KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Çocugunuzu tasirken ‘fitik’ olmayin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10396)

eg24 18 Mart 2015 16:32

Çocugunuzu tasirken ‘fitik’ olmayin
 
Dikkat! Bel ve boyun omuriliginiz ciddi hasar görebilir

Bebegi pusetle uzun mesafe tasimak, yere aniden egilip kucaga almak… Hemen her annenin çocugunu tasirken sikça yaptigi bu tür hatalar bel veya boyun kaslarinin hasar görmesine neden olabiliyor. Üstelik omurilikteki hasarlar bazi durumlarda ilerleyebiliyor ve cerrahi müdahale gerektirebilecek kadar agir seyredebilen bel veya boyun fitigina da yol açabiliyor!

Insanlarin yüzde 80’i hayatlarinin bir döneminde bel agrisi sikayetiyle karsilasiyor. Boyun agrisi da yine sikça karsilasilan sorunlardan birini olusturuyor. Bel ve boyun agrilarina en sik hatali durus, hatali açiyla yük tasimak ve yine hatali açiyla egilmek veya kalkmak gibi davranislar neden oluyor. Bu agrilarin çogu kas zedelenmesinden kaynaklaniyor ve ilaç tedavisi ile boyunluk gibi yöntemlerle ortadan kalkiyor. Ancak kimi zaman kisinin vücut yapisi, kimi zamansa tasinan yükün agirligi veya hatali davranisin siddeti nedeniyle bu sorunlar bel veya boyun fitigi gibi ciddi tablolar da olusturabiliyor. International Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Yrd. Doçent Dr. Ibrahim Sun, kadinlarda görülen fitiklarda çocugu hatali tasimanin önemli bir yer tuttuguna dikkat çekerek, “Annelerin yaptiklari en büyük hatalardan biri çocuklarini pusetle uzun süre tasimak. Özellikle yeni dogum yapmis annelerin kaslari ve baglari zaten zayif oluyor. Buna bir de çocugun kilosuyla birlikte 8-10 kiloluk yük tasimak eklenince, bel veya boyun omurlari ciddi boyutlarda hasar görebiliyor. Bunun sonucunda da fitik olusabiliyor.” diyor.

Çocugu hatali tasimak fitik nedeni

Belimizde yer alan 5 adet omur kemiginin arasinda ‘disk’ adi verilen kikirdaklar yer aliyor. Özel bir bag dokusu organi olan diskin görevi; omurganin çesitli hareketlere ve zorlamalara karsi dirençli olmasini, omurgaya uygulanan darbelerin emilmesini ve gücün çevre dokulara dengeli bir sekilde dagilmasini saglamak. Bel fitigi beldeki omur kemikleri arasinda bulunan bu disklerin asiri zorlamalar nedeniyle fitiklasmasi sonucu ortaya çikiyor. Boyun fitigi da yine ayni mekanizmayla gelisiyor ve kisinin yasam kalitesini ciddi boyutlarda düsürebiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Sun, özellikle yeni dogum yapmis annelerin bel ile boyun fitigi riski altinda bulunduklarini belirterek, “Bebegi uzun süre pusetle tasimak, aniden egilerek kucaga almak, çocuk kucaktan inmek için yere dogru hamle yaptiginda beli aniden saga veya sola egmek omur kemiklerindeki diskleri asiri zorluyor ve bunun sonucunda da bel ya da boyun bölgesinde fitik gelisebiliyor.” diyor.

Agri en önemli sinyali!

Yrd. Doçent Dr. Ibrahim Sun, bel veya boynunuzda agri olustugunda çocugunuzu tasimayi hemen birakmaniz gerektigi uyarisinda bulunarak sunlari söylüyor: “Agri bel ya da boyun omurgasinin zarar görmeye basladigini gösteren en önemli alarm mekanizmasi. Bu durumda çocugunuzu tasimaya devam ederseniz bel veya boyun fitigina neden olabilecek durumlar olusabiliyor. Dolayisiyla agri olustugunda hemen durmali, çocugunuzu uygun bir yere birakmali ve mümkünse tasimaya devam etmemelisiniz. Eger tek basinaysaniz ve çocugunuzu tasimaya siz devam etmek zorundaysaniz, bir süre dinlenmeyi asla ihmal etmeyin.”


2-3 gün içinde geçmeyen agri ihmale gelmez

Çocugunuzu tasidiktan sonra ister hemen ister saatler sonrasinda ortaya çiksin, agri gelistiginde kaslarinizi mutlaka 2-3 gün dinlendirmeniz gerekiyor. Eger dinlenmenize ragmen bel veya boyun bölgeniz agrimaya devam ederse, bu yakinmaniza bacak veya kol agrisi, refleks ya da his kaybi gibi yakinmalar da eslik ederse zaman kaybetmeden mutlaka bir hekime basvurun. Çünkü bu sikayetlerinizin nedeni bel veya boyun bölgesinde gelisen fitik olabiliyor.

Cerrahi müdahale gerekebilir

Yrd. Dr. Ibrahim Sun, bel veya boyun bölgesinde gelisen agrida ilk basamak olarak ilaç tedavisine basvuruldugunu belirterek tedavi yöntemlerini söyle siraliyor: “Sorun bu yöntemlerle geçmiyorsa ve sinir basisi mevcut degilse fizik tedavi gerekebiliyor. Her iki yöntemden de sonuç alinamadigi durumlarda ise cerrahi müdahaleye basvurulabiliyor. Ancak tedavi öncesinde sorunun altinda yatan neden mutlaka tespit edilmeli. Çünkü çok büyük bir fitik olusmussa ilaç veya fizik tedavi ile zaman kaybedilmemesi ve hemen cerrahi müdahaleye basvurulmasi sart.”

Çocugunuzu tasirken nelere dikkat etmelisiniz?

• Çocugunuzu pusetle tasimaktan kaçinin. Baska çareniz yoksa pusetini üstüne yerlestirebileceginiz bir çocuk arabasiyla tasimaya özen gösterin.

• Eger pusetle tasimak zorundaysaniz her 100 metrede mola verin. Puseti yere birakirken belinizi veya kalçanizi degil, dizlerinizi kirarak dik olarak egilmeyi ihmal etmeyin.

• Çok agir olmayan, kolay tasinabilir pusetleri tercih edin ve özellikle çocuk arabalarina monte edilebilen pusetleri kullanmaya özen gösterin.

• Belinize fazla yük binecegi için çocugunuzu ayaktayken kucaginiza almayin.

• Çocugunuzu bir yere dik olarak oturduktan sonra kucaginiza alin. Kucaginizdayken ayaga kalkmayin.

• Çocugunuz kucaginizdayken belinizi sol veya sag tarafa egerek yere birakmayin.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:33.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51