KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Yaz mevsiminde sik görülen rahatsizliklar (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10791)

eg24 24 Mart 2015 13:39

Yaz mevsiminde sik görülen rahatsizliklar
 
Çocuklar hep kis aylarinda üsütüp, hastalanirlar diye düsünürüz. Oysa soguk havalar kadar sicak havalar da çocuklarimizi hasta ediyor. Çünkü bakteri ve virüsler böyle havalarda daha çabuk ürüyor ve çogaliyorlar. Özellikle de hava sicakliginin 30 derecenin üzerine çiktigi dönemlerde daha da artiyor. Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Can Özyildiz çocuklarda meydana gelebilecek hastalik ve kazalarin sonrasinda yapilmasi gerekenleri anlatiyor.

Çocuklarda ishal ve kusma:

Ishal ve kusma çocuklarda sik görülen hastaliklardandir. Özellikle yaz aylarinda bu hastaliklarin belirtisi siklik gösterir. Ikisi ayni anda baslayabilir, ya da kusmanin arkasindan ishal kendini gösterebilir. Özellikle anne sütünün kesildigi dönemlerde çocuklar için büyük tehlike olusturur.

Nedenleri, tedavi yöntemi?

Kusmanin en sik nedenlerinden biri sindirim sistemine alinmis bir virüs ya da alinan gidalardir.

Ishal ise yine yenilen gidalardan, antibiyotik kullanimindan ve enfeksiyondan dolayi ortaya çikar.

Ellerin temizlenmemesi de ishal ve diger enfeksiyonlarin en önemli nedenlerindendir. Ishalde çocugun sivi kaybini karsilamamiz çok önemlidir. Eger, ishalle kaybettigi siviyi verdiginiz içeceklerle telafi edebiliyorsaniz, ne kadar sik gaita yapsa da sorun olmayacaktir. Eger, yemek istiyorsa, barsak hareketlerini hizlandirmayacak muz, seftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yogurt ( özellikle probiyotik yogurt ) gibi gidalar verilebilir. Eger hasta anne sütü alan bir bebekse, emmeyi sürdürmekte fayda vardir, böylece ishali daha kolay atlatacaktir.

Çocuklarda günes yanigi ve tedavi yöntemi?

Günes yaniklari cildin günesin yakici isinlarina asiri derecede maruz kalinmasi durumunda ortaya çikan bir cilt sorunudur. Günes yaniklari bakimindan açik tenli olan, açik renk gözlü bebekler ve çocuklar daha riskli bir grup içinde yer alirlar.

Günes yaniklarinin belirtileri nelerdir?

 Ciltte isinma ve kizarma olur.

 Kizaran ciltte aci hissi vardir.

 Eger cilt çok yanmissa ciltte kabarciklar ve su toplanmasi meydana gelir.

 Birkaç gün içinde ise yanan yerler geçmeye baslayarak ciltte soyulmalar olusur.

Günes yaniklari durumunda ne yapmalidir?

 Eger çocugun ates belirtileri varsa, hasta görünüyor ve cildin önemli kisminda su toplanmasi durumu yasaniyorsa çocugu mutlaka hekime göstermek gerekir. Çünkü bu durumlar acil durum olarak kabul edilir.

 Cildin kizaran yerleri soguk suyla serinletilir. Kizaran yerlere günes sonrasi losyonu sürülür.

 Çocukta bir hayli isinma var ise bol sivi içirilmelidir.


Günes yaniklarina karsi çocugu nasil korumali?

 Mümkünse günesin kendini iyice hissettirdigi saatler olan 10.00 – 16.00 arasinda günese çikarmamalidir.

 Disaridayken mutlaka gölgeli yerler tercih edilmelidir.

 Açik havaya çikilirken çocugun açikta kalan yerlerine mutlaka günesten koruyucu krem sürülmelidir.

 Denizdeyken de sik sik günes kremlerini sürmek faydali olacaktir. Çünkü su ve kumun oldugu yerler günes yaniklari için tehlikeli yerlerdir. Ayrica çocuk mümkünse her denizden çikista tatli su ile yikanarak tuzdan arindirilmalidir.

Pisik ve nedenleri?

Genellikle bez baglanan bölgede görülen pisikler, bebekleri yazin daha fazla rahatsiz eder. Bunun baslica nedenleri; bebeklerin yaz aylarinda çok daha çabuk ishal olmalari, sik sik bezin degistirilmemesi ve popo bölgesinin havalandirilmamasidir. Pisik her ne kadar can sikici bir sorun olsa da her tuvaletten sonra bebegin altinin sabun kullanmadan bol suyla yikanmasi, bezin sik sik degistirilmesi, gündüzleri mümkün oldukça bez kullanilmamasi gibi tedbirlerle önlenebilmektedir. Gerekli durumlarda pisik kremi kullanmaksa sorunu halletmenin bir diger yoludur.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:33.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51