KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Okula yeni baslayan çocugunuzla kaç gün birlikte olmalisiniz? (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10342)

eg24 17 Mart 2015 15:12

Okula yeni baslayan çocugunuzla kaç gün birlikte olmalisiniz?
 
Velilerin özellikle okulun ilk günlerinde israrla anne-babasindan ayrilmak istemeyen çocugun yaninda derse girebilecegini belirten Anadolu Saglik Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, ancak bunun süreklilik sergilememesi gerektigini belirtiyor.

Her yil okullara baslanma zamani hem aileler hem de çocuklar için sevinç ve sikintiyi bir arada barindirirken bu sene degisen okula baslama yasi ile daha da büyük bir telas yasaniyor.

Ilk olarak ailede sosyallesmeye baslayan çocuklar, yeni süreç ile buna okulda devam ediyorlar. Ancak okul yasaminin ilk adimi öncesinde kimi çocuklar heyecanli, kimisi ise korkulu bir bekleyis yasiyor. Anadolu Saglik Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, çocuklarin okula baslayarak yasamlarinin yeni bir asamasina geçtikleri bu süreçte anne-babasinin destegine ihtiyaç duydugunu vurguluyor.

Çocuklarin nerdeyse rakipsiz oldugu, üzerinde asiri ilginin bulundugu ev ortamindan çikarak, kendisi gibi onlarca arkadasinin bulundugu ortama alismasinin zaman alacagina dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, “Okul ortamina girmek, ayni zamanda eve ait tüm özellikleri kaybetmek anlami da tasir. Diger yandan evde sahip olmadigi sosyal özellikleri edinmenin yolu da açilmistir. Duygusal olarak gel-git içeren bir dönem baslamistir“ diyor.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, çocugu okula yeni baslayan anne-babalara okulun ilk günleri için su önerilerde bulunuyor:

• Sogukkanli ve kararli olun: Okula yeni baslayan çocugun henüz yasamadan, zihninde tasarladigi korkularin sönmesi için sabirli ve kararli bir tutum sergilemek gerekiyor. Okulun ona kazandiracaklari, okulun özellikle evdeki durum ve iliskileri açisinda kayiplara yol açmayacagi vurgulanmali. Sinif ögretmeni ile kuracagi iliskinin desteklenmesi, ögretmenin önerileri ile hareket edilmesi çok önemli.

• Birkaç günden fazla onunla derse girmeyin: Baslarda çocukla birlikte derse girmek konusunda ögretmenin tutum ve kararina saygi gösterilmeli. Veliler, özellikle okulun ilk günlerinde israrla annesinden ayrilmak istemeyen ve sinif ortamina karsi tepkili olan çocugun yaninda derse girebilirler ancak bu durumun süreklilik sergilememesi gerekir. Bu davranis hiçbir zaman birkaç günü geçmemeli.

• Saldirgan tutumlardan kaçinin: Aile bireylerinin sergileyecegi saldirgan, kirici tutum ve davranislar çocugun uyum sürecini olumsuz etkiler. Bu davranislar, çocuk tarafindan sevilmedigi, evde degerinin kalmadigi, itildigi, baska ilgilerin kendisinin önüne geçtigi seklinde algilanabilir. Saldirgan tutumlarin yaratacagi sonuçlari kestirmek mümkün olmayabilir.

Dikkat edilmesi gereken diger noktalar:

• Okula gitmesi konusunda ailenin tüm bireyleri tutarli tutum takinmali, çocuk cesaretlendirilmeli.

• Çocukla her zaman açik ve anlasilir tarzda konusulmali. Okula gitmek istemiyorsa açikça bu korkusunun nedenleri ve endiseleri ortaya çikarilmali. Ancak bu kesinlikle asagilayici ve küçük düsürücü tarzda yapilmamali.

• Sadece onun degil, her çocugun bunu yasayabilecegi söylenmeli.

• Çocuklar için en önemli sey güven. Bu nedenle çocuga güven duygusu verilmeli. “Buralardayim”, “çikista seni alacagim”, “beni göreceksin”, “kapida olacagim” gibi cümlelerle çocuk sakinlestirilmeli. Ilk günlerde anne-babalarin çocuklarini okullarda yalniz birakmamalari çocuklarin güvenlerini kazanmalari açisindan gerekli olabilir.

• Kesinlikle karsilastirici bir tutum içinde olunmamali, baska çocuklar “iyi örnek” olarak gösterilmemeli.

• Okulun ilk günlerinde de, sonrasinda da okul ve ögretmenle isbirligi içinde olunmali. Ailelere okuldaki profesyoneller ve rehber ögretmenler tarafindan bu adaptasyon sürecinin ne zaman sonlandirilmasi konusunda bilgi verilmeli.

Ne zaman psikolojik yardim almak gerekir?

Korku ve tedirginlik bir-iki haftadan uzun sürüyorsa, zaman kaybetmeden psikolojik yardim istemek gerektigini vurgulayan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, “rehber ögretmenler ilk basvurulacak profesyonellerdir. Yeterli çözüm bulunmazsa bu kez çocuk ruh sagligi uzmanlarina basvurmak gerekir” diyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:58.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51