KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Basit bir soguk alginligi astimi baslatabilir! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10254)

eg24 16 Mart 2015 11:43

Basit bir soguk alginligi astimi baslatabilir!
 
Alerjik olsun ya da olmasin astim hastaligi en çok ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde atak yapiyor. Istanbul Medipol Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erdogan Kunter, sonbaharda ortaya çikan inatçi öksürük, hisiltili solunum, tekrarlayan hapsiriklar, burun akmasi veya tikanikligi gibi sikayetlerin alerjik nedenlere bagli olabilecegini söyledi.

Sonbaharda havalarin çok degisken olmasi nedeniyle mikrobik bronsit, nezle ve gribal enfeksiyonlarda artis meydana geliyor. Özellikle bazi virüslerin astimli hastalarda, hastaligin atak yapmasina veya kötülesmesine neden olduklari biliniyor. Kimi zaman basit bir soguk alginligi veya enfeksiyon ciddi bir astim tablosunu baslatabiliyor.

Inatçi öksürük ve tekrarlayan hapsiriklar…

Medipol Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erdogan Kunter sonbaharda astim hastalarinin daha dikkatli olmasi gerektigini vurgulayarak sunlari söyledi: “Bazi alerjenler yil boyu mevcuttur ve neden oldugu alerjilerde yilin herhangi bir zamaninda ortaya çikabilir. Bunlara örnek olarak ev akarlari, ev hayvanlari, gida alerjileri verilebilir. Bazi alerjenler ise belli mevsimlerde ortaya çikarak hastaliklara neden olur. Genel olarak agaçlarin, çimen ve otlarin polenleri ilkbaharda ortaya çikip astimi tetikleyen etkenler olarak bilinir ancak bazi bitkiler ve hayvanlarin yol açtigi alerjiler sonbahar mevsiminde de etkin olabilmektedir. Örnegin çesitli yabani otlar ve rutubetli ortami seven küf ve mantarlar bu gruptadir. Diger taraftan sonbaharda havalarin çok degisken olmasi nedeniyle mikrobik bronsit, nezle ve gribal enfeksiyonlarda da artis olmaktadir. Özellikle bazi virüslerin astimli hastalarda hastaligin atak yapmasina veya kötülesmesine neden olduklari bilinmektedir. Dolayisiyla basit bir soguk alginligi veya enfeksiyon ciddi bir astim tablosunu baslatabilmektedir. Bu nedenle sonbahar mevsiminde ortaya çikan inatçi öksürük, hisiltili solunum, tekrarlayan hapsiriklar, burun akmasi veya tikanikligi gibi sikayetlerin alerjik nedenlere bagli olabilecegi unutulmamalidir.”

Kirli hava ve sigara dumani da tetikliyor

Astim hastaliginin nedeninin her zaman alerji olmayabilecegine de dikkat çeken Prof. Dr. Erdogan Kunter, sözlerini söyle sürdürdü: “Ancak hem alerjik astim hem de alerjik olmayan astimda virüsler, bakteriler, kirli hava, sigara dumani, egzersiz, ani isi degisiklikleri, keskin kokular gibi degisik sebepler hastaligin atak yapmasina neden olabilmektedir. Bu etkenlerle sonbaharda daha sik karsilasilacagini tahmin etmek zor degildir. Dolayisiyla sonbahar mevsiminde astimi tetikleyen alerjik ve alerjik olmayan nedenlerin iyi bilinmesi bu dönemin sorunsuz geçirilmesi bakimindan çok önemlidir.”


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:48.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51