Alt 18 Mart 2015, 16:41   #1
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Hamilelik Öncesinde neler yapmaliyiz ?

Günümüzde artik esler birlikte karar vererek en uygun kosullarda gebe kalmayi planlamaktadir. Tabii ki anne adayinin saglikli bir hamilelik geçirmesi ve dogum yapmasi sonunda da ve saglikli bir bebege sahip olmasi tüm ailelerin istegidir. Bu nedenle öncelikle saglikli olmak gerekir.

Hamilelik sirasinda çikabilecek risklerin belirlenmesi ve ortaya çikabilecek olumsuzluklara karsi önlemlerin alinmasi ve tedavilerinin yapilabilmesi için gebe kalmadan önce ruhen ve fiziken gebelige hazir olmak gerekir.

Acibadem Kocaeli Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani DR Yildiz Ayhan Tuncay, günümüzde özellikle çalisan kadinlarin artmasi nedeniyle, yalnizca sosyal yasami degil is yasaminin da getirdigi zorluklari da göz önüne alinarak kosullar iyilestirildikten sonra gebe kalinmasinin anne adayinin da psikolojik olarak hazirlanmasina destek olacagini belirtiyor. Dr Tuncay artica dogumdan sonra is hayatina devam edecek annelerin, dogum sonrasi bebek bakimi ile ilgili aile destegi veya bebege bakacak kisiyi de programlamasinin faydali olacagini vurguluyor.

Dr Yildiz Ayhan Tuncay çiftlerin gebelik öncesi yapmasi gerekenleri söyle anlatiyor

Çiftler çocuk arzuladiklarinda gebe kalmadan iki-üç ay öncesinden gebeligi takip etmesi istenilen hekime muayeneye gitmelidir. Doktorunuz size genel saglik durumunuzla, aliskanliklarinizla, is ve yasam biçiminizle ve kalitimsal hastaliklar açisindan aile öykünüzle ilgili sorular soracaktir. Daha önce gebelik geçirdiyseniz, önceki gebeliklerin seyrini, dogum seklini, zamaninda dogum yapip yapmadiginizi, dogum sonrasi kanama olup olmadigini, bebegin sagligini, dogum kilosunu not edecektir. Eger daha önceki gebelik / gebelikler düsükle sonuçlanmis ise daha ayrintili sorular da soracaktir. Saglik durumunuzla ilgili detayli bilgileri aldiktan sonra jinekolojik muayene yapilacaktir.

Jinekolojik muayenede vajinal ve pelvik enfeksiyonlar arastirilir. Rahmin büyüklügü, pozisyonu, myom gibi urlarin olup olmadigi tespit edilir. Rahim agzi kanser tarama testi olarak bilinen PAP smear testi alinir. Eger daha önce yapilmis ve üzerinden 1 yil geçmis ise tekrarlanir. Transvajinal ultrasonografi ile rahimin ve yumurtaliklarin durumuna bakilir. Myom gibi rahim urlari ile yumurtaliklardaki kistlerin olup olmadigi belirlenir. Ayrica muayenede troid bezi ve memelere de bakilir. Son olarak anne adayinin boyu, kilosu, tansiyonu ölçülerek muayene sonlandirilir. Öykü sorgulamasi ve muayeneden sonra klinikte bulgu vermeyen ancak gebelikte ortaya çikabilen bazi hastaliklar için laboratuvar teslerinden yararlanilir. Böylece gebelik süresince, dogumda ve dogum sonrasinda karsilasilabilecek risk faktörleri belirlenecektir. Risk faktörlerine karsi alinacak önlemlerle olasi rahatsizlilar tedavi edildikten sonra artik fiziken de gebelige haziriz demektir.

Hazirlik Döneminde Hangi Testleri Yaptirmaliyiz?

Gebelik öncesinde yapilan bütün testlerimiz sunlardir:

 Tam kan sayimi,
 Anne ve babanin kan grubu,
 Açlik kan sekeri(AKS), Üre, AST, ALT
 Tam idrar tahlili,
 Pap-smear testi,
 Geçmeyen akinti var ise vajinal kültürü ve chlamidya antijeni,
 Hepatit B, Hepatit C ve HIV testi,
 Kizamikçik(rubella) Titresi,
 Toksoplazma taramasi,
 Troid testi(TSH),
 VDRL

Bunlarin disinda hastanin sorgulamasinda tespit edilen hastaliklarina yönelik de testler yapilabilir. Örnegin; adet düzensizligi var ise prolaktin ve testesteron dahil olmak üzere hormonal incelemesi gerekli olabilir. Yine jinekoloji disinda baska bir hastalik örnegin; diyabet, hipertansiyon, anemi, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalara yönelik özel testler de yapilmalidir.

Hazirlik Döneminde Ne Yapmaliyiz ?

Anne baba adaylarinin bebek sahibi olmaya karar verdiklerinde yapmalari gereken sunlardir.

Öncelikle dogum yapacaginiz doktor ile görüsmeniz, tanismaniz ve muayene olmaniz ve gebelik öncesi hazirlik hakkinda bilgi almaniz çok önemlidir. Ilk görüsmeden sonra aranizda olusacak olumlu iliski ve güven gebelik boyunca sizi rahat ettirecektir. Gebelik kontrollerinden sonra dogum sirasinda da ayni doktordan alacaginiz destek dogum ile ilgili streslerinizi de azaltacaktir.

Saglikli bir gebelik için için en uygun yas yirmili yaslardir. 18 yas alti ve 35 yas üstü gebeliklerde risk artmaktadir.

 Sigara içmeyi birakin. Çok sigara içmek gebe kalma olasiligini azalttigi gibi gebelikte erken doguma, düsük kilolu bebek dogumuna ve plasentanin asagi yerlesmesine bagli kanamalara yol açmaktadir.
 Alkol alma aliskanligi varsa birakilmalidir. Alkol de gebe kalma olasiligini azaltir, alkol sendromlu bebek dogumuna yol açar.
 Asiri kahve ve çay içmeyi birakin.
 Planlanan gebelikten 1.5 - 2 ay öncesinden günde 400 microgram folik asit almaya baslayin. Folik asitin nöral tüp defekti denilen omurilik ve omurga gelisim bozukluklarini önledigi gösterilmistir. Gebeligin 3. ayina kadar devam edilmelidir.
 Kilonuzu kaydedin. Kilo fazlaliginiz varsa diyet uzmani yardimiyla kilo vermeye gayret edin.
 Adet günlerinizi, baslama ve bitme zamanlarini takviminize isaretleyin. Doktorunuz adet düzeninizi soracaktir ve olasi yumurtlama zamaninizi yani gebe kalmak için uygun günleri belirleyebilecektir.
 Dis hekimine muayene olun, dis ve dis eti hastaliklari varsa tedavinizi yaptirin.
 Esinizin sperm kalitesini bozabilen asiri yorgunluktan uzak kalmasini isteyin. Alkol ve sigara kullanmamasina dikkat edin.
 Gebe kalmaniz muhtemel ayda özellikle yumurtlama sonrasi dönemde zorunlu olmadikça röntgen çektirmeyin, ilaç almaniz gerekirse doktorunuza gebelik olasiligini bildirin. Mümkünse bulasici hastaliklardan uzak kalmaya, hijyene dikkat ederek saglikli kalmaya dikkat edin.

Muayene Araliklari

 1-28 haftalar arasinda 4 haftada bir,
 28-36 haftalar arasinda 15 günde bir,
 36-40 haftalar arasi haftada bir,
 40-42 haftalara arasinda 3 günde bir yapilmasi uygundur.

Riskli durumlarda yakin takip gerektiginden doktorunuz sizi daha sik görmek isteyecek ve kontrollere çagiracaktir.

Gebeligi riske sokan durumlar

Gebelik takibinin amaci gebelik boyunca anne sagliginin korunmasi ve gebeligin hem anne hem de bebegi için en saglikli sekilde sonuçlanmasini saglamaktir. Gebelikte ortaya çikabilecek komplikasyonlarin önlenmesi, ortaya çiktiginda da taninmasi ve tedavilerinin yapilmasinin yaninda gebelik, dogum ve çocuk yetistirme konusunda egitim verilmesi çok önem tasimaktadir. Gebelik öncesi dönemden baslayan ve gebelik boyunca devam eden bu dönemde gebeligi etkileyecek faktörler, riskler belirlenebilmektedir.

Risklerin belirlenmesi:

Sosyal ve demografik riskler Anne ve baba yasi, ailede genetik geçisli, hastaliklarin bulunmasi, akraba evliligi, düsük sosyoekonomik durum, mesleki maruziyetler, annenin sigara içmesi, alkol ve ilaç kullanimlari, aile içi siddet, tibbi riskler.

Annenin hastaliklari; diyabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp-damar hastaliklari, böbrek hastaliklari,kan hastaliklari, tiroid hastaliklari, romatizmal hastaliklar, karaciger hastaliklari, mide ülseri, bel fitiklari, kalça çikikligi

Annenin enfeksiyonlari; Üriner enfeksiyonlari, tüberküloz, herpes genitalis, HIV enfeksiyonu, kizamikçik, CMV enfeksiyonlari, sifiliz, toxoplazmozis

Annenin geçirdigi ameliyatlar özellikle batin ve pelvise yönelik olanlar: myomektomiler, intrauterin cerrahi girisimler, dis gebelik, yumurtalik kistleri,appendektomiler ve barsak operasyonlari gibi

Annenin alerjileri

Obstetrik riskler, geçirilmis gebelik sayisi, dogum sayisi, dogum sekli( sezaryen veya vakum gibi müdahaleli dogum öyküsü), erken dogum öyküsü, bebegin gelis sekli (makad veya yan gelisler gibi), sularinin erken gelme öyküsü, plasentanin önde gelmesi, canli dogan bebeklerin kilolari (iri bebek veya düsük dogum agirlikli bebek), sagliklari

Anomalili bebek dogum öyküsü
Tekrarlayan düsük öyküleri
Çogul gebelikler
Önceki gebelikte preekelamsi öyküsü

Riskle Gebeliklerde ‘Bebek Dogmadan’ Önlem Alinmali

Günümüzde çiftlerin bebek yapmayi planlamadan önce kendilerini bekleyen riskleri ögrenmeleri saglikli bir bebek dünyaya getirmeleri için büyük önem tasiyor. Acibadem Kocaeli Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Yildiz Tuncay, annelere gebelik öncesinde ve sirasinda aldiklari önlemlerle birçok önemli riski ortadan kaldirdiklarini söylüyor.

Dr. Yildiz Tuncay, anneligi düsünen kadinlari gebelik döneminde bekleyen riskleri ve alinacak önlemleri söyle siraladi:

- OMURGA AÇIKLIGINA FOLIK ASIT: Gebe kalmadan 1-1,5 ay önce anne adayina folik asit veriyoruz. Çünkü folik asit eksikligi, bebegin omurgasinin açik kalmasina ve agir sakatliklara neden oluyor. Bilimsel arastirmalar ile koruyucu amaçli verilen folik asitin sakatlik oranini azalttigi ispatlanmis durumda.

- ÇALISMA SARTLARINDA DÜZENLEME: Gebeligi riske sokacak olumsuz sartlar varsa onlari da düzeltmeye çalisiyoruz. Anne bebege zarar verecek gazlar, alerji yapacak kimyasal maddelerle temas ediyorsa, çalistigi ortamda enfeksiyon alacaksa, yüksek gerilim ve radyoaktivite olan yerlerde çalisiyorsa gebelik öncesi bu sartlari degistirmesini öneriyoruz.

- SIGARA MUTLAKA BIRAKILMALI: Sigara risklidir, anne adayinin sigarayi birakmayi önceden planlamasi gerekiyor. Sigara düsügü ve erken dogumu artiriyor, gebelik boyunca kanamalar olabiliyor.

- FAZLA KILO DA, ASIRI ZAYIFLIK DA SAKINCALI: Anne adayi hamilelige kilolu basladiysa gebelik sekeri çikiyor, tansiyon yükseliyor. Bu nedenle annenin kilo vermesini sagliyoruz. Annenin asiri zayif olmasi da riskli. Beden kitle indeksinin (kilonun boyun karesine bölünmesiyle elde edilen rakam) 27’nin üstünde olmamasini istiyoruz. Beden kitle indeksi 18’ in altindaysa da asiri zayif anlamina geliyor, bunu da riskli buluyoruz.

