KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Çocugunuz televizyon izlerken yaninda olun (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10797)

eg24 24 Mart 2015 13:45

Çocugunuz televizyon izlerken yaninda olun
 
Evde birlikte yemek yendigi gibi televizyonun da birlikte izlenmesi gerektigini dile getiren Anadolu Saglik Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Zafer Atasoy, çocuklarin mümkün oldugunca tek basina televizyon karsisinda birakilmamalari konusunda aileleri uyariