KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Her 5 kisiden birinin reflÜsÜ var (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10413)

eg24 18 Mart 2015 16:38

Her 5 kisiden birinin reflÜsÜ var
 
Her yastan kisiyi etkileyen reflü; en çok agiza ya da bogaza aci su gelmesi, yemek borusunda yanma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çogu zaman baska hastaliklarla da karistirilabilen, kesin tanisi endoskopi ile konulan bu hastalikla mücadele etmek için etkin yöntemler bulunuyor.

Tam adi Gastroözo Fagesl Reflü olan reflü yakinmalari, neredeyse her bes kisiden birinin sorunu. Acibadem Kocaeli Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr Soner Dileklen, reflünün mide içeriginin yemek borusuna kaçmasina verilen isim oldugun söylüyor. Her bes kisiden birinin her gün, çesitli zaman dilimleri içinde mutlaka bir reflü atagi geçirdiginin altini çizen Dr Dileklen, reflü ataklari ile beraber hastada su belirtilerin gözlemlendigini aktariyor: “Reflü atagi gögüste agri, yanma, sikisma hissi yaratiyor ve kisinin agzina eksi su geliyor. Bazen de agiz kokusu, dislerde yapisal bozulma, aylarca süren kronik öksürük, bulanti ve kusma seklinde kendini gösterebiliyor. Gögüste agri, yanma gibi hisler yaratmasi nedeni ile kalp kriziyle karsilastirilabilen hastalik, kimi zaman da safra kesesi veya solunum yolu hastaliklariyla benzer özellikler gösterebiliyor.”

Hastada belirgin sikintilar yaratan ve baska hastaliklarla karistirildigi için ayirici bir teshis konmasi gereken reflüye endoskopi ile tani konuluyor. Ancak bazi durumlarda endoskopi disinda asit ölçümü de yapilmasi gerekebiliyor.

ADIM ADIM REFLÜ TEDAVISI

1. ADIM “Saglikli Yasam”

Saglikli bir yasam ve sindirim sistemi için uzmanlarin önerisi, günlük gidalarin alti porsiyonda alinmasi. Ayrica sabah, ögle, aksam ögünleri arasinda kisinin, açligini bastiracak hafif ara ögünler yemesi gerekiyor. Amaç acikmayi engellemek. Çünkü çok acikinca çok yeniliyor. Dolayisi ile mide de yoruluyor. Bu yüzden yavas yavas yemek ve yemegi çok çignemek öneriliyor. Ayrica çok sicak ya da çok soguk yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Herhangi bir sey yedikten sonra üstünden en az iki saat geçmeden öne dogru egilmeyi gerektiren bir is yapmak ya da uzanip yatmak, özellikle aksamlari televizyonun karsisinda yatmak, yatmadan önce yemek yemek kesinlikle yapilmamasi gereken davranislarin basinda geliyor. Fitik ya da mide kapagi gevsekligi gibi anatomik bozukluklari olanlarin geceleri yere en az 30 derece açiyla ve mümkün oldugunca alçak bir yastikla yatmalari gerekiyor.

Reflüyü tetikledigi için yenmemesi gereken gidalarin basinda krema, mayonez, cips, kebap ve kizartmalar geliyor. Ayrica reflü hastalarinin, kahve ve gazli içecekleri kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Narenciye ve turunçgiller de yenmemesi gereken diger bir grup. Ancak bu meyveler çok büyük bir C vitamini kaynagi oldugu için genelde portakal, greyfurt, mandalina, limon gibi meyveler yediginde hasta, kendini rahatsiz hissetmiyorsa belli bir miktarda tüketmesine izin veriliyor.

2. ADIM “ Ilaç Tedavisi”

Reflü tedavisinde en önemli unsur, yemek ve yasam aliskanliklarinin degistirilmesi. Ilaç tedavisi mide içerisindeki tahrisi düzeltmek için uygulaniyor. Ilaçla tedavi süresi, endoskopik bulgulara ve hastaligin derecesine göre ayarlaniyor.

3. ADIM “ Kalici Tedavi”

Hastanin anatomik bir problemi yoksa “takip” denilen bir döneme geçiliyor. Ilaçlar azaltilarak kesilip tedavi süreci tamamlaninca, kisinin ilaç ihtiyaci ve sikayetleri kontrol ediliyor. Sikayetleri olmayan hastanin endoskopik kontrolü 3 yil içinde yapiliyor. Ama sikayeti devam eden hastalarin endoskopi ile degerlendirilmesi gerekiyor. Anatomik bozuklugu olan hastalarda ilaç kesildiginde hastalik devam ediyor. Dolayisi ile bu kisiler cerrahiye yönlendiriliyor. Kalici tedavi laparoskopik cerrahi ile yapiliyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:10.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51