Alt 08 Mart 2015, 14:04   #1
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çalisan anneler vicdan azabi çekmemeli!

Çalisan annelerin en önemli sorunlarindan biri çocuklarini gündüz bir aile büyügü veya bakiciya emanet etmek zorunda olmalaridir. Pek çok anne bu nedenle çocugu ile yeteri kadar ilgilenemedigini düsünümekte ve vicdan azabi çekmekte. Oysa birçok arastirma çalisan annelerin zamanlarini daha iyi planlayabildiklerini ve çocuklari ile daha iyi zaman geçirebildiklerini gösteriyor. KadiköySifa Atasehir Hastanesi Uzman Klinik Psikologu Merve Büyükkucak çalisan annelerin vicdan azabi çekmeden, çocuklari ile nasil saglikli bir iliski kurabileceklerini anlatiyor.

Günümüzün yasam kosullari ne yazik ki anneleri büyük heveslerle dünyaya getirdikleri bebeklerini bir noktada güvendikleri bir aile büyügüne ya da bir bakiciya birakarak çalisma hayatina dönmeye mecbur birakmakta. Kariyer anlaminda yasanan zorluklarin yani sira belki de anneleri en çok zorlayan meselelerden biri is ve ev hayati arasinda denge kurmaya çalisirken çocuklarina arzu ettiklerinden çok daha az vakit ayirabilmeleri ve beraberinde gelen suçluluk hisleri ile vicdan azabi. En büyük zorluk ise belki de birçogunun önünde daha önce kendileri gibi hem çalisip hem de annelik yapmis olan anne modellerinin pek fazla olmayisi.

Çocuk ile bakimi üstlenen kisi arasinda sevgi dolu bir iliski olmali!

Ancak her ne kadar çalismaya devam etmek ya da evde kalmak anneler için büyük bir ikilem yaratsa da arastirmalarin hem fikir oldugu sonuç saglikli bir psikolojik gelisim için önemli olanin çocuk ile bakim veren kisi (ör: anne, anneanne, babaanne, bakici, vb.) arasinda sevgi dolu, ihtiyaçlarin karsilandigi ve süreklilik arz eden doyurucu bir iliskinin var olmasi oldugudur.

Dogumdan itibaren annenin zihni ve yasami bir süreligine sadece bebegi ve bebeginin bakimi ile mesguldür ki bu da anne ve bebek arasinda güvenli bagin olusumu ve bebegin ihtiyaçlarinin birebir karsilanmasi, hayatta kalabilmesi için elzemdir. Bu dönemde anne bebeginin aglamasindan, çikardigi seslerden, bakisindan ihtiyaçlarini anlar ve ilk zamanlar hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlari açisindan kendisine bagimli olan bebeginden baska bir sey düsünemez haldedir. Bu durum bebegin psikolojik gelisimi için olmazsa olmaz mesguliyetlerden biridir anne için. Ancak zamanla annenin de zihni bebegi disinda baska seylerle mesgul olmaya baslar (ör: esiyle ilgilenmek, is yasamina yönelmek vb.) ki bu da bebegin anneden ayrilabilmesi, ayrisabilmesi, dis dünyayi kesfedebilmesi ve bireysellesebilmesi için çok önemli bir asamadir. Bu noktada bebegin yeni gelisen becerilerinin desteklenmesi, anne disinda var olan dis dünyayi kesfedebilmesi ve taniyabilmesi için cesaretlenmesi, anneden ayrisabilmesine yardimci olunmasi psikolojik gelisimi açisindan kritik bir önem tasir.

Çocukla ne kadar zaman degil, ne kadar 'Kaliteli Zaman' geçirdiginiz önemli!

Ancak birçok toplumda oldugu gibi bizim toplumumuzda da ne yazik ki iyi anne olmak zamanin ve hem fiziksel hem de zihinsel enerjinin hemen hemen hepsini çocuguna ayirmak olarak algilanmaktadir. Hâlbuki saglikli çocuk gelisimi için önemli olan fiziksel birlikteligin süresinden çok içerigi ve duygusal anlamda doyuruculugudur. Bu baglamda ayni evde sabahtan aksama kadar bir arada bulunmak yerine “kaliteli zaman” olarak da sikça adlandirilan, gün içerisinde sadece anne ve çocugun dünyada sanki baska hiç kimse yokmusçasina iliski kurduklari, çocugun ihtiyaçlarina ve isteklerine odakli bir yarim saat geçirmeleri çok daha doyurucudur. Benzer sekilde çocuga gereginden ve ihtiyaç duydugundan fazla yemek yedirmek de ne yazik ki iyi anneligin bir ön kosulu gibi algilanmakta, duygusal ve iliskisel anlamdaki doyuruculuk bu noktada fiziksel doyum ile karistirilmaktadir. Çalisan annelerin çocuklari ile geçiremedigi zamanlarin açligini farkinda olmadan onlari fazla yedirmeye çalisarak kapatmaya çalismalari ve fiziksel anlamda aç kalmalarini çocuklarinin gelisimleri anlaminda önemli bir endise kaynagi haline getirmeleri de ne yazik ki siklikla görülen bir yanilsamadir. Unutulmamalidir ki büyümek ve saglikli gelismek fiziksel oldugu kadar duygusal doyumu da beraberinde gerektirir.

Ilginçtir ki son yillarda yapilan birçok arastirma ev hanimi olan annelerin çocuklari ile geçirdikleri kaliteli zamanin çalisan annelere oranla çok daha az oldugunu göstermektedir. Bunun olasi sebeplerinden biri birçok sorumlulugu ayni anda yerine getirmeye çabasi içinde olan çalisan annelerin zamanlarini ev hanimlarina göre daha iyi planlamak zorunda olmalari, bu nedenle de çocuklari ile geçirebilecekleri kisitli vakitlerini daha kaliteli yasamaya çalismalari olabilir. Ancak tüm bu veriler dahi çalisan annelerin suçluluk hislerine engel olmakta yetersiz kalmaktadir.

Çalisan anneler 'Hayir' kelimesini kullanmaktan kaçiniyor!

Çalisan annelerin bu hisler ve vicdan azabi ile düstükleri tuzaklardan biri çocuklarinin sevgilerini kaybetmelerine sebep olacagina inandiklari “hayir” kelimesini kullanmaktan kaçinmaktir. “Hayir” demek ne yazik ki çalisan anneler tarafindan çocugun ilgi ve sevginin yani sira isteklerinden de mahrum birakilmasi seklinde yorumlanabilmekte, böylelikle sevgi ve sinir koyma arasindaki denge kolayca bozulabilmektedir. Birçok çalisan anne görüsülemeyen zamanin ve yeterince gösterilemedigine inanilan ilgi ve sevgi açiginin çocugun tüm isteklerini fazlasiyla yerine getirerek kapatilacagi seklinde yanlis bir inanis gelistirirler. Ancak saglikli bir çocuk yetistirmenin en temel kurali çocuklara isteklerini erteleyebilmeyi ögretmek, dolayisiyla uygun olmayan zamanlarda hayir diyerek onlari sinirlayabilmektir. Aksi takdirde çocuk her zaman daha fazlasini ister. Suçluluk duygusuyla hiçbir kayip yasatilmamaya çalisilan bu çocuklar her istediklerinin gerçek oldugu gerçek disi bir yasam yasamaya baslarlar ki ev disinda çesitli kisitlamalarin oldugu ve bu kisitlamalar ile kurallarin tutarli bir sekilde uygulandigi ortamlar bu çocuklar için bir kâbus haline dönüsebilir. Örnegin bu çocuklarin özellikle okula basladiklarinda ciddi engellenmeler ve sinirlamalar karsisinda büyük oranda uyum sorunlari yasamalari kaçinilmazdir; çünkü ne okul ne de dis dünya tipki ebeveynleri gibi onlarin ayaklari önünde egilmeyecektir.

Kendini iyi hissetmeyen anne çocugu ile kaliteli bir iliski kuramaz!

Çok sik yapilan kayip zamani telafi çabalarinin içerisinde annenin her bos vaktini çocuguyla birlikte geçirmeye çalismasi sayilabilir. Çünkü annelik fedakârlik, kendinden özveride bulunmak ve çocugunu her seyden önde görmek demek olarak algilanmaktadir. Bu noktada anneler kendilerinin de iyi hissetmeye ihtiyaçlari oldugunu ve her diger yetiskin gibi kendine özgü birçok ihtiyaci (örnegin arkadaslarla sosyallesmek, biraz yalniz kalmak, esiyle bas basa kalmak vb.) olabilecegini unutmaktalar. Kaldi ki kendini ve tüm vaktini çocuklarina ayiran annelerin de zamanla bunaldigi, çocuklari ile iliskilerini bir “iyi annelik görevi” gibi gönülsüz sekilde sürdürdükleri görülmektedir ki bunun iki taraf için de faydasi olmayacagi açiktir. Kendisi iyi hissetmeyen bir annenin çocugu ile kuracagi iliskinin kalitesi de ne yazik ki o oranda kisitli olacaktir. Bu noktada hatirlamak gerekir ki uçaklarda yasanan acil durumlarda dahi ebeveynlere çocuklarindan önce oksijen maskelerini kendilerine takmalari beklenir.

Çalismayan anneler daha depresif olabiliyor!

Son yillarda giderek artan sayida annenin özellikle maddi sebeplerden ötürü is hayatina geri dönmek durumunda kaldigi göz önünde bulunduruldugunda merak edilen en önemli nokta anne-çocuk iliskisini en çok etkileyen faktörün ne oldugudur. Arastirmalar en temel faktörün annenin çalisiyor olmasiyla ilgili hisleriyle nasil basa çiktigi oldugunu göstermektedir. Anne, çalisiyor olmak ve çocugunun gündüz bakimini bir baskasina devretmek ve onunla görece daha az vakit geçirmekten ötürü yasadigi kaygi ile ne kadar iyi bas ederse bu ayrilik ve yasanan kayip durumunu da çocugu ile iliskisinde o kadar iyi yönettigi görülmektedir. Birçok arastirma ve var olan gelisim teorileri annenin çalisiyor olmasindan ziyade annenin bu konumu ve durumunun kendisinde yarattigi stres ve kaygi ile bas etme derecesini ve içine girdigi yanlis davranis kaliplarinin çocuguyla iliskisini ve çocugunun gelisimini etkileyen esas faktörler oldugunu göstermektedir. Özellikle annelerin çalisiyor olmalarindan duyduklari tatmin ve bu rollerinin esleri tarafindan desteklenmesinin annenin genel iyilik hali ve dolayisiyla çocuguyla iliskisinde daha olumlu bir hava olusturdugu görülmektedir. Yani mesele çalismaktan çok annenin bu konuyla ilgili hisleri ile nasil basa çiktigidir. Arastirmalar part-time çalisan annelerin çalismayan annelere oranla daha az depresif sikayetler yasadiklarini ve genel saglik durumlarinin daha iyi oldugunu, full-time çalisanlara oranla ise daha az ev ve is arasinda denge kurmakta zorlandiklarini göstermektedir. Buna ek olarak aslinda çalismayi arzu eden ancak evde kalan annelerle yapilan birçok çalisma ise bu annelerde depresif duygudurumunun siklikla gözlemlendigini bildirmektedir.

Çocuklarin en temel ihtiyaci sevgi ve ilgidir!

Çocuklarin en temel ihtiyaçlari sevgi, ilgi ve ihtiyaçlarinin görüldügü, anlasildigi sicak, güvenli ve tutarli iliskilerdir. Saglikli gelisimleri için ise en temel mesele birlikte geçirilen süreden çok çocugun sevildigini, önemli ve degerli oldugunu hissetmesidir. Kendi sagligini, ihtiyaçlarini ve mutlulugunu en az çocugu kadar gözeten, çalisma yasamiyla ilgili kaygilari ile basa çikabilen, çocuklari ile kisitli da olsa doyurucu ve kaliteli zamanlar geçirebilen anneler bu gelisime en güzel sekilde destekleyeceklerdir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

spacer kocaeli escort bursa escort bursa escort bursa escort seks hikayeleri gaziantep escort seks filmi izle etlik escort gaziantep escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti rus escort çankaya escort sincan escort etlik escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan istanbul Escort istanbul Escort Acıbadem Escort Ataşehir Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort etlik escort etimesgut escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com Escort escort escort escort travestileri travestileri altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51