KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Bagisiklik sisteminizi kisa hazirlayin! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10341)

eg24 17 Mart 2015 15:12

Bagisiklik sisteminizi kisa hazirlayin!
 
Okullarin açilmasiyla birlikte, kalabalik ortamlar çogaliyor, kis enfeksiyonu daha kolay yayiliyor. Enfeksiyona karsi, mikrop asisi olmak, D vitamini takviyesi yapmak, omega 3 kullanmak, bol meyve, sebze, tavuk, balik, kirmizi et tüketmek ve bol bol su içmek bagisiklik sisteminizi güçlendiriyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, solunum yollari hastaliklarinin kis aylari ile özdeslestigini, özellikle okullarin açilmasiyla birlikte enfeksiyonun yayginlastigini belirtiyor. Soguk havalarin, kapali ortamlarin, nezle ve virüsten sorumlu mikroplar için uygun yasam alani olusturdugunu, özellikle alerjik çocuklarin burun zarinda bulunan özel bir molekülün virüsleri tuttugunu ve barindirdigini, bu durumun alerjik kisilerin hastalanmasini kolaylastirdigini söylüyor.

Hastalik Nasil Olusuyor?

Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik nezlenin çocuklarda önce burun tikanikligi ile basladigini, hasta olmasa bile burnu tikali olan çocugun agzi açik uyudugunu ve zaman zaman horladigini, bu durumun burnun içindeki zarda olusan alerjik ödemden yani sismeden kaynaklandigini belirtiyor. Bu tabloya, virüslerle gelisen soguk alginliginin yarattigi burun tikanikligi da eklendiginde alerjik çocugun bu hastaligi atlatmasinin imkansiz hale geldigini vurguluyor. Nezle, grip ve soguk alginligi sirasinda burnun iki yanindaki sinüs bosluklarinin içinde salgi biriktigini, burun tikanikliginin siddetli yasandigi alerjik bireylerde bu salginin disari atilamadigini söylüyor. Içeri oksijen girmedigi için bu ortamin mikroplarin üremesini sagladigini ve sinüzit olusturdugunu sözlerine ekliyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, sinüzitin alerjik nezlede ki önemine deginerek, çocuklardaki sinüzitün eriskinlerde oldugu gibi bas agrisi belirtisi göstermedigini, sadece burun tikanikligi, burun veya geniz akintisi seklinde görüldügünü söylüyor. Bu tablonun 10 günden uzun sürmesi ile çocuklarda sinüzit tanisinin konuldugunu dile getiriyor. Alerjik çocuklarin kis aylarinda çok sik hasta olmasi, enfeksiyonun gögse inmesi diye tabir edilen astim bronsit ataklarini olusturdugunu belirtiyor.

Bagisiklik Sistemini Güçlendirmek Için;

Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik çocuklarda kis enfeksiyonunun, 10 günde antibiyotiksiz atlatilmasi ve gögse inmeden önlem alinmasi gerektiginin altini çiziyor. Kis gelmeden ve okullar baslamadan enfeksiyon direncini artiracak bazi önlemler alinmasini ve bagisiklik sistemini desteklemek gerektigini vurguluyor.

Mikrop Asisi

Yakin zamanda tip camiasinin fikir birligine vardigi ve kis enfeksiyonunun sinüzit olusmadan ilerlemesini azalttigi tespit edilen mikrop asisindan yararlaniliyor. Sinüzit etkeni mikroplarin özlerinden olusan “Mikrop Asisi” sonbaharda uygulanir, alerjik çocuklarin kisi daha iyi geçirmesini saglar.

D Vitamini

Yeterince günes görülmeyen kis aylarinda ciltte D vitamini sentezi yetersiz kalir, eksikliginde enfeksiyonlar daha zor atlatilir. D vitamini bagisiklik sistemi için mutlaka gereklidir. Bu nedenle kis aylarinda D vitamini takviyesi sarttir.

Omega 3

Enfeksiyona karsi direnci arttiran bir diger madde de omega 3 yag asitleridir. Balik ve balik yaginda bol bulunan bu maddenin kis aylarinda çocuklara destek olarak verilmesi bagisiklik istemini güçlendirir.

Beslenme

Beslenme bagisiklik sistemi için çok önemlidir. Bol meyve sebze, tavuk, balik, kirmizi et ve tahildan zengin beslenme antioksidan düzeyini arttirarak kisin daha iyi geçmesini saglar.

Su

En iyi balgam söktürücünün su oldugu düsünüldügünde çocuklarin meyve suyu yerine su tüketimi konusunda tesvik edilmesi de çok önemlidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51