KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Türk Kadini Emzirmeye Önem Veriyor (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10499)

eg24 19 Mart 2015 16:49

Türk Kadini Emzirmeye Önem Veriyor
 
Kadinlar toplum içerisinde bebeklerin emzirilmesini dogal buluyor. Bebek sagliginda en dogru beslenme yolunun emzirme oldugunu düsünen anneler, bebeklerini yeteri kadar emziremeyeceklerinden korkuyor. Annelik konusunda ise kadinlar en çok Gülben Ergen’i örnek aliyor.

Lansinoh’un, Türkiye genelinde kadinlarin emzirmeye bakisi üzerine yaptigi arastirma verileri, kadinlarin bu konudaki düsüncelerini, ihtiyaçlarini ve beklentilerini ortaya koyuyor.

Katilimcilar bebekler için en dogru beslenme yolunun emzirme oldugunu ve en büyük korkularinin bebeklerini yeteri kadar emzirememek oldugunu söylüyor. Bunun yani sira birçok kadin toplum içerisinde bebeklerin emzirilmesini çok dogal bulurken, ünlü annelerin bebeklerini emzirirken görüntülenmelerinin kendilerini cesaretlendireceklerini düsünüyorlar. Gülben Ergen, Çagla Sikel ve Ebru Salli en çok rol model alinan ünlü anne olarak öne çikiyor. Çalisan kadinlar, dogum ve süt izinleri, is yerindeki süt sagma kosullari ile ilgili yeni düzenlemeler bekliyorlar.

Anneler Toplum Içinde Emzirmeyi Dogal Buluyor

Yapilan arastirmaya göre; katilimcilarin %58’i toplum içinde emzirmenin tamamen dogal bir durum oldugunu belirtirken, %19,4’ü kaçinilmaz, %8,8’i dikkat çekici, %7,3’ü yanlis, %6,5’i ise utandirici buluyor. Ünlü anneler, toplum içinde bebegini emzirirse, bunun kendilerini olumlu yönde etkileyecegini ve cesaretlendirecegini düsünen kadinlarin orani ise %63,5 olarak gerçeklesiyor.

Çalisan Anneler Bebeklerini Daha Uzun Süre Anne Sütü Ile Beslemek Için Yeni Düzenlemeler Bekliyorlar

Yapilan arastirmaya göre; katilimcilarin %88’i, 16 haftalik dogum izninin yeterli olmadigi görüsünde. Saglik Bakanligi ve Dünya Saglik Örgütü bebeklerin ilk alti ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektililiginin altini çiziyor. Diger yandan çalisan anneler, bebekleri iki ya da üç aylikken ise dönmek durumunda kaliyorlar.

Dogum izninin yani sira, bebekler bir yasina gelene kadar, çalisan anne günde 1,5 saat süt izni kullanma hakkina sahip. “Dogum izninizden sonra ise basladiginizda, günlük 1,5 saatlik süt izninizi bebeginiz bir yasina gelene kadar rahatça kullanabildiniz mi ya da kullanabileceginizi düsünüyor musunuz?” sorusuna arastirmaya katilanlarin %48’i “hayir” cevabini vermis.

Arastirmaya göre is yerlerinde annelerin yasadigi en büyük sorun ise süt sagmak için uygun bir ortamin bulunmayisi olarak öne çikiyor. Katilimcilarin %74’ü is yerlerinde süt sagmak için uygun bir ortamin olmadigini belirtiyor. Bu durum anneleri hijyenik olmayan, annede stres yaratan ortamlarda süt sagimina zorluyor. Bunun sonucunda, anneler ya süt sagmaktan vaz geçiyor ya da seyrek süt sagdigi için sütleri kesiliyor.

Arastirmada “Sizce devletin emzirmeyi desteklemek için yapacagi en iyi sey nedir?” sorusuna verilen cevaplar ise su sekilde: Katilimcilarin %64’ü her is yerinde özel bir emzirme odasinin zorunlu tutulmasi gerektigini düsünüyor. %18,6’si emzirme ürünlerinin reçetelendirilmesi ve saglik kurumlari tarafindan ödenmesi, %8,9’u aile hekimlerinin ücretsiz pompa saglamasi, %8,1’i ise emzirme ürünlerindeki KDV’nin kaldirilmasinin devletin emzirmeyi desteklemek için yapmasi gereken en iyi sey oldugunu düsünüyor.

Türk Kadinlari Ünlü Anneleri Kendilerine Rol Model Aliyor

Türk kadinlari ünlü anneleri kendilerine rol model aliyor, toplum içinde emzirirlerse, bunun kendilerini cesaretlendirecegini belirtiyor. Çocuklari ile olan iliskisi, çocuklarina karsi davranislari ile en çok rol model alinan anne, %37,5 oraniyla Gülben Ergen olurken, onu %15,2 Çagla Sikel, %13,6 ile Ebru Salli takip ediyor.

Katilimcilarin %48,7’si ise yeni dogum yapmis ünlü annelerin mükemmel vücutlari ile basinda yer almasinin kendileri üzerine stres yarattigini belirtiyor.

Anneler Bebeklerini Besleme Deneyimini Babalar Ile Paylasmak Istiyorlar

Katilimcilarin sadece %22’si emzirme olgusunun babalari disarida birakan bir yöntem oldugunu düsünüyor. Bunun yani sira kadinlarin %66’si zaman zaman sagilan anne sütünün, esleri tarafindan bebeklerine verilmesinin, kendilerini eslerine daha yakin hissettirecegi görüsündeler. Anneler bebeklerini besleme deneyimin esleri ile paylasmanin iliskilerini güçlendirecegini belirtiyorlar.

Arastirma Metodolojisi

Türkiye genelinde 18 yas üzeri evli – bekar, çocuklu – çocuksuz 1000 kadin örneklem üzerinden yürütüldü.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51