KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Yazin metabolizma hizinizi artirin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10670)

eg24 22 Mart 2015 13:14

Yazin metabolizma hizinizi artirin
 
Hareketsiz yasam, stres, tiroid bezlerinin düzensiz çalismasi gibi bazi faktörler; kilo vermede etkisi büyük olan metabolizma hizini yavaslatiyor. Metabolizma hizi yavas insanlar, günlük hayatlarinda çok hareket etmiyor ve yanlis besleniyorlarsa daha fazla kilo sorunu yasiyorlar. Metabolizma ve Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Ayça Kaya, metabolizma hizini artiracak öneriler veriyor.

SICAK HAVALARI FIRSAT BILIN, TERLEDIGINIZ IÇIN METABOLIZMANIZ DAHA HIZLI ÇALISIR.

KARPUZ YERINE KIRAZ YIYIN

AÇIK HAVADA YÜRÜYÜS METABOLIZMA ÜZERINDE ETKILI

DONDURMA SISMANLATMAZ – HAZIR DONDURMADAN UZAK DURUN

MENUYE CACIK KOYUN

SU

HAVA KARARINCA YEMEK YEMEYIN

TUZA DIKKAT

Metabolizma hizi kisiden kisiye fark gösterir. Metabolizma hizini belirleyen en önemli etmen vücut kas dokusudur. Kas kitlesi arttikça metabolizma hizi artar. O nedenle sporcularin, kas kitlesi kadinlara göre daha fazla olan erkeklerin metabolizma hizi daha fazladir. Ayni zamanda vücut yüzeyi ile de metabolizma dogru orantilidir. Yani vücut büyüdükçe o vücudu çalistirmak için gerekli olan enerji artar aslinda. O nedenle fazla kilolu bir insanin normal kilodaki bir insana göre metabolizmasi daha hizlidir. Özellikle zayiflama tedavisinde kisinin yemek durumu metabolizma hizina göre belirlenir. Eger bir kisiye zayiflasin diye metabolizma hizinin çok altinda bir beslenme programi yapilirsa, vücut yag dokusu yerine kas dokusunu kaybeder bu da metabolizma hizini yavaslatir ve bu kisilerin tekrar daha fazla kilo almasi gibi bir sorun ortaya çikar.

Metabolizmayi hizlandiran on bilimsel öneri:

KOLA YERINE AYRAN IÇIN, IYI UYUYUN...

1) Düzenli uyuyun. Gece en geç 24.00’de uyuyun, sabah en geç 07.00’de uyanin. Çünkü vücut kendini uykuda onarir.

2) Düzenli olarak aerobik egzersiz yapmayi aliskanlik haline getirin. Haftada en az 3 gün 45 dakikalik bir tempolu yürüyüs yapin.

3) Agirlik çalismayi ihmal etmeyin. Metabolizma hizinin en belirleyici faktörü kas dokusu oldugu için kaslarinizi da düzenli çalistirin.

4) Kola, gazoz gibi asitli ürünler yerine su için. Su insan vücudunun en önemli bilesenidir. Iyi bir metabolizma, iyi bir dolasimdan bu da iyi bir bosaltimdan geçer. O nedenle günde 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.

5) Aciktiginizda mutlaka vücudunuza cevap verin. Açligi ertelemek metabolizma hizini yavaslatir. Küçük bir meyve bile yeseniz yeterli olur.

6) Metabolizmayi en çok çalistiran yiyecekler proteinlerdir. Beslenmenizde dengeli bir sekilde protein tüketin. Ancak hiç karbonhidrat almadan sirf protein yenilerek yapilan diyetler son derece yanlis. Bu tür diyetlerle hizli kilo verilse bile, damar hastaligina yakalanma riskini artirdigi biliniyor.

7) Az az sik sik yemek metabolizmayi canli tutuyor.

8) Yemeklerinizin yanina eklediginiz iki-üç kasik yogurt yüksek kalsiyum içerigi nedeni ile metabolizma üzerine olumlu etkileri var.

9) Lif orani yüksek olan yiyecekler, özellikle taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller ve tam tahilli ürünleri de düzenli tüketmek sart.

10) Yesil çay için. Kahve ve çay içerdigi kafein içerigi nedeni ile metabolizmayi çalistirir. Ancak çok fazla tüketilirse çarpinti ve uykusuzluga neden olabilir. Yesil çayin antioksidan kapasitesi çay ve kahveye göre daha fazladir. Günde 1-2 fincan yesil çay tüketmek hem metabolizmayi hizlandirir hem de yaslanmaya gidis sürecini yavaslatir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:00.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51