Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Eylül 2018, 00:14   #1
buse
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 06 Şubat 2015
Mesajlar: 7,475
Standart Karbonifer Dönemi



360 ila 286 milyon yıl önce gerçekleşen bir jeolojik zaman periyodudur. Karbonifer Dönemi, bu dönemden itibaren kaya katmanlarında bulunan zengin kömür yataklarından alınıyor.
Karbonifer Dönem, Amfibiyen Çağı olarak da bilinir. Altı jeolojik dönemin beşincisi, birlikte Paleozoyik Çağ’ı oluşturmaktadır. Karbonifer Dönemi öncesinde Devoniyen Dönemi, ardından Permien Dönemi izlenir.

Karbonifer Döneminin iklimi oldukça belirgindi (belirgin mevsim yoktu) ve günümüz ikliminden daha nemli ve tropikti. Karbonifer Dönem’in bitki ömrü, modern tropikal bitkileri andırıyordu.
Karbonifer Dönemi, birçok hayvan grubunun ilkinin geliştiği bir zamandı: İlk gerçek kemikli balıklar, ilk köpekbalıkları, ilk amfibiler ve ilk amniyotlar. Amniyotların görünümü evrimsel olarak önemlidir çünkü amniyotların belirleyici özelliği olan amniyotik yumurta, ataları veya modern sürüngenleri, kuşları ve memelileri karada üreterek daha önce omurgalıların yaşadığı karasal habitatları kolonileştirir. Karbonifer Döneminde, amfibianlar
Karbonifer Dönemi, Laurussian ve Gondwanaland arazi kitlelerinin çarpışması sonucu Penga süperklasının kurulduğu bir dağ binası dönemiydi.
Bu çarpışma, Appalachian Dağları, Herşiyen Dağları ve Ural Dağları gibi dağ sıralarının yükselmesine neden oldu. Karbonifer Döneminde, yeryüzünü örten geniş okyanuslar sıklıkla kıtaları sular altına alarak sıcak, sığ denizler oluşturdu.Bu dönem de bol miktarda bulunan zırhlı balıkların tükendiği ve daha modern balıklarla değiştirildiği bu süre zarfında idi.
Karbonifer Dönemi ilerledikçe, kara parçalarının yükselmesi erozyonda bir artışa ve taşkın alanları ve nehir deltalarının oluşmasına neden oldu. Artan tatlısu habitatı, mercanlar ve krinoidler gibi bazı deniz canlılarının öldüğü anlamına geliyordu. Tatlı su istiridyeleri, gastropodlar, köpekbalıkları ve kemikli balıklar gibi bu suların azalan tuzluluğuna adapte olmuş yeni türler gelişti.
Tatlı sulak alanlar artmış ve geniş bataklık ormanları oluşmuştur. Fosil kalıntıları, hava yoluyla nefes alıp veren böceklerin, alüvitlerin ve sürtünme ağzlarının Geç Karbonifer sırasında bulunduğunu göstermektedir. Denizlerde köpekbalığı ve akrabaları hakimdi ve bu dönemde köpekbalıklarının çok çeşitlendirildiği anlaşılıyordu.
Kara salyangozları ilk ortaya çıktığı dönemdi ve yusufçuklar ve maytaplar çeşitlendi.Araziler kurutulduğunda, hayvanlar kurak ortamlara uyum sağlamanın yollarını geliştirdiler. Amniyotik yumurta, erken tetrapodların üreme için su canlıları yaşam alanlarına bağlarını koparmasını sağladı. Bilinen en eski amniot Hylonomus’dur, güçlü bir çene ve ince ekstremiteleri olan kertenkele benzeri bir yaratıktır.
Erken tetrapodlar Karbonifer Döneminde önemli derecede çeşitlilik göstermektedir. Bunlara temnospondiller ve antrakosaurlar dahildi. Son olarak, ilk diapsitler ve sinapsidler Karbonifer sırasında gelişti.
Orta Karbonifer Döneminde, tetrapodlar yaygın ve oldukça çeşitlidir. Boyutta çeşitlilik (bazıları 20 feet uzunluğa kadar ölçülür). İklim daha serin ve daha kuru hale geldiğinde, amfibilerin gelişimi yavaşladı ve amniyotların görünümü yeni bir evrim yoluna götürdü.
buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla