KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Bayram da nasil beslenelim (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10581)

eg24 20 Mart 2015 17:56

Bayram da nasil beslenelim
 
Seker bayrami geliyor, Ramazan ayi boyunca bir biri ardina siralanan iftar davetlerinin yerini geleneksel bayram sofralari alacak. Nice Ramazanlar nice bayramlar geçirmek hepimizin ortak dilegi. Mutlu ve saglikli bayram geçirmenin yolu ise saglikli beslenmekten geçiyor. Her zaman oldugu gibi bayramlarda da yapabilecegimiz en iyi ölçüde saglikli beslenmeye çalismaliyiz.

Bayramda saglikli beslenmek için yapabileceklerimiz;

1. Saglikli beslenme konusunda öncü olun; Saglikli bayram sofralarinda küçük kaçaklari hafif atlatmak daha kolay. Eger siz ev sahibi iseniz, misafirlerinizin ve kendi sagliginiz için saglikli ve hafif yemekler ve tatlilar hazirlayin. Kizarmis yagli yiyeceklere, agir hamur tatlilarina sofranizda yer vermeyin. 2-3 çesit sebze yemegi, tam tahil ekmegi, yogurt – yogurtlu sebzeli salatalar, bol çig sebzeler, bol ve çesitli mevsim meyveleri sofranizin demirbaslari olsun. Içecek olarak da suyu ön plana çikarin.

2. Çesitli beslenin. Sofradaki her çesit yiyecek grubundan tüketin, böylece dengeyi sagladiginiz için kilo alma riskiniz azalmis olur.

3. Porsiyon haklarinizi kontrollü kullanin. Abartidan kaçinin, her seyden yiyin ama porsiyon hakkinizi dogru kontrol edin. Bayram günleri ikramsiz ve tatlisiz olmaz. Bayrami hem sahip oldugunuz vücut agirligi ile sonlandirmak hem de ikramlarda mizikçi olmamak ve sevdiginiz tatlardan uzak durmamak istiyorsaniz, israrlari geri çevirmeyin. Günlük beslenme hakkinizi takip ederek tüketim miktarlarina özen göstererek bayram tatlarindan tadabilirsiniz.

4. Seker, çikolata ve tatli tüketimi olabilecek en alt düzeyde olsun. Seker, besin kalitesi yok denecek kadar az olan bos enerji kaynagidir. Bu nedenle basit seker beslenmemizde ne kadar az yer alirsa, beslenme programlarimiz o kadar saglikli olur. Bayramda seker tüketimine sinir koymak için, ikram edilen sekerleri ve çikolatalari atlayin, hakkinizi tatli için saklayin. Sütlü tatli veya meyveli tatli var ise tercihinizi o yönde kullanin. Agir hamur tatlilari yemek isterseniz küçük bir parçayi asmamaya çalisin.

5. Ögün atlamayin, bütün günü aç geçirmeyin. Bayramda fazla tüketecegini düsünerek normal ana ögünlerinizi atlar, ya da aksam çok yedim diye bütün gün aç kalirsaniz; Bu durumda kendini bir türlü dengeleyemeyen kan sekeri size yorgunluk ve tatli krizleri yasatir. Bayram süresince kan sekerinizin dengeli yükselip alçalmasi için ana ögünleri atlamadan kaliteli ve yeterli beslenmeye devam edin.

6. Içeceklere dikkat. Gün içinde su gibi içip ekstra enerji ve ekstra kilo almamak için sekerli ve gazli içeceklerden uzak durun. Bitki çaylari, açik çay, ayran ve taze sikilmis meyve sulari da daha saglikli alternatifler olacaktir. Bayram süresince de su içmeyi ihmal etmeyin ve günde 8–15 su bardagi su tüketmeye devam edin.

7. Kuruyemisler saglikli yiyeceklerdir ancak, tabagin dibini görmeyin. Zengin omega-3, posa, magnezyum, çinko ve E vitamini içerikleri ile oldukça saglikli olan yagli kuruyemisler geleneksel bayram ikramlarinin bir parçasidir. Fakat her besin gibi kuruyemislerde abartilirsa zarar verir. Çünkü kuruyemisler küçük kalori bombalaridir. Bu nedenle findik, fistik, badem ve cevizi küçük bir avuçtan fazla tüketmeyin.

8. Hafif olan yiyecekleri tercih edin, agir olanlardan uzak durun. Sindirim sisteminizi yormamak ve kilo almadan bayrami noktalamak için kizartma ve kavurma yöntemi ile pismis olan yemekleri birakin veya minimum miktarda alin. Izgara, bugulama, firinda ve haslama gibi saglikli yöntemler ile pismis olan yiyeceklere yönelin.

9. Bu günün isini yarina birakmayin. Saglikli beslenmek ve hareketli yasamak bu gün de yarin da olabilecek en dogru yasam sekli. Bu gün çok abartili yemek yiyip, saglikli beslenme ve sporu artik klasiklesen pazartesi sabahlarina birakmayin.

10. Hareket berekettir, Bayraminiz bereketli olsun… Her zaman her yerde olabilecek maksimum düzeyde enerjiyi harcayin. Ne kadar hareketli olursaniz vücudunuz o kadar çok enerji harcar.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:18.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51