KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Omurga travmalarini ihmal etmeyin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10475)

eg24 19 Mart 2015 16:43

Omurga travmalarini ihmal etmeyin
 
Deniz, su ve doga sporlari yaz dönemini eglenceli kilan aktiviteler olsa da bazi risklere yol açabiliyor. Bas asagi havuza atlamak, su kaydiraklari yaralanmalari, doga sporlari sirasinda yüksekten düsme ve yüksek enerjili çarpismalar; omurgada kirik, çikik ve bunlara bagli omurilik hasarlarina neden olabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Fahri Kilinçoglu omurilik hasarlarinin zamaninda ve dogru tedavisinin önemine dikkat çekerek, omurga kiriklarinda modern tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Omurga ve omurilikte meydana gelen travmatik hasarlar, kisa veya uzun vadede ciddi problemler, yasami tehdit edici ve geri dönüsümsüz hasarlar yaratiyor. Omurga travmalarina zamaninda ve dogru müdahale ise; gelecekte ortaya çikabilecek çözümsüz sorunlari engelleyebiliyor.

Travma 5 yil sonra omurga kaymasi ve bel fitigina neden olabilir!

Omurga kemiklerindeki kirik veya kayma; bu kemiklerin arasinda süspansiyon görevi gören disklerin yirtilmasi veya tüm omurgayi bir arada tutan kas ve bag dokularinin hasar görmesine neden olur. Son derece hassas olan omurilikte zedelenme, buna bagli kismi veya tam felç olusumuna ve agriya yol açabilir. Kimi zaman bu tür travmalar sonrasi omurilikte ve sinirlerde bir hasar olmamasina karsin, 5-10 yillik bir sürede omurgada kayma, egrilik ve kamburluk gibi omurga bozukluklari ya da boyun ve bel fitiklari ortaya çikabilir.

Kazazede saglik personeli gelene kadar yerinden oynatilmamali

Omurga travmalari en sik, solunum kaslari gibi pek çok hayati organin komuta merkezi olan boynun üst kisminda, sirt ile bel arasi bölgede ve belin alt kisminda olusur. Travma sonrasinda hasarin oldugu bölgede hissedilen siddetli agri, hassasiyet, el veya ayaklarda karincalanma, uyusma ve kuvvet kaybi bir omurilik hasarinin habercisi olabilir. Kimi zaman bu tür hasarlar bilinçsiz nakiller sirasinda meydana gelir. Bu nedenle sebep ve yer neresi olursa olsun omurga ve omurilik yaralanmasi süphesi olan bir kazazedenin saglik personeli gelene kadar yerinden oynatilmamasi, çok gerekli ise sirt üstü yatar pozisyonda düz ve 3-4 kisinin yardimi ile güvenli bölgeye tasinmasi; motor kazalarinda yaralinin kask ile tasinmasi ve kaskin çikarilmamasi önerilir.

Kirik süphesinde muayene kadar tetkik de önemli

Omurga kiriklarindaki en önemli nokta kirik omurga veya kemikten çok içinden geçen omurilik ve sinirlerin korunmasidir. Bu tür kirik süphesi olan hastalarda nörolojik muayene, direkt röntgen, tomografi ve MR gibi radyolojik incelemeler ile kesin tani konur. Dikkat edilmesi gereken nokta, bazen hiçbir bulgu vermeden de bu tür düsme ve kazalar sonrasi bu tür kiriklarin olabilecegi ve yardimci radyolojik incelemelerin mutlaka yapilmasi gerektigidir.

Omurganin kirik kismi igne ile onarilabiliyor

Son yillarda gelisen tekniklerle tüm omurga kiriklarinin ortalama üçte biri ile yarisi, igneyle kirik kismin onarilmasi seklindeki tedavi yöntemi sayesinde tam olarak düzeltilebilmektedir. Perkutan kifoplasti ve vertebroplasti denen bu yöntemde, kirik kemik içine igne ile girilerek ucundaki balon vasitasi ile kirik kemik eski haline getirilmekte, bosluk yapay kemik çimentosu ile doldurularak saglamlastirilmakta ve eski haline getirilmektedir. Hasta ayni gün içinde hastaneden taburcu edilerek hizla normal yasantisina dönme sansini yakalamaktadir. Eger omurga kemigindeki kirik çok parçali ise açik cerrahi ile metal vida ve çubuklarla desteklenmesi ve olasi omurilik hasarinin önlenmesi için gereklidir. Uygun hastalarda bu cerrahi islem de yine igne ile kirik onarimda oldugu gibi percutan yani ciltten küçük delikler açilarak da yapilabilmektedir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:20.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51