KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Alzheimer riskinizi ÖlÇÜn (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10246)

eg24 16 Mart 2015 11:39

Alzheimer riskinizi ÖlÇÜn
 
Son zamanlarda önemsemediginiz unutkanlik problemleriniz oluyor, zaman ve yer kavrami ile ilgili karmasikliklar yasiyor ya da konusurken kelime bulmakta zorlaniyorsaniz Alzheimer riski ile karsi karsiya olabilirsiniz. Ölümle sonuçlanabilen ciddi tablolara kadar giden Alzheimer hastaligi, erken teshis ve bilinçli bir yaklasim sayesinde yavaslatilabiliyor. Memorial Sisli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardes, “21 Eylül Dünya Alzheimer Günü” öncesi hastaligin 10 belirtisini siraladi ve konu ile ilgili önemli açiklamalarda bulundu.

Günlük yasaminizi altüst edebilir

Alzheimer hastaligi, hafiza, düsünce ve davranis problemlerine neden olan bir bunama çesididir. Problemler genellikle yavas bir sekilde belirir, zamanla ilerler ve günlük faaliyetleri etkileyecek kadar kötülesebilir. Alzheimer hastaligi, bunamanin en yaygin formudur ve tüm bunama vakalarinin %50-80’i Alzheimer hastaligina baglidir.

Alzheimer bir yasli hastaligi degildir

Alzheimer, hastalarin büyük bir çogunlugu 65 yas üzerinde olsa da, yaslanmanin sonucunda olan bir rahatsizlik olarak tanimlanmaz. Bu hastaliga yakalanan kisilerin %5’i 40-50 yas civarindadir. Bu gruptakiler “Erken baslangiçli Alzheimer hastasi” olarak adlandirilir. Alzheimer hastaligi, ilerleyicidir ve zamanla kötülesir. ABD’de 6. büyük ölüm nedenidir.

Hastaligin seyri yavaslatilabiliyor

Alzheimer, tedavi edilebilen bir hastalik olmamasina ragmen yakinmalarin ve problemlerin tedavisi yapilabilir. Günümüzde uygulanan tedaviler hastaligin ilerlemesini durduramasa da, bu seyir geçici olarak yavaslatabilir ve hastanin hayat kalitesi artirilabilir.

Risk faktörlerine dikkat!

Alzheimer hastaligiyla ilgili ilerleyen yas, aile öyküsü ve genetik yatkinlik gibi degistirilemeyen etkenler vardir. Hastalik, 65 yasindan sonra siklasir ve her 5 yilda bir oran ikiye katlanir. 85 yasindan sonra neredeyse %50 sikliga ulasir. Diger bir risk faktörü, ailede bir veya birden fazla Alzheimer hastasinin olmasidir. Bugün Alzheimer hastaliginin genler ve diger risk faktörleri arasindaki karmasik etkilesimler sonucunda olduguna inanilmaktadir. Kafa travmalari ile Alzheimer hastaligi arasinda paralellik bulunmustur. Ayrica kalp sagliginin da Alzheimer hastaligi ile yakin ilgisi vardir. Kalbin pompaladigi kanin %20-25’i beyin tarafindan kullanilir. Kalp ve damar sagligini etkileyen yüksek tansiyon, kalp hastaligi, seker hastaligi ve yüksek kolesterol seviyeleri de bu açidan önem kazanmaktadir.

Saglikla yaslanarak Alzheimer riskinden korunun

Alzheimer tehlikesine karsi saglikli bir yasam biçimini benimsemis olmak çok önemlidir. Vücut agirligini korumak, sigara ve asiri alkolden kaçinmak gerekir. Sosyal topluluklara katilmak, çevreye ilgili kalabilmek, vücuda ve akla egzersiz yaptirmak da Alzheimer hastaligi için önerilen yöntemlerdir.

Alzheimer riskinizi ölçün

Yasam kalitenizi düsürüp, sagliginiz açisindan ciddi boyutlara varabilecek bu hastaliktan korunmak için günlük yasaminizda beyin kaynakli bazi uyarilara dikkat etmenizde fayda vardir. Bunlar;

1. Günlük hayati etkilemeye baslayan unutkanlik,

2. Plan yapma ve problem çözmede sorunlar yasanmasi,

3. Daha önce bilinen ve yapilan isleri yapmada zorlanma,

4. Zaman ve yer ile ilgili karisikliklar,

5. Görüntüleri anlamada ve birbiriyle iliskilendirmede zorluklar yasanmasi,

6. Konusma ve yazmada kelime bulma zorluklari

7. Esyalari yanlis yerlestirme,

8. Karar vermede güçlük yasama,

9. Sosyal faaliyet ve yükümlülüklerden uzaklasma,

10. Kisilik degisiklikleri olarak siralanmaktadir.

Bu bulgulari fark eden hasta veya hasta yakinlari, Alzheimer yönünden bilinçli olmali ve hasta mutlaka bir nöroloji uzmanina muayene olmalidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:30.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51