KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Çocugunuz Karanliktan Korkuyor mu? (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10193)

eg24 16 Mart 2015 11:01

Çocugunuz Karanliktan Korkuyor mu?
 
Mevsimin kisa dönmesiyle gündüzler dahada kisaldi, geceler ise uzadi. Dolayisiyla karanlikta geçirilen saatler daha da artmaya basladi. Bu durum karanlik korkusu olanlari olumsuz etkiliyor. Özellikle de çocuklari…. Çocukluk döneminde yaygin sekilde görülen korkulardan biri olan karanlik korkusu, çocuklarin ruh sagligini derinden etkileyebiliyor. Karanlik korkusuna iliskin uzmanlar korkularin pekismesinde ebeveyn tutum ve davranislarinin etkili oldugunu söylüyor.

Çocukluk döneminde yaygin sekilde görülen korkularin basinda gelen karanlik korkusu, gecelerin uzamasiyla birlikte çocuklari daha da kaygilandiriyor. Öyle ki; bazi çocuklar gece korkudan uyuyamiyor.

Çocuklarin korkulariyla ilgili sürecin iyi yönetilmesi gerektigini ifade eden Üsküdar Üniversitesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioglu Gökmogol; çocuklarda 2 yasindan itibaren korkularin olusmaya basladiginin altini çiziyor. Mestçioglu, 2 yasinda annesinden ayrilmaktan ve yüksek sesten korkan çocugun 3-5 yas arasinda karanliktan korktugunu, bu korkunun dogal olarak gelisen korkulardan biri oldugunu ifade ediyor.

Gökmogol, karanlik korkusunun aile tarafindan saglikli olarak ele alinmasi halinde ileriki yasamda çocuk için sorun olmaksizin kaybolabilecegine, aksi halde sorunun devam edebilecegine dikkat çekiyor.

Bu yaslarda çocuklarin canavar, cadilar gibi dogaüstü canlilar görebileceklerini belirten Gökmogol, bunun TV izlenme saatlerinin uzamasinin ile bilgisayar oyunlarindaki siddet içeriginin artiyor olmasinin etkisi oldugunu vurguluyor.

Korkacak Bir Sey Yok Demeyin!

Karanliktan korkan çocuklarin uyku saati yaklastiginda tek basina yatmak istemediklerini, uyumamak için ise çesitli mazeretler uydurduklarini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioglu Gökmogol, çocuklarin odalarinda sürekli isigin açik kalmasini istediklerini, karanlik bir yerden herhangi bir sey almak söz konusu oldugunda, gitmemek için çesitli bahaneler uydururduklarini söyledi. Bu çocuklarin hirçinlik yaptiklarini da kaydeden Gökmogol, korkusunu dogrudan ifade eden çocuga kesinlikle "Korkacak bir sey yok" denmemeli diyor.

Ebeveyn Tutumu Korkulari Pekistiriyor.

Gökmogol karanlik korkusunda ebeveyn tutumunun önemli oldugunu da hatirlatiyor ve söyle devam ediyor:

“Karanlik korkusunu pekistiren en önemli neden, anne babanin tutum ve davranislaridir. Isikla uyumayi aliskanlik haline getirtmek, kendi korkularini çocuga belli etmek, çocuklarin da tedirgin olmasina hatta karanligin korkutucu oldugunu düsünmesine neden olacaktir. Bazi anne babalar gece kalkip çocugunun korkup korkmadigini kontrol ediyorlar. Geçmiste çocugunu kaybetmis ve bu nedenle yogun kaybetme korkusu yasayan ebeveynelerde bu durum çok daha derin yasanmakta ve çocuklarinin korkulari ve kaygilari çok daha fazla olmaktadir.“

Karanliga Alistirmak Mümkün mü?

Karanliktan korkan çocuga, korktugu durumlarda ailesine kolay ulasabilecegine inandirilmasi gerektiginin altini çizen Özlem Mestçioglu Gökmogol, ebeveynin bu davranisla çocugunu psikolojik risklerden koruyabilecegini söyledi. Korkuyu sakinlikle ve sabirla karsilamak onunla bas etmek için asamali ve yavas biçimde mücadele etmek gerektiginin altini çizen Gökmogol, çocugu karanliga alistirmanin mümkün oldugunu dile getirdi.

Gökmogol, “Karanliga alistirirken önce los isik seçmek ve yaninda olmak, yavas yavas isigin gücünü azaltarak yanindan uzaklasmak ve seslenebilecegi mesafede durmak yöntemi izlenilebilinir. Ayrica çocugun yasina uygun biçimde korkusunun kaynagiyla iliskili ve tehlikelere karsi alinabilecek önlemlerle ilgili bilgiler vermekte çocuklari rahatlatabilir, korkularini hafifletebilir.“dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioglu Gökmogol ebeveynlere su önerilerde bulundu.

o Çocuklarinizin korkularini yok saymayin
o Onlari küçümsemeyin
o Onlarla alay etmeyin
o Korkularin nedenleri arastirilip, ortadan kaldirilmasi çalisilmali
o Asiri koruyucu davranilmamali
o Ona sürekli çevrenin tehlikeli bir yer oldugu duygusu verecek cümlelerden uzak durulmali
o Fiziksel temasla korkusu kontrol altina almasina yardimci olunmali
o Arkadas grubuna girmesine, özgüven duygusunu kazanmasina yardimci olunmali
o Korkulari konusunda hazir oldugunda onunla konusulmali
o Korkutucu masallar anlatilmamali, filmler izlettirilmemeli


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:46.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51