Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Mart 2015, 15:04   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Acibadem kocaeli hastanesi’ nde Ücretsiz nefes ÖlÇÜmÜ

“31 Mayis Dünya Sigarasizlik Günü’nde Karbon Monoksit Ölçümü Yapildi”

31 Mayis Dünya Sigarasizlik Günü nedeni ile Acibadem Kocaeli Hastanesi’nde ücretsiz karbon monoksit ölçümü yapildi.

Hastaneye gelen tüm hastalara saglik profesyonelleri tarafindan yapilan testin sonunda özellikle sigara içenler, akcigerlerindeki karbon monoksit miktarini ögrendiler. Sigara içme sayilarina göre farkli verilere ulasan kisilere sigara içmeye devam etmelinde halinde karsilasabilecekleri sorunlar da aktarildi.

Test sirasinda sigara içmedigi halde sadece pasif içici olmasi nedeni ile bile kisilerin karbon monoksit oranlarinin yüksek çiktigi belirlendi.

“Günümüzde Her 10 Eriskin Ölümünden Birinin Nedeni Sigaradir”

Acibadem Kocaeli Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Uygar Cenik Golabi de sigaranin zararlari ile ilgili hastane çalisanlarini bilgilendirdi.

Sigara ve Içindeki Zararli Maddeler

Sigara dumaninda dört binden fazla kimyasal madde vardir, bu maddelerden nikotin fiziksel bagimlilik yapar, karbon monoksit kanin oksijen tasima kapasitesini azaltir. Sigaradaki kanser yapici maddelerden bazilari arsenik, benzen, krom, asetaldehit, kursun, nikel, benzopiren, nitrozamin, polonyum 210, formaldehit, vinil klorür, DDT'dir. Arsenik fare zehiri olarak kullanilmaktadir. Sigaradaki iritan maddeler ve zehirler ise siyanür, azotoksit, akrolein, laktik asit, amonyak, bizmut, formik asit, aseton ve uçucu aminlerdir.

Sigara ve Üst Solunum Yollari

Sigara üst solunum yolunda bademcik iltihabi, sinüzit, burun iltihabi, dis çürükleri, dis dökülmesi, isitme kayiplarina yol açmaktadir. Alt solunum yollarinda ise tekrarlayan bronsitler, zatürre riskinde artis, verem riskinde artis, astim riskinde artis, kronik bronsit, amfizem ve akciger kanserine yakalanma riskinde artisa yol açmaktadir.

Sigara ve Kronik Bronsit (KOAH)

Sigara içenlerin %50'sinde kronik bronsit vardir, bronsitli hastalarda önce sabah öksürügü ve balgam baslar, daha sonraki yillarda nefes darligi, solunum yetmezligi ve kalp yetmezligi gelisir.

Sigara ve Akciger Kanseri

Akciger kanseri normal akciger dokusunda olan hücrelerin kontrol disi çogalarak akciger içinde bir kitle olusturmasi ile ortaya çikan bir hastaliktir, kitle önce bulundugu ortamda büyür, daha sonra ise çevre dokulara ve dolasim yoluyla uzak organlara yayilarak metastaza yol açabilir.

Kalp-Damar Sistemi ve Sigara:

-Kötü kolesterolde yükselme
-Kan akiskanliginin azalmasi sonucu damarlarin tikanmasi
-Damar duvarlarinda yagli plaklarin olusumu

Damar tikanikligina bagli olarak kalp krizi riski ve inme riski artar, hipertansiyon ve periferik arter hastaligi gelisebilir. Burger hastaliginda damarlarin tikanmasi ve dokularin beslenememesine bagli kangren olusur ve kangrenli ayagin kesilmesi gerekebilir.

Sigara tükürük salgisini azaltir, yemek borusunun alt ucunda basinci azalttigi için reflü hastaligina yol açar, ülser iyilesmesini geciktirir.

Sigara yara iyilesmesini geciktirir, ciltte erken kirismaya yol açar, agiz boslugu, dil, dudak, girtlak kanseri riskini arttirir.

Gebelik ve Sigara

Gebelikte sigara içimi prematüre dogum, düsük dogum agirligi, intrauterin büyüme geriligi, ani bebek ölümü, bebekte solunum problemlerine yol açar. Gebelikte pasif sigara içimi de benzer sekilde bu riskleri arttirir.

Sigara ve Kemikler

Sigara içenlerde osteoporoz gelisme riski artar, kirik iyilesmesi gecikir, sirt sorunlari daha sik ortaya çikar.

Sigara ve Ölüm Riski

Sigara tüm kanser ölümlerinin %30'undan sorumludur, akciger kanseri ölümlerinin ise %90 nedeni sigaradir. Bronsit ölümlerinin ise %75'inden sigara sorumludur, kalp krizi ölümlerinin ise dörtte biri sigara nedeniyle olmaktadir.

Ülkemizde her yil kirk bin kiside akciger kanseri tespit edilmektedir, akciger kanseri kanser ölümleri arasinda tüm dünyada birinci sirada yer almaktadir. Akciger kanserininse %90 nedeni sigaradir.

Sigara ve Pasif Içicilik

Pasif sigara içiciler de sigara bagimlilari kadar zarar görürler, pasif içicilik yukarida anlatilan bütün risklere ( akciger kanseri, kalp krizi, kronik bronsit, inme, çocuklarda akciger gelisimini olumsuz etkileme, akciger ve solunum yolu infeksiyonlari) yol açabilmektedir.

Sigarayi Birakalim

Gelin dünya sigara birakma gününde kendimize bir iyilik yapalim ve sigarayi birakalim, saglikli bir yasama merhaba diyelim.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla