KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   GÖzÜ kÖr eden sinsi tehlike: Glokom (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10212)

eg24 16 Mart 2015 11:06

GÖzÜ kÖr eden sinsi tehlike: Glokom
 
DÜNYADA 4,5 MILYON INSANI KÖR EDEN GLOKOM, GÖZ ÇEVRESINDE AGRIYA NEDEN OLABILIYOR

Geceleri isiklarin etrafinda isikli halkalar görme ve göz çevresinde agrilar gibi sikayetler, görme kaybina neden olan sinsi hastalik glokom’un (göz tansiyonu) habercisi olabilir. Agirlikli olarak 40 yas üstü kisilerde görülen ancak her yas grubunu etkileyebilen bu hastalik, dünyada 4,5 milyon insanin kör olmasinin sebebi.

Özellikle son yillarda sik duydugumuz göz hastaliklarindan biri haline gelen glokom (göz tansiyonu), erken ve uygun sekilde tedavi edilmedigi takdirde ciddi görme kayiplarina yol açiyor. Artan göz içi basincinin göz siniri hücrelerine zarar vermesiyle olusan hastalik, özellikle 40 yas üstü kisilerde görülüyor ancak uzmanlar, yeni dogan bebekler dahil her yastan insanin glokom riskiyle karsi karsiya oldugu konusunda uyariyor.

Glokomun erken teshis edilip zaman kaybetmeden tedavisine baslanmasinin görmenin korunabilmesi için önemli oldugunu söyleyen Dünyagöz Etiler’den Alp Kayiran, hastaliga iliskin su bilgileri verdi: “Glokom gözde yavasca kendini hissettirmeden baslar ve ilerler. Belirtiler ortaya çiktiginda ise hizli seyrederek görme sinirlerinde onarilmasi mümkün olmayan tahribata ve sonunda geri dönüsümü olmayan görme kaybina yol açar. Siklikla 40 yas üstünde görülen bir hastalik olmasina ragmen yeni dogan bebekler dahil her yasta görülebiliyor.”

KIMLER RISK ALTINDA?

Glokom’un ortaya çikma nedenleri arasinda ilk sirada genetik yatkinlik geliyor. Ailesinde glokom öyküsü olan kisilerde hastaligin görülme riski de artiyor. Bunun yani sira hastaligi tetikleyen pek çok faktör bulunuyor. Dr. Kayiran, bu faktörleri söyle özetledi: “40 yas üstünde olanlar, seker ve tansiyon hastalari, yüksek miyop ya da hipermetrop hastalari ve migreni olan kisiler risk gruplari arasinda yer aliyor. Bunun yani sira göz yaralanmalari, uzun süreli kortizon tedavisi de hastaligi tetikleyen unsurlar arasinda.”

YILDA BIR KEZ GÖZ MUAYENESI OLUNMALI

Erken ve özel tetkiklerle yapilan dogru teshisin hastaligin tedavisi için büyük önem tasidigini belirten Dr. Kayiran, glokomun tedavisi hakkinda su bilgileri verdi: “Hastaligin erken teshisi önemli. Bu nedenle herhangi bir belirti olmasa da kisilerin yilda bir kere muayene olmasi gerektigi konusunda hastalarimizi uyariyoruz.Bunun yaninda bazi glokom türlerinde göz tansiyonu yükselmeden de görme sinirinde tahribat gelisebileceginden, uygun tetkik yöntemlerinin kullanilmasi da gerekebilir. Glokom, üç yolla tedavi edilebilir. Öncelikle hastanin göz tansiyonu gözdeki sivinin üretimi kisilarak ya da çikisi artirilarak düsürülür. Bu iki yöntem için kullanilan ilaçlar vardir. Bu ilaçlar, her gün belirli araliklarla alinan ve de hayat boyu kullanilan ilaçlardir. Ilaç tedavisine ragmen hastanin, göz tansiyonu düsmüyor ve görme alani daraliyorsa; uygulanacak tedavi yöntemi ameliyattir. Glokomun türüne göre çesitli laser tedavileri de mevcuttur. Glokom uygun sekilde tedavi edilmedigi taktirde körlükle sonuçlanabilir.”


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:08.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51