Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Mart 2015, 16:49   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Yanik tedavisinde yanilmayin!

Medipol Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Mustafa Keskin, özellikle küçük çocuklarda haslanma yaniklarina çok sik rastlandigini söyledi ve yanik tedavisi hakkinda bilinmesi gerekenleri anlatti.

Haslanma yanigi, alev yanigi, elektrik yanigi, kimyasal yaniklar ve radyasyon yaniklari… Görünmez kazalar, ihmaller, anlik küçük dikkatsizlikler bazen büyük saglik hasarlarina yol açabiliyor.

Medipol Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Mustafa Keskin, ülkemizde en sik rastlanan yanik etkeninin haslanma yaniklari oldugunu söyledi. Bizim gibi çay içme kültürünün çok yaygin oldugu bölgelerde haslanma yaniklari daha çok kaynamis çay suyunun dökülmesi sonucu meydana geliyor. Tepsiye dizilmis, taze doldurulmus çay bardaklarinin servis sirasinda dökülmesi, sehpa örtüsünün evdeki küçük çocuk tarafindan çekilmesiyle üzerindeki çaydanligin devrilmesi haslanma yaniklarinin en sik etkenleri. Bu nedenle bu yaniklar daha çok 1-3 yas arasi küçük çocuklarda meydana geliyor.

Doç.Dr. Mustafa Keskin, evde küçük çocuk varsa çay demlerken ve servis edilirken çok dikkatli olunmasi gerektigini belirtti ve yanik tedavisi ile ilgili sunlari söyledi: “Yanigin tedavisi düzenlenirken iki unsur dikkate alinir. Birincisi yanigin genisligi ve kapladigi bölge. Genis yanik alanlari, yüz ve elleri kaplayan yaniklar mutlaka hastanede tedavi edilmelidir. Ikinci unsur yanigin derinligidir. Pratik olarak yaniklar yüzeyel ve derin yaniklar olarak ikiye ayrilir. Yüzeyel yaniklar siklikla 3 hafta içinde iyilesirler. Derin yaniklarin iyilesmesi ise 3 haftadan uzun sürer ve siklikla cerrahi girisim gerektirirler.”

Yaniklara ilk müdahale nasil olmali?

“Her türlü yanikta, olay yerinde ilk yapilmasi gereken kazazedenin yakici ajandan uzaklastirilarak yanmanin sonlandirilmasidir” diyen Keskin, yaniklara ilk müdahalenin nasil olmasi gerektigini söyle anlatti: “Haslanma yaniklarinda yanan bölge akan çesme suyu altinda 10-20 dakika tutularak yanma süreci durdurulur. Islanan tüm kiyafetler çikarilir. Alev yaniklarinda kisi kaza yerinden uzaklastirilir, açik havaya çikarilir, nefes almasi saglanir. Yanik yarasina olay yerinde hiçbir ilaç veya madde sürülmez, yara temiz bir örtü ile sarilarak en yakin acil birime ulastirilir. Gelisebilecek ödem nedeniyle yanik bölgesine yakin yüzük, bilezik, kolye benzeri takilar çikarilmalidir.”

Yanik izi geçer mi?

Yanik eger derin ise yanik izi kalacaktir. Ayni sekilde yanik yüzeyel ise iz kalmadan iyilesecektir. Derin bir yanigi iz birakmadan iyilestirmek mümkün degildir. Fakat derin yaniklar eger uygun tedavi edilmezler ise kabararak ve büzülerek iyilesebilirler. Bunu engellemek mümkündür. El ve boyun gibi katlantili yerlerde pozisyon verici ateller kullanilmalidir. Diger bölgelerde ise silikon içerikli pomatlar ve tabakalar iyilesen yanik bölgesinin kabarmasini engeller.

Küçük ev yaniklarinda ise iyilesme süreci boyunca ve takibinde günes isinlarindan korunmali ve yüksek faktörlü günes koruyucu kremler kullanilmalidir. Bu sayede iyilesen cilt ile çevre cilt arasinda ton farki gelismesi engellenebilir. Mutlaka cilt nemlendiricili kremler ile desteklenmelidir.

Neler yapilmali-Neler yapilmamali

-Günes yanigi gibi yüzeyel yaniklar ne sürerseniz sürün kendi kendine iyilesecek yaniklardir. Yüzeyel yaniklar için dis macunu ve yogurt gibi maddelerin faydasi veya zarari yoktur. Derin yaniklarda ise bu maddeler son derece zararli sonuçlar dogurabilir.

-Kendi kendine 10 gün içinde iyilesecek olan yüzeyel yaniklarda amaç bu süreci en agrisiz ve konforlu tamamlamaktir. Bunun için yanik bölgesinin yagli pomatlar ile örtülmesi yeterli olacaktir.

-Agriyi gidermek için yanik bölgesine lokal anestetik içeren pomat veya kremlerin sürülmesi son derece tehlikelidir. Bu maddelerin, bütünlügü bozulmus deriden emilimleri kontrolsüz olacagindan, basta kalp ve dolasim sistemi üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilirler. Yanik pansumani yapildiginda hastanin agrisi azalacaktir.

-Agizdan antibiyotik hap kullanimina ezbere baslanmamalidir. Iltihap bulgusu olmadan antibiyotik kullanmak hem gereksiz hem de zararlidir.

-Evde meydana gelen küçük haslanma yaniklarinda musluk suyu ile sogutma yaptiktan sonra topikal krem veya pomadlar ile kapali pansuman yapmak yeterli olacaktir. Bu ajanlar derinin kurumasi ve gerilmesi nedeniyle olan yangiyi ve agri hissini azaltacaktir. Hastaya analjezik verilebilir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla