KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Stres sindirim sisteminizi altÜst etmesin! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10347)

eg24 17 Mart 2015 15:14

Stres sindirim sisteminizi altÜst etmesin!
 
Is yerinde yetistirilmesi gereken projeler, evde bekleyen isler, trafikte geçen uzun saatler gibi hayatin endise ve gerilim yaratan birçok detayi ile ilgilenirken bir an durun ve “stres”in vücudunuzda bulunan her sistem ve organi direkt veya dolayli olarak nasil etkiledigini düsünün. Örnegin, stres sindirim sisteminizin dengesini bozarak, reflü, gastrit, peptik ülser ve fonksiyonel dispepsi hatta mide kanserine kadar uzanan çesitli mide hastaliklarini davet edebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç Dr. Serdar Akça mide hastaliklarini tetikleyen birçok faktörün yani sira özellikle stresin etkileri hakkinda bilgi verdi

Düzensiz beslenme, uykusuzluk ve stres…

Sindirim sistemi son derece karmasik bir sekilde hücre içi yollar, hücresel düzeyde hormon ve elektriksel uyarilari kullanan mekanizmalar ile diger organ ve sistemlerle uyumlu bir sekilde çalisir. Bu uyumu bozarak, mide sorunlarinin ortaya çikmasini kolaylastiran, hastaliklari tetikledigi bilinen birçok faktör bulunmaktadir. Bunlar arasinda en çok bilinenleri, insan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan “helicobakter pylori” adi verilen bir bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile bazi ilaçlardir. Öte yandan dengesiz ve sagliksiz beslenmenin, gidalari az çignemenin, uzun süre aç kalmanin veya mideyi fazla doldurmanin, uykusuzlugun, yorgunlugun veya hijyene dikkat etmemenin de mide üzerindeki olumsuz etkileri bilinmektedir. Ayrica mide rahatsizliklarinda genetik faktörlerin rolü de büyük önem tasir. Bütün bu nedenlerin yani sira; stres olarak adlandirilabilen psikososyal faktörler de birçok rahatsizligin yani sira mide rahatsizliklarini tetikler.

Ülser ve mide kanamasi sikligi stresli dönemlerde artiyor

Yapilan toplumsal çalismalarda savas ve deprem gibi afet benzeri durumlarda toplumda peptik ülser ve mide kanamasi sikliginin arttigi ortaya konmustur. Ekonomik buhran dönemlerinde de ayni bulgular dikkati çekerken, özellikle “fonksiyonel dispepsi” olarak adlandirilan rahatsizligin, stresin yogun oldugu dönemlerde daha fazla belirti verdigi de gözlenmistir. Midenin kaslarindaki hareketlerin elektriksel aktiviteye dayanilarak ölçüldügü bir yöntem olan Elektrogastrografi (EGG) yöntemiyle yapilan çalismalarda, hassas kisilerde stres durumunda mide hareketlerinin bozuldugu gösterilmistir. Stres ile mide kanseri arasinda dogrudan baglanti kurabilen yeterince kuvvetli yayinlar olmamasina karsin, stresin son derece karmasik mekanizmalar, fizyolojik ve nöroendokrinolojik degisikliklere yol açtigi uzmanlar tarafindan kabul görmüs bir gerçektir.

Dengeli bir hayat midenizi koruyor

Stresin hangi mekanizmalar ile mideyi etkiledigi ve sonuçlarinin her durumda ayni olup olmadigi bilinmemekle birlikte; sindirim sistemi üzerindeki sonuçlar asikardir. Saglikli olma hali, fiziksel, ruhsal ve sosyal açidan iyi olma hali olarak tanimlandigina göre, stresin sagligi bozmamasi için stres ile basa çikmali ve hayatimizdaki dengenin bozulmasina izin verilmemelidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:16.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51