KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Saglikli nesiller yetistirmek için 9 temel ipucu (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10401)

eg24 18 Mart 2015 16:33

Saglikli nesiller yetistirmek için 9 temel ipucu
 
Çocuk yetistirmek her geçen gün zorlasirken anne-babalarin aldigi sorumluluklar ve dikkat edilmesi gerekenler katlanarak artiyor. Peki, saglikli bir çocuk için anne-babalar nelere dikkat etmeliler? Iste ebeveynleri yakindan ilgilendiren bu soruya yanit veren Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Namik Kemal Akpinar, 9 temel ipucunu söyle siraliyor:

1. Saglikli anne: Saglikli nesiller yetistirmenin birinci kurali, saglikli anne ve uygun bir aile ortamindan geçer. Hamilelik döneminde anne düzenli saglik kontrollerini yaptirmali, asilarini tamamlamali ve dengeli beslenmeli.

2. Anne sütü: Bebeklere mümkün ise 1-2 yasa kadar kadar anne sütü verilmeli. Çünkü anne sütü, bebegin ideal büyümesini ve gelismesini saglar. Zeka ve beyin gelisimi için en faydali besin kaynagidir. Bagisiklik sisteminin gelismesi için gerekli maddeleri içerir. Ileride olabilecek seker hastaligi ve sismanliga karsi koruyucudur.

3. Asilama: Çocuklarin tehlikeli olabilecek mikroplara karsi bagisiklik sistemini uyarip, onlara karsi savunma gelistirilebilmeleri için asilarinin düzenli ve eksiksiz yapilmasi önemli. Saglik Bakanligi’nca planlanan Ulusal Asi Takvimi’ndeki asilarin mutlaka yaptirilmasi gerekiyor.

4. Beslenme: Çocugun ideal büyüme degerlerine ulasmasi için düzenli ve dengeli beslenmesi sart. Her mevsimin uygun sebze ve meyvelerini içeren besinler almali. Çocuklar özellikle abur-cubur gidalar ile tanistirilmamali, 3 beyaz yani seker-un-tuz içeren gidalardan olabildigince uzak durulmali.

5. Dis sagligi: Çocuklarin dislerine zararli olabilecek asitli, gazli ve sekerli gidalardan uzak durmalari saglanmali. Çocuklar, kahvaltidan sonra ve yatmadan önce mutlaka dislerini firçalamalilar. Düzenli dis kontrolleri yaptirilmali.

6. Saglik kontrolleri: Düzenli saglik kontrollerinde bebegin büyümesi (boy, kilo, bas çevresi) ve gelismesi (zeka, mental durumu, ayina veya yasina uygun hareketleri yapabilirligi) degerlendirilir. Bazi hastaliklarin ön bulgulari erken dönemlerde kendini gösterir. Düzenli saglik kontrolü, erken tani ve tedavide basariyi da beraberinde getirir.

7. Spor: Bebege dogdugu andan itibaren egzersiz yaptirilmali. Emekleme ve yürümeye basladigi andan itibaren çocugun hareketliligini artiracak ortamlar saglanmali. Oyun çocuklugu döneminden itibaren de çesitli sporsal aktivitelere katilimini saglayin. Spor, sagliginin yani sira çocugun okul dönemi basarisini da olumlu yönde etkiler.

8. Çocugunuzla bol bol vakit geçirin: Anne ve babasi ile yeterince vakit geçirmeyen çocuklarda ileri yillarda bazi davranissal sorunlar, arkadas ve okul uyumunda problemler gözlenir. Bu sorunlarla karsilasmamak için çocuklarinizla beraber ortak aktiviteler bulun, onlarla bol bol zaman geçirin.

9. Egitim: Egitim düzeyi yüksek olan toplumlarda saglik sorunlarina daha az rastlaniyor. Bu toplumlarda ayrica bebek ve anne ölüm hizi daha düsük oranda oluyor. Saglikli nesillerin olmasi için ebeveynlere düsen en önemli görev, çocuklarina iyi ve kaliteli egitim olanaklari saglamak.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51