KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Kurban bayramini saglikla geÇirmek iÇin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10074)

eg24 14 Mart 2015 14:02

Kurban bayramini saglikla geÇirmek iÇin
 
Kurban Bayrami’ni saglikli geçirmek için etin kesimi, pisirilmesi ve saklanmasi konularinda bilinçli olmak büyük önem tasiyor. Memorial Atasehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sefika Aydin Selçuk, Kurban Bayrami’nda dogru beslenme hakkinda bilgi verdi.

Bulasici hastaliklara dikkat

Kesim sirasinda özellikle uygun kosullarda kesilmeyen kurbanlik hayvanlardan insanlara tenya, sarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastaliklarin bulasma tehlikesi vardir. Et kesildikten sonra hayvanin kani çok iyi akitilmalidir. Kani iyi akitilmamis hayvanin etinde zararli mikroorganizmalar çabuk ürer ve et çabuk bozulur.

Kemik ve et sularinin besin degeri yok

Et ve kemik suyu Türk yemeklerinde çorba, tencere yemekleri ve pilavda kullanilmak için genellikle ayirilmaktadir. Oysaki kemik ve et suyunun besin degeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanilmaktadir. Doymus yag içeriginin yüksek olmasi sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarinin tüketmesi sakincalidir. Yine fazla kilolu kisilerin de et suyu ile yapilan yemeklerden uzak durmasi gerekir.

Et kisik ateste kendi suyuyla pismeli

Etin pisirilmesi sirasinda dikkat edilecek en önemli nokta, kisik ateste ve kendi öz suyunda pisirme tekniginin uygulanmasidir. Bu sayede et kisa sürede pisecek ve vitamin kaybi olmayacaktir. Fazla haslanan etin suyundaki vitaminler de kisa sürede degerini kaybeder.

Lezzet verir diye yemeklere iç yag koymayin

Kurban Bayrami ile beraber sakatat tüketimi de artar. Kalp, hipertansiyon ve böbrek hastalarinin sakatat tüketmesi sakincalidir. Hayvanlarin iç yaglarinin yemeklere ilave edilmesi tavsiye edilmemektedir. Iç organlarin yani sakatatlarin daha fazla yag içerdigi unutulmamalidir. Özellikle yüksek kolesterol degerleri olan kisiler bunlari tüketmekten mutlaka kaçinmalidir.

Eti saglikli bir sekilde saklamak için öneriler

Etin uzun süre saklanmasi için uygun kosullar saglanmalidir. Dogru saklanmaz ve dogru çözülmez ise etin yararliligi azalacak, gida zehirlenmesi riski artacaktir.

• Etler küçük parçalarda ev halkinin kisi sayisi düsünülerek tek pisirimlik porsiyonlar halinde dondurulmalidir. Etleri dondurmada yagli kâgit veya buzdolabi posetleri kullanilabilir.

• Buzdolabinda et -2 derecede en fazla 1 hafta beklerken, derin dondurucuda -18 derecede 4- 6 ay muhafaza edilebilir. Eti küçük parçalar ve hatta kiyma yapip buzdolabinda bekletirseniz kiyma 3-4 gün içinde bozulacaktir. Bu sebeple en iyi yöntem buzdolabinin derin dondurucu kismidir.

• Etler kiyma haline getirmek yerine parça halinde saklanirsa vitamin kayiplari daha az olur. Dolaptan çikan kemikli veya kemiksiz parça et, yapilacak yemegin türüne göre çözdürme sonrasi da parçalanabilir. Örnegin; parça et çikarilip kusbasi veya kiyma haline de getirilebilir.

• Etler bir gün öncesinden veya aksam kullanilacak ise; sabahtan buzdolabinda bekletilerek çözdürülmelidir. Acele pisecekse çözdürme programi olan mikrodalga da kullanilabilir. Yanlis yöntemler etin içinin her yerini ayni derecede çözmeyecektir. Çözülen etin bir kismi kullanilip kalani tekrar dondurulmamalidir.

• Etler kullanilmadan önce marine edilebilir. Sarimsak, sogan, limon, salça, süt, yogurt gibi besinler marinasyon için tat verir etin yumusak pismesini saglar.

• Et izgara pisirilecekse çok yüksek ates olmamalidir. Yüksek isi etin dis yüzeyini pisirebilir fakat iç yüzey pismez. Yüksek isida hizli pisen etin dis kismi çabuk sertlesecektir.

• Özellikle mangalda pisecek etler de, mangal ile etin birbirine uzakligi 15cm olmalidir. Etin zararli kanserojen duman çekmemesi ve etin iyi pismesi için uzaklik önemlidir.

• Etler buzdolabinda 3-5 gün kiyma halinde ise 2 gün saklanabilir. Derin dondurucuda 6 aya kadar saklanabilmektedir.

Saglikli Bir Bayram Tarifi: “Sebzeli et kavurmasi”

Malzemeler:

• 1.5 kilo kiyma veya kusbasi haline getirilmis kurban eti ( iç yag ve kuyruk yagi ilavesiz)
• 4 adet salçalik kirmizibiber
• 4 adet sivri yesilbiber
• 2 orta boy sogan
• 6 adet domates
• 4 dis sarimsak
• 2 adet kabak
• 1 adet havuç
• 2 adet pirasa
• Maydanoz- dereotu
• Karabiber, pul biber

Tarifi:

Kurban eti kiyma veya kusbasi halinde kisik ateste 20-30 dakika pismesi için derin bir çelik tencereye koyulur. Üzerine sirasi ile pirasa, sogan, sarimsak ve biberler de eklenerek birlikte 10 dakika pisirilir. En son olarak domatesler ve baharat ilave edilir ve 15 dakika daha kisik ateste pisirilir. Servis öncesi maydanoz ve dereotu üzerine eklenerek tabaklara konulur. Pisme sirasinda tencerenin kapagi çok sik açilmamali ve çok sik kasik ile karistirilmamalidir. Mümkün oldugunca sebzenin vitamini kaçmadan kisik ateste kendi suyunda pismesi gerekmektedir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:25.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51