vücudun bu dogal savunmasini bloke ettigi için kullanilmasi önerilmez. Bazen bademcik enfeksiyonu ile gribal enfeksiyon ayirimi, muayene sonucunda da yapilamaz. Bu durumda bogaz kültürü alinmasi, bazi kan testlerinin yapilmasi ve sadece ates düsürücü verilerek hastanin gözlenmesi gerekir. Özellikle alerjik bünyesi olan çocuklarda astim atagini baslatmasi veya küçük bronslarin salgilarla tikanmasi neticesinde “bronsiolit” adi verilen rahatsizliga neden olabilmesi açisindan gribal enfeksiyonlara karsi tedbir almak bu aylarda özellikle önemlidir.

Grip mi nezle mi?

Nezle, grip ile çok sik karistirilan bir rahatsizliktir. Ancak nezlede genel durum daha iyidir. Ates yüksek olmaz. Daha çok hapsirik, burun akintisi ve burun tikanikligi ile kendisini gösterir. Nezle ve grip gibi hastaliklarin uzun sürmesi hastaligin sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu ile komplike olmasina yol açabilir. Bu nedenle sinüslerin ve östaki kanalinin agzinin açilmasini saglayacak steril tuzlu su içeren burun damlalarinin kullanimi yarar saglayacaktir. Eger bir çocukta yilda 5 defadan fazla tekrarlayan, sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, akciger enfeksiyonu ile komplike olan solunum yolu enfeksiyonu sikayeti varsa mutlaka uzman bir doktor tarafindan muayene edilmesi gerekir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:08.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51