- VAR OLAN HASTALIKLARIN TEDAVISI SART: Annenin daha önceden tansiyonu, diyabeti, guatri, varsa dikkatli olmak lazim. Annenin kan grubunun bilinmesi, RH uyumsuzluguna bakilmasi gerekiyor. Annenin kani RH negatif, babanin kani RH pozitif ise kan uyusmazligi belirlenip ikinci bebegi korumak için asi yapiliyor.

- 18 YAS ALTI VE 35 YAS ÜSTÜ RISKLI: 18 yas alti ve 35 yas üstü anneler riskli grupta. Türkiye’de 18 yasindan önce gebe kalma yaygin. Erken yas gebeliklerde vücut hormonal yönden de tam olgunlasmadigi için kemik yapisi gelisimini tamamlamadigi için dogum kanali darliklari nedeniyle dogum güçlükleri ortaya çikabiliyor. 18 yas alti gebeliklerde gebelik toksikozu dedigimiz tansiyon yükselmesi ve vücutta sislikler daha sik görülüyor.

35 yasindan sonra ise kadinlarda yumurtlama fonksiyonlari, hücrelerin genetik sifreleri bozulabiliyor ve kromozom anormallikleri ile sakat dogumlarin riski artiyor. En tipik örnek mongol bebeklerdir ( Down sendromu). Mongol bebek dogurma riski, 35 yasindan sonra hizla artiyor.

- MYOM VE KISTLERE DIKKAT: Eger rahimde myom varsa gebelikte büyüyebilir ve buna bagli agrilari olabilir. Erken dogum riski artiyor. Bebegin kaybiyla sonuçlanabiliyor. Yumurtalik kistleri ise gebelik sirasinda dönerek burkulmasi veya çatlamasi gibi acil operasyon gerektiren durumlara yol açabiliyor. Bu nedenle myom ve kistlerin gebelikten önce degerlendirilerek risk olusturacak ise çikarilmasi gerekiyor.

- DÜSÜK YAPANLAR DOKTORA DANISMALI: Daha önce 2-3 düsük yapanlar, anne karninda bebegi ölmüs olanlarin gebelik öncesinde doktora basvurmasi, buna neden olacak testler yapildiktan sonra gebe kalmasi öneriliyor.

- AKRABA EVLILIKLERINDE RISK YÜKSEK: Akraba evliliklerinde dikkatli olmak lazim. Tasiyici genler ile hastaliklar, anne ve babadan bebege aktariliyor. Bu da yüzde 5-6 oraninda anomalili bebek dogurma riskine yol açiyor.

- ÇOK KISA BOY DA RISK YARATIYOR: Boyu çok kisa olan anneler de riskli. Çünkü bu annelerin dogum kanali kemik yapisi da dar oluyor. Zor dogumlara neden olabilmekte ve çogunlukla sezaryen dogum yapilmak zorunda kaliniyor. Boyu 1.45 santimetrenin altindaki kadinlar hamile kaldiklarinda, büyüyen rahim karin içi dar oldugu için karin içi organlarini sikistirarak sikintili bir gebelik geçirmeye yol açabiliyor.

-TIROID AZ ÇALISINCA BEBEK DE ETKILENIYOR: Tiroid bezinin salgiladigi hormonlar bebegin zekasini etkilemektedir. Hipotiroidi olan yani tiroid bezi az çalisan annelerin gebelik öncesinden ilaç tedavisine baslamasi gerekiyor. Gebelik boyunca da 1-2 ayda bir tiroid fonksiyon testleri kontrol edilerek doz ayarlamasi gerekebilir.

-SEKER HASTALIGI VARSA TOSUNCUK DOGUYOR: Seker hastasi annelerin bebekleri iri dogabiliyor. Bebek anneden geçen yüksek sekeri normale düsürmek için kendi insülinini fazla salgilamaktadir. Insülin hormonu yüksekligi bebegi büyütmektedir ( tosuncuk bebek). Dogum sonrasi da anneden beslenmez ise yüksek insülinden dolayi kan sekeri düsebiliyor, bu nedenle iyi takip etmek gerekiyor. Iri bebeklerin dogumu da zor olmakta, bebekte ve annede dogum travmalarina yol açmaktadir.

- ANNEDE ANEMI MUTLAKA ARASTIRILMALI: Derin anemi bebegin düsük kilolu ve erken dogmasina neden oluyor. Akdeniz anemisi ülkemizde yaygin, anne tasiyici ise babanin da mutlak tasiyici olup olmadigi test edilmelidir. Hem anne hem baba Akdeniz anemisi tasiyicisi ise bebegin yasamini tehdit eden ve yasam boyu takip edilmesi gereken derin anemisi olan bebek dogma riski olabiliyor. Bu nedenle evlenmeden önce eslerin tam kan sayimi yapilarak anemisinin olup olmadigi, varsa Akdeniz anemisi ayirici tani için testlerin yaptirilmasi gerekiyor.

Bu tür riskli durumlari;
Anneye
Bebege
Gebelige bagli durumlar olarak üçe ayirabiliriz.

Anneye bagli riskler

Annede daha önceden var olan kalp ve dolasim hastaliklari, romatizmal bazi hastaliklar, yüksek tansiyon, tiroid hastaliklari, seker hastaligi, anemi (kansizlik), karaciger, böbrek hastaliklari, mide ülseri, epilepsi(sara), felç durumlari gibi sistemik rahatsizliklar ile kalça çikikligi, zeka geriligi gibi dogustan gelen arazlar, akraba evlilikleri, ailesel geçisli rahatsizliklar, sigara ve alkol kullanimi gibi kötü aliskanliklar, bilmeden alinan veya zaruri olarak sürekli kullanilmasi gereken bazi ilaçlar gebeligi riskli ve problemli bir hale sokabilir.

Ayrica özellikle ilk üç ayda annenin geçirdigi bazi viral döküntülü hastaliklar (kizamikçik, CMV, su çiçegi, frengi, HIV, herpes gibi) ile bazi parazit enfeksiyonlari (Toksoplazmosis gibi) de gebeligi riske sokar.

Bebege bagli riskler

Daha önceki gebeliklerde gelisen ölü ve sakat dogumlar, zor ve müdahaleli dogumlar, kan uyusmazliklari, ikiz gebelikler, bebegin bas yerine makat veya yan olarak dogum kanalina ilerlemesi, bebegin ultrasonda normalden iri veya küçük olmasi ile bebege ait ultrasonda saptanan normal disi durumlar gebeligi riskli hale sokabilir.

Gebelige ait riskler

Gebelik sirasinda ortaya çikan her türlü kanama, plasenta (es) kisminin önde gelmesi veya zamanindan önce rahim duvarindan ayrilmasi (dekolman), ultrasonda rahim içi amniyon mayinin normale göre azligi veya fazlaligi, sancilarin baslamasindan önce suyunun gelmesi, siddetli kasik ve bel agrilari, gününden önce sancilarin baslamasi, tansiyonunun yükselmesi, ellerde ve yüzde olusan sismeler, geçmise göre bebek hareketlerindeki azalma, gün asimi, daha önceki gebeliklerinde yasanan bazi problemler, daha önceden geçirilen rahim ameliyatlari veya sezaryenler simdiki gebeligi riskli hale sokar.

Özellikle önceki gebeliklerde yasadiginiz problemler (preeklampsi, tansiyon yükselmesi, erken dogum eylemi, gebeligin seker hastaligi, normal olmayan bebek dogurma gibi) ile ailesel özgeçmiste var olan özellikli durumlar açisindan da doktorunuzu bilgilendiriniz.

" Gebeliginiz sirasinda ortaya çikan her türlü kanama, sizin ve bebeginizin sagligi açisindan önemlidir ve çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Böyle bir durumda acil olarak doktorunuzu arayiniz..."
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

spacer kocaeli escort bursa escort bursa escort bursa escort seks hikayeleri gaziantep escort seks filmi izle etlik escort gaziantep escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti rus escort çankaya escort sincan escort etlik escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan istanbul Escort istanbul Escort Acıbadem Escort Ataşehir Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort etlik escort etimesgut escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com Escort escort escort escort travestileri travestileri altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51