KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Mevsim degisirken hastaliklara dikkat! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10318)

eg24 17 Mart 2015 15:05

Mevsim degisirken hastaliklara dikkat!
 
Yazdan sonbahara geçis yaptigimiz su günlerde sagligimiza çok daha dikkat etmemiz gerekiyor. Medipol Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Hale Handan Sarikaya mevsim degisikliklerinde nelere dikkat etmemiz ve nasil beslenmemiz gerektigini anlatti…

Insan vücudunu ve sagligini etkileyen en önemli faktör sicak soguk farkliliklaridir. Mevsimsel geçislerde yasanan hava degisimleri kimi hastaliklari alevlendirir, kimisini belirgin olarak rahatlatabilir.

Medipol Üniversitesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Hale Handan Sarikaya, sonbaharin yaklasmakta oldugu su günlerde bizleri bekleyen, en sik karsilasabilecegimiz hastaliklarin grip, soguk alginligi, bronsit, zatürre gibi üst ve alt solunum yollarina ait hastaliklar oldugunu söyledi ve yazdan sonbahara geçis yaptigimiz su günlerde hastalanmamak için nelere dikkat etmemiz gerektigini anlatti…

Yaslilar ve çocuklar daha dikkatli olmali

Gün içindeki isi farkliliklarindan dolayi, uygun korunma önlemleri almazsak tekrarlayan ve uzun süren solunum yollari hastaliklarina yakalanma sikligimizin arttigini belirten Dr. Hale Handan Sarikaya, bunun en önemli nedeninin isi farkiyla kisinin zayiflayan bagisiklik sisteminin bakteri ve virüs hastaliklarina açik hale gelmesi oldugunu vurguladi.

Dr. Hale Handan Sarikaya konu ile ilgili sunlari söyledi: “Solunum yolu hastaliklari siklikla burun akintisi, öksürük, aksirik, bogaz agrisi, halsizlik, bazen de atesle görülür. Öksürük, aksirikla havaya saçilan damlaciklar yoluyla çok hizli bulasir ve vücut direnci düsük kisilerde basit bir soguk alginligi bile bronsit ve zatürreye ilerleyen bir seyir izleyebilir; ayni zamanda ciddi bir is gücü kaybina da yol açabilir. Bu durum en çok yasli ve çocuklari etkilediginden risk grubundaki kisilerin daha dikkatli olmalari, özellikle bu dönemlerde kapali, klimali, havalanmasi iyi olmayan yerlerden kaçinmalari, düzenli uyku ve beslenmelerine dikkat etmeleri, bol su içmeleri, sigaradan kaçinmalari önerilir.”

Genellikle basit bir soguk alginliginin nedenin çogunlukla virüsler oldugunu belirten Sarikaya, bu durumda antibiyotik tedavisine gerek olmadan 1 hafta içinde kendiliginden iyilesme saglandigini; klinik sikayetlerde kötülesme durumunda ise mutlaka hekime basvurulmasi gerektigini vurguladi.

Mevsim degisimlerinde bagisiklik sistemimizi güçlendirmek için neler yemeliyiz?

- Özellikle A, C, E vitaminleri ile beta karoten, selenyum ve çinkodan zengin brokoli, karnabahar, lahana, biber, enginar, ispanak, havuç, maydanoz, tere, sarimsak; meyvelerden ise portakal, mandalina, kivi, elma, limon bol miktarda tüketilmelidir.

- Özellikle E vitamini yönünden zengin olan zeytinyagi, findik, soya, ceviz, fistik, badem kalp hastaligi riskini azaltmasinin yaninda birçok kanser türüne karsi da koruyucudur. Kirmizi, turuncu ve yesil sebze ve meyvelerdeki beta karoten bagisiklik sistemini belirgin sekilde destekler.

- Güçlü bagisikligin bir diger parçasi probiyotikler. Probiyotikler bagirsak yararli bakterilerini arttirarak hastalik yapan mikroorganizmalarin üremesine engel olurlar.

- Diyetinize mutlaka eklemeniz gereken besinlerden keten tohumu, soya fasulyesi, sarimsak, omega 3 yag asitlerini (en çok somonda bulunur) de unutmayalim.

- Kirmizi et, yumurta, yesil mercimek, barbunya, nohut, yesil yaprakli sebzeler, kuru meyveler, pekmez her gün tüketilmelidir.

- Kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin kullanimini da azaltmakta kesinlikle fayda vardir.

- Son bir not olarak ekinezya ve beta glukanin hem tedavide hem bagisiklik destekleyici olarak kullanildigini hatirlatalim, ancak bunlarin hekim kontrolünde kullanilmasi gerekir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51