KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Gizemli Bilimler (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Esrarengiz Bilinçaltı, I (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=20846)

buse 25 Aralık 2017 18:18

Esrarengiz Bilinçaltı, I
 
Esrarengiz Bilinçaltı

1. Bölüm

Derin Psikoloji'nin temelleri, zihnimizi buz dağının su üstünde yüzen ucu ile karşılaştırdılar. Buz dağının büyük bir kısmı, su seviyesinin altındadır ve sadece küçük bir kısmı çıplak gözle görülebilir. Buz dağının bizim görebileceğimiz kısımları, buzun tümünün sadece 1/8'idir. Bu yüzden 7/8'lik kısmı suyun altındadır ve görülemez.

Zihnimiz de iki bölgeye ayrılmıştır: Biri "bilinç" ve diğeri de "bilinçaltı". Bilinçli zihinsel işlemler, uyanık olduğumuz zamanlardaki davranışlarımızı gelir ve şunlardan meydana gelir: Algılama, katılım, gözlemleme, hatırlama, hayal etme, yargılama ve düşünme. Böylece zihnimizin büyük bölümü, doğrudan farkına varamadığımız bilinçaltı zihinsel işlemlerden oluşur.

"Bilinçaltı", insan yaşamında hayati bir rol oynar. Sık yaptığımız yaygın hatalarda görülebilir. Örneğin bir arkadaşın evinde mendilimizi unutmak, elimizde kalemi tutarken hâlâ onu arıyor olmak ya da bir köşede ayakta durmak ve bastonumuzu yatay vaziyette uyuyormuş gibi yatağın üstüne koymak Aynı şekilde kalem hataları ve konuşma hataları vardır.

Bir insan, "dilek" kelimesini telaffuz etmek ister ama ağzından "tünek" kelimesi çıkar. Bir kelimeyi yanlış yazmakla pek çok kalem hatası oluşur. Yazılımını bilmediğimizden değil; yanlış yazım istemsiz bir şekilde ortaya çıkar. Bu tür olaylar, yakınlarımıza ve sevdiklerimize mektup yazarken "Sevgili sevgilim..." diye hitap ederiz. Bu tür pek çok örnek vardır.
https://anetteblogzamazingo.files.wo...esjdlt38uw.jpg
Su üzerinde yüzen bir buzdağı, zihni bir bütün olarak temsil ediyor. Bu8 dağın görülebilir bir kısmı, zihinsel işlemleri temsil ederken su altında olan kısmı, bilinç altına işaret ediyor.

"Bilinçaltı"nın varlığının en önemli kanıtı, uykuda yani en faal olduğumuz zamanda bulunmuştur. Çoğu kez zor bir matematik ya da fizik problemiyle karşılaştığımızda ve o aklımızdayken yattığımızda, bir sonraki sabah erkenden problemimizin önerilen çözümüyle uyandığımızı gözlemleriz.

Kişisel ve sosyal yaşamımızda sık sık zor problemlerle karşılaşırız ve çözümünü bulmakta başarısız oluruz. Çoğu zaman zor durumu çözme konusunda bir fikir, onu çözmeye çalışırken uyuya kaldığımızda aklımıza gelir. Ertesi sabah uyandığımızda zor durumu çözmek için zihnimizde çok yararlı bir öneri olduğunu fark ederiz. Uyku sırasında bilinçli zihinsel etkinlik, işlev dışıdır. Ama "bilinçaltı", işlev görmek için bütün olanaklara sahiptir.

Uyku ve rüyalar, genellikle birliktedir. August Kekule, bilimsel bir keşfin rüyasını gören bir bilim insanı. Hidrojen ve karbon atomlarının benzende nasıl birbirine bağlı olduğunu keşfetmeye çalıştı.Çözüm, uyanıklık ile uyku arasındaki bir durumda, yani yarı uykuda olduğu bir durumda geldi. Benze4n molekülünü daire şekline yuvarlanmış bir yılan biçiminde gördü. Kekule, ayağa kalktı ve 6 karbon atomu, hidrojen atomlarının bağlı olduğu bir halka oluşturursa problemin çözülebileceği tahmininde bulundu. Çok büyük bir alan olan halka birleşimleri kimyası doğru ve başarılı Alman boya endüstrisinin emelini oluşturdu.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:39.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51