Go Back   KeyifVakti.NET > Genel Forum, Genel Bölümler > Turizm, Gezi ve Seyahat
Yardým Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
Seçenekler Arama Stil
Alt 28 Eylül 2015, 21:22   #1
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 07 Þubat 2015
Mesajlar: 6,001
Standart New York Gezi Rehberi ve Görülecek Yerler





New York Þehri, (Ýngilizce: New York City (NYC)) Amerika Birleþik Devletleri’nin en kalabalýk þehridir. Ayný isimli New York eyaleti’nde yer alýr. Yüz yýldan fazladýr dünyanýn en önemli ticaret ve finans merkezlerinden biridir. Þehir, medya, politika, eðitim, eðlence ve modadaki küresel etkilerinden dolayý bir dünya þehri olarak kabul edilmektedir. Birleþmiþ Milletler Genel Konseyi binasýna ev sahipliði yaptýðýndan dýþ iliþkiler için de çok önemli bir merkez durumundadýr.
Kent beþ bölüme ayrýlmýþtýr: Manhattan, Brooklyn (Kings County), Queens (Queens County), Bronx ve Staten Island (Richmond). 830 km²â€™lik bir alanda yaþayan 8,2 milyon nüfusuyla New York, Amerika’da nüfus yoðunluðu en büyük olan þehirdir. Çevre banliyöleriyle birlikte New York metropolitan bölgesi 21 milyonluk nufusa sahiptir ve dünyanýn en kalabalýk yerleþim bölgelerinden birini oluþturur.
New York, bir göçmen kentidir. Kentte yaklaþýk 170 ayrý dil konuþulmaktadýr ve her üç kiþiden biri ABD dýþýnda bir ülke doðumludur. Ýngilizce çeþitli aksanlarla konuþulur. Ýngilizce’nin yaný sýra Ýspanyolca da Ýngilizce kadar yoðun konuþulmaktadýr. Little Italy (Küçük Ýtalya) semtinde Ýtalyanca, China Town’da (Çin mahallesi) Çince konuþulur.
New York birçok Amerikan kültürel hareketinin de doðum yeridir. Edebiyat ve görsel sanatlarda Harlem Rönesansý, resimde soyut ekspresyonizm (New York Ekolü), müzikte hip hop, punk, salsa ve Tin Pan Alley bu hareketlerden bazýlarýdýr. 24 saat açýk olan metrosu ve yoðun trafiðiyle Hiç Uyumayan Þehir adýný almýþtýr.
Özgürlük heykeli, Empire State Binasý, Central Park ve Times Meydaný, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi ve Modern Tarih Müzeleri þehrin ilgi çekici mekanlarýdýr. Gökdelenleri, caddeleri, lokantalarý, alýþveriþ merkezleri ve insanlarýyla, New York turistleri cezbetmektedir.
Kuzey Amerika’nýn neredeyse tüm sanatsal aktivitelerin baþlangýcý sayýlan, bohem yaþantýyý körükleyen, konserlerini tam gaz her devir duraksamadan devam ettiren ve ilk çýkan ne varsa mutlaka oradan çýkmýþtýr dedirten þehri New York. Pek çok filme ve diziye de konu olan New York, bizim Cihangir’imize benzetilen namlý caddesi Soho, Brooklyn Köprüsü ve Özgürlük Heykeli’yle dünyanýn belki de görülmeye deðer sekizinci harikasý.
Uçuþ

Türk Hava Yollarý, Delta Havayollarý, KLM ve Northwest Airlines’ýn New York’a seferleri var.
Araba kiralama

New York’a gitmeden önce araç kiralamak ve havaalanýna vardýðýnýzda hiçbir þeyle uðraþmadan arabanýza binip otelinize gitmek isterseniz Cheapest Car Rentals in New York City (NYC) adresine bir göz atýn. Ýstediðiniz tipte ve fiyatta aracý tespit ettikten sonra geriye sadece bir iki iþlem yapmak kalýyor, rezervasyonunuz onaylandýktan sonra arabanýz New York’ta sizi karþýlýyor.
Toplu taþýma

New York’ta bir yerden bir yere gitmek için birçok alternatifiniz var. 3,700 otobüsü, 1150 kilometrelik metro hattý, 12 bin taksisi, limuzinleri ve kilometrelerce otoyolu ile New York’ta seyahat etmek son derece kolay. Tabii seçenekleriniz bu kadarla sýnýrlý deðil. Feribot, helikopter, bisiklet ve Amtrak’lar ile banliyö trenleri de seyahat alternatifleriniz arasýnda. Ayaklarý da unutmayýn. New York’u yürüyerek de arþýnlamak olasý, zira gayet düz bir þehir. Özellikle Manhattan birbirine baþlanan ara sokaklarý ve bloklarýyla kaybolmanýzýn çok zor olduðu bir bölge.
Taksiler New York’taki en pahalý ulaþým araçlarý. Þehirde taksiye binmek için birçok Avrupa ülkesindeki gibi ille duraklara yönelmenize gerek yok. Bir el hareketi yeterli…
Otobüsler de þehir içinde ulaþým için ideal seçeneklerden. Metrocard, bilet ya da tam bozuk paranýn geçerli olduðu otobüslerde þoföre kaðýt para uzatmayý denemeyin. Otobüsler 06.00-00.00 arasýnda 5-15 dakika aralýklarla çalýþýyor.
Metro istasyonlarýndan alabileceðiniz Metrocard’lar günlük ya da haftalýk olarak alýnabiliyor. Ayný yönde bir araçtan diðerine aktarma yaparken ekstra ücret ödemiyorsunuz. Metro da þehirde yaygýn bir þekilde kullanýlýyor. Hatta öyle ki þehri altýnda, üstündekinden çok daha fazla trafik oluyor. Metro 24 saat boyunca çalýþýyor.
New York’u en uygun þekilde New York Pass ile gezebilirsiniz.
Vize bilgileri

Amerika Birleþik Devletleri’ne giderken Diplomatik Pasaport da dahil olmak üzere tüm pasaport sahiplerinden vize isteniyor. Vize ile ilgili belgeler için: Ana Sayfa | A.B.D. - DÝPLOMATÝK Temsilcilikleri, Türkiye Amerikan Konsolosluðu: Ýstinye Mahallesi, Kaplýcalar Mevkii 2, Ýstinye Sarýyer Ýstanbul (0212) 335 90 00
Saðlýk bilgileri

Þehirde herhangi bir saðlýk problemi yok. Gitmeden önce özel bir saðlýk uygulamasý (aþý, tahlil vs) istenmiyor.
Para birimi

Amerika Birleþik Devletleri’nde geçerli para birimi $ yani Dolar.
Telefon bilgileri

Amerika’nýn uluslararasý telefon kodu 1. York’un alan kodu ise 212. Cep telefonunuzu orada ulaþýlýr hale getirmek için operatörünüze baþvurarak uluslararasý dolaþýma açtýrmanýz gerekiyor. Operatörünüzün Amerika’da anlaþmalý olduðu operatörler ister otomatik olarak ister sizin seçiminizle kullanýlýr hale geliyor. Ancak telefonunuzun frekansýnýn uyumlu olup olmadýðýný önceden operatörünüze danýþarak öðrenmeniz gerek. Sizi arayacak olanlarýn +90 (5XX) ya da 00 90(5XX) tuþlamasý gerekiyor.
Voltaj bilgisi

Amerika Birleþik Devletleri’nde 110 voltluk elektrik akýmý var. Prizler Türkiye’de ve birçok Avrupa ülkesinde olduðu gibi iki uçlu ancak uçlarý yuvarlak deðil, yassý…Dolayýsýyla Amerika’ya gitmeden önce, orada aletlerinizi sorunsuz þekilde kullanmak için uygun bir adaptör almalýsýnýz.
Vergiler ve duty free düzenlemeleri

Amerika Birleþik Devletleri’nde VAT yani KDV uygulamasý yok. Buradaki satýþ vergileri federal hükümet tarafýndan deðil eyalet ve bölge etkilileri tarafýndan toplanýyor. Bu genellemenin dýþýnda kalan tek eyalet Louisiana. Dolayýsýyla alýþveriþinizi Louisiana eyaleti sýnýrlarý içinde yapmadýðýnýz sürece ödediðiniz vergiyi havaalanýnda geri almanýz söz konusu deðil.
Acil adres ve telefonlar

New York Baþkonsolosluðu: 821 United Nations Plaza; (1) 212 949 01 60 Hastane, ambulans, polis, itfaiye ve her türlü acil durum telefonu: 911
Seyahat listesi

Yolculuk öncesinde her þeyinizin hazýr ve tam olduðundan emin olmanýz gerek.
a.Belge ve dökümanlar…

  • Uçak biletiniz ya da elektronik bilet
  • Nüfus cüzdanýnýz
  • Pasaportunuz
  • Yurt dýþýnda da kullanabileceðiniz kredi kartlarýnýz
  • Nakit paranýz
  • Ehliyetiniz
  • Yurt dýþý saðlýk sigortasý
  • Reçeteli ilaçlarýnýzýn doktor onaylý listesi
  • Vücudunuzda implant varsa havaalaný güvenliðinde sorun çýkmamasý için doktor onaylý implant kartý
b.Evde kalanlar…

  • Apartman görevlisine tatilinizin süresini bildirmeyi ihmal etmeyin
  • Mümkünse güvendiðiniz ve sürekli evde bulunan bir komþunuza acil durumlar için yedek anahtar býrakýn. Yakýn olduðu için gerektiðinde hýzlý bir þekilde müdahale edecektir.
  • Evdeki hayvanlarýnýza veya bitkilerinize bakacak arkadaþlarýnýza anahtarý teslim etmeyi unutmayýn.
  • Komþunuza, arkadaþlarýnýza ve apartman görevlisine kalacaðýnýz otelin telefonunu ve cep telefonu numaranýzý vermeyi unutmayýn.
  • Buzdolabýnýzý boþaltýn ve tatil süresince bozulmasý muhtemel yiyecekleri buzluða kaldýrýn ya da çöpe atýn.
  • Evinizde alarm varsa kurmayý unutmayýn. Tabii alarmýn nasýl devre dýþý býrakýlýp tekrar devreye sokulacaðý gibi önemli bilgileri anahtarý teslim ettiðiniz kiþilere bildirmeyi unutmadan…
c.Sizinle gelenler…

  • Ýlaçlarýnýz (mümkünse reçeteleriyle birlikte)
  • Fotoðraf makinesi ya da kamera
  • Zaman kazanmak ve doðru noktalarý gezmek için kapsamlý ve haritalý bir þehir rehberi
  • Elektrikli ve elektronik aletlerinizi sorunsuz bir þekilde kullanabilmek için fiþ ve voltaj adaptörü
Konaklama

Þehrin en lüks otellerinden mütevazý misafirhanelere uzanan geniþ bir oteller seçkisini sizler için hazýrladýk. Mandarin Otel, merkezi konumu ve bir gökdelenin 20 katýný iþgal eden farklý yapýsýyla New York severler için deðiþik bir konaklama seçeneði. Mercer ve Soho Grand otelleriyse þehrin ünlü caddesi Soho’da konuþlanmýþ sofistike konaklama mekanlarý. Kentin postmodern þýklýðýnýn lüksle birleþtiði kareleri doyasýya yaþamak isteyenlere City Hotel, On the Ave ve Hotel on Rivington’u öneriyoruz. Unutmadan listemize gelenekselliði yansýtan ve þehirdeki nadir mimari parçalardan olan Inn at Irving Place’i de ekleyelim. Library Hotel ve Abingdon Guest House ise mütevazý bir þýklýk yaþamak isteyenler için ideal.
1. Mandarin Oriental

Columbus Circle’daki Time Warner kompleksinin 35. katýndan 54. katýna uzanan lüks bir otel. Saðladýðý konfor ve lüksün yaný sýra Manhattan’ýn göbeðinde oluþu da burayý þehrin en iyi ve en pahalý otellerinden biri yapýyor. Asya etkisinin her köþede hissedildiði otelin giriþi mermer ve granitle gelenleri aha ilk baþtan büyülüyor. Duvarlarda çerçevelenmiþ kimonolardan yerdeki gümüþ eklemelere, toplam 248 oda ve süitindeki ham ipekten yapýlmýþ yatak örtülerinden Çin kýrmýzýsý ve safran rengindeki yastýklara, yeþim tonunun hakim olduðu Presidential Suite’teki Doðu iþi halýlara burada her þey Doðu mistisizmi ve elegansýný yansýtýyor. Rezervasyon yaptýrýrken özellikle 00 serili süitleri tercih edin zira en güzel manzaraya sahip olanlar onlar. Otelde Hudson manzaralý geniþ bir yüzme havuzu ile bir de Asya spa’sý bulunuyor. 52. kattaki Oriental Suite rüya gibi bir yer. 167 metrekare geniþliðindeki süite bir alternatif biraz daha küçük olan Taipan Suite. Toprak renginin ve doðal tonlarýn halim olduðu süit, muhteþem Central Park manzarasýyla da nefes kesiyor. 80 Columbus Circle; (1) 212 805 88 00; 5 Star Hotel in New York | Mandarin Oriental, New York
2. Mercer

Soho’nun en lüks oteli. 1890 yýlýnda inþa edilen bir binada hizmet veren otel þu ana dek Russel Crowe’dan Leonardo di Caprio’ya sayýsýz ünlüye ev sahipliði yaptý. Burada kiminle, hangi ünlüyle karþýlaþacaðýnýz belli olmaz. Oteldeki 75 oda tasarýmcý Christian Liaigre tarafýndan döþenmiþ. Geniþ ve seksi banyolarý, büyük pencereleri, yüksek tavanlarý ile son derece rahat. Odalardaki koyu renk ahþap, lila rengi deri koltuklarla uyum içerisinde. Bazý odalarda þömine de mevcut. Tavsiyemize uyun ve 6. kattaki penthouse loft’u rezerve ettirin. Mükemmel bir þehir manzarasý ve bu manzarayý doyasýya izleyebilmeniz için devasa pencereler var loft’ta. Tek kiþiyseniz stüdyo tipi odalar da ideal. 147 Mercer Street; (1) 212 966 60 60; Welcome to the Mercer Hotel in the heart of Soho New York City
3. Soho Grand

Þu sýralar New York’un en gözde konaklama alternatiflerinden. Süitleri dekorasyonlarý ve konumlarýyla Soholu ressamlarýn stüdyolarýný andýrýyor. Kendinizi rahatlýkla bir film setinde gibi hissedebilirsiniz. Bill Sofield’in tasarladýðý süitlerden kuzeye bakan penthouse’u tercih edin. Bu en geniþ süit, ayný zamanda en güzel manzaraya sahip olaný. 1970’lerin Soho’sunu iliklerinize kadar hissettirecek bu süitte iki yatak odasý var. Diðer 367 oda mavi ve kahverenginin tatlý uyumuyla renklendirilmiþ, eklektik bir havada döþenmiþ. Kedi-köpek dostu olan otele konuklar evcil hayvanlarýný da beraberlerinde getirebiliyor. 310 West Broadway; (1) 212 965 30 00; GrandLife Hotels - Soho Grand Hotel - Soho Grand Hotel | New York, NY | SoHo Boutique Hotel
4. City Club

Buraya þehirli bir þýklýk hakim. Jeff Klein tarafýndan renove edilen ve önceleri bir erkekler kulübü olan binada 65 oda ve süit var. Tavsiyemiz özel teraslý dubleks süitler. Bunlardan sadece 3 adet olduðunu da belirtelim. Otelin bistrosu DB Bistro Moderne’de ise lezzetli yemekler sizi bekliyor. 55 W. 44th Street; (1) 212 921 55 00; City Club Hotel - The definitive millennial, small luxury hotel.
5. Inn at Irving Place

19. yüzyýlýn büyüsünü hissettiren 12 odalý minik bir otel. Burasý otelden çok eski bir köþk havasýnda. Sanki aristokrat büyükannenizi ziyarete gelmiþ gibi hissediyorsunuz kendinizi. Alt katta, antikalarla dekore edilmiþ Lady Mendl’in çay salonu, bu havanýn en baskýn olduðu yer. Her an bir köþeden Edith Wharton ya da Henry James çýkacakmýþ gibi geliyor. 56 Irving Place; (1) 212 533 46 00; New York City Hotels | The Inn at Irving Place ? New York City, New York, NY | Hotels in New York City
6. Library Hotel

60 odalý bir otel. Özelliði ise kütüphaneden esinlenne bir konsepte sahip olmasý. Kütüphanelerde kitaplarý listelemek için kullanýlan Dewey sistemine göre (edebiyat, sanat, matematik ve fen bilimleri, tarih) düzenlenen odalar astronomi, Asya tarihi, müzik gibi alt kategorilere ayrýlmýþ. Klasik kütüphane renkleride koyu ahþap ve krem aðýrlýklý döþenen odalar sýcaklýðýyla insaný sarýp sarmalýyor. Her odada ait olduðu kategoriye ait zengin bir kitap seçkisi yer alýyor. En popüler odanýn „erotik edebiyat“ olduðunu söylemeye sanýrýz gerek yok. Ardýndan „Masallar“ bölümü geliyor. „Aþk Romanlarý“ bölümü ise teraslarýyla ön plana çýkýyor. Madison Avenue ve 41. Cadde’de yer alan otel, konumuyla da son derece ideal. 299 Madison Avenue; (1) 212 983 45 00; The Library Hotel New York - Official Site - Best luxury boutique hotel Manhattan - 2014
7. On the Ave

Burasý pahalý ve lüks otelleri aratmayan konforuyla tercih edilebilir. Central Park’tan üç, Doðal Tarih Müzesi’nden de iki blok ötede olan otel konumuyla da elveriþli. Rezervasyon sýrasýnda 14. katta bulunan odalarý tercih edin. Özelikle de 1405 no’lu olaný… Büyük bir terasý ve harika manzarasý var. Penthouse katý da kaliteli bir tercih. 2178 Broadway; (1) 212 362 11 00;www.ontheave-nyc.com
8. Hotel on Rivington

Otel büyük camdan bir kutuyu andýrýyor. Bir zamanlar Doðu Avrupa’dan gelen göçmenlerin yaþadýðý bir mahalle olan aþaðý doðu yakasýnda konuþlanmýþ olan otelin bulunduðu bölge bugün pahalý butikleri, barlarý ve kafeleriyle þehrin popüler yerlerinden biri. Oteldeki 110 odada konfor namýna ne ararsanýz var. Ortopedik Ýsveç yataklarý, derin Japon küvetleri ve þýklýk… Owner’s Suite’te küvet panoramik bir manzaraya sahip. Tripleks penthouse’da içine yaklaþýk 8 kiþinin girebileceði bir açýkhava jakuzisi var. Parti yapmak isterseniz burayý tercih edin zira 125 kiþilik kapasiteye sahip. 107 Rivington Street; (1) 212 475 26 00; Lower East Side Hotels | Hotel on Rivington | LES Hotels
9. Abingdon Guest House

9 odalý bir misafirhane. Ikisi Hudson Street’in kahverengi cepheli binalarýna bakýyor ve son derece romantik. Ancak otelde asansör olmamasý üst kat odalarýný tercih edenler için dezavantaj olabilir. Ambassador Room muhtemelen bu yüzden popüler. Hem giriþ katýnda hem de bir mutfaðýyla birlikte geniþ bir alana sahip. Diðer bir seçenek Garden Room, minik bi bahçeye ve bahçesinde þýrýldayan bir çeþmeye sahip. Odanýzý seçerken biraz gürültülü olabilen Eighth Avenue’ya bakmýyo olmasýna dikkat edin. 21 Eighth Avenue; (1) 212 243 53 84; abingdonguesthouse.com
Yiyecek – Ýçecek

Balthazar

Balthazar, New York’un en popüler yerlerinden. Burada ister kerli ferli bir akþam yemeði yiyin, ister barýn 400 þaraplý içki menüsünden birkaç kadeh yuvarlayýn. Hem de Manhattan’lý iþ adamlarýyla birlikte… New York’taki Fransýz etkisi her ne kadar bitmiþ gibi görünse de burasý hala Fransýz brasserie’si olma özelliðini koruyor. Burada en çok sipariþ edilen yemekler patates kýzartma ve biftek ve Chicken Riesling olsa da burada karides, istiridye ve deniz taraðý gibi lezzetli deniz mahsulleri bulmanýz da mümkün. Steak Tartare, Fýrýnlanmýþ Balkabaðý Ravioli, Côte de Boeuf ve ördek confit tavsiyelerimizden. Mutfaðýnda Lee Hanson ve Riad Nasr’ýn olduðu mutfak sadece akþam yemeði deðil, kahvaltý, öðle yemeði ve gece geç saatte gelenler için de after-hour yemekleri için hareke geçiyor. 80 Spring Street; (1) 212 965 17 85; Balthazar Restaurant :: Home
Babbo Ristorante e Enoteca

Þehrin klasikleþmiþ restoraný Babbo Ristorante e Enoteca, Mario Batali ve ortaðý Joseph Bastianich tarafýndan 1998’de açýlmýþtý. O gün bugündür son derece büüyk bir baþarýyla yoluna devam eden restoran yaratýcý bir Ýtalyan mutfaðý sunuyor konuklarýna. 110 Waverly Place; (1) 212 777 03 03; Babbo
BLT Steak

2004’te açýlan BLT Steak Fransýz þef Tourondel’in harmanladýðý Fransýz-Amerikan mutfaklarýnýn güzel bir sentezini sunuyor. Burada kýrmýzý et sevenler daha avantajlý olsa da yemeyenler için de birçok seçenek mevcut. Balýk ya da patates, sebze ve mantarla hazýrlanan yemekler tercih edilebilir. Parmesanlý gnocchi, kremalý ýspanak ve soðan halkasý kulesi özellikle vejetaryenlere tavsiyemiz. 106 E. 57th Street; (1) 212 752 74 70; BLT Steak, BLT Steakhouse, BLT Steak Menu NYC, DC, Atlanta ESquared
Daniel

Daniel New York’a gidenlerin bizce mutlaka uðramasý gereken bir adres. Fransýz haute-cuisine anlayýþýný devam ettiren restoran, türünün þehirdeki nadir örneklerinden. Kadayýfa sarýlý karidesler bir numaralý tavsiyemiz… 60 E. 65th Street; (1) 212 288 00 33; Daniel | Daniel Boulud
Jean Georges


1997’den beri faaliyette olan Jean Georges, þef Vongerichten’in marifetlerinden… Þefin en önemli özelliði mutfakta tam bir denetim saðlamýþ olmasý. Yemekler hazýrlanýþlarýndan sunumlarýna kadar tek tek þef tarafýndan denetime tabi tutuluyor. Restoranýn dekorasyonu ve atmosferi de son derece þýk ve romantik. 1 Central Park West; (1) 212 299 39 00 Jean-Georges Restaurants By Jean-Georges Vongerichten
Hýzlý Kent

New York’ta 24 saatten fazla zamanýnýz yoksa bunlarý mutlaka yapýn:
  • Soho’da gezin.
  • Metropolitan Museum of Art’ý görün.
  • Empire State Building’in 86. katýna çýkýp þehre bakýn.
  • Central Park’ta dolaþýn.
  • Brooklyn Körüsü’nü fotoðraflayýn.
Kaçýrmayýn

Her Þehre Özel Minik Tavsiyeler
New York’a her gelen þehri kuþbakýþý görmek ister. Bunun için de herkes Empire State Building’e çýkar ancak burasý turistlerle dolu olduðundan vazgeçip hüsran içinde oteline dönen çok olur. Size bir öneri: konserlerin ve gösterilerin gerçekleþtirildiði performans merkezi Rockefeller Center’ýn 70. katýnda da 2005’ten beri bir gözlem noktasý bulunuyor. Aslýnda 1933’te rockefeller tarafýndan açýlan gözlem noktasý uzun zaman boyunca iþlevsizdi. Artýk hizmetinizde… Central Park’tan Brooklyn Köprüsü’ne ve Özgürlük Anýtý’na uzanan muhteþem bir manzarasý var. W. 47. Cadde- w. 51. Cadde, 5. Avenue ve 6. Avenue arasý; (1) 212 332 68 68;
meltem isimli Üye þimdilik offline konumundadýr   Alýntý ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayýtlý üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok

BB code is Açýk
Smileler Açýk
[IMG] Kodlarý Açýk
HTML-Kodu Kapalý
Trackbacks are Açýk
Pingbacks are Açýk
Refbacks are Kapalý



Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmýþ. Þuanki Zaman: 13:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

spacer kocaeli escort bursa escort bursa escort bursa escort seks hikayeleri seks filmi izle etlik escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti rus escort çankaya escort etlik escort Anadolu Yakasý Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazýlý porno þiþli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beþiktaþ escort taksim escort fýndýkzade escort çapa escort fatih escort topkapý escort escort þiþli escort bayan bayrampaþa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazýlý porno Casibom Casibom Casibom Giriþ Casibom Yeni Giriþ Onwin gaziantep escort bayan gaziantep escort seks hikayeleri gaziantep escort Canlý bahis siteleri escort escort escort travestileri travestileri Escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort istanbul Escort istanbul Escort Acýbadem Escort Ataþehir Escort Bostancý Escort Göztepe Escort Kadýköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan sincan escort antalya rus escort

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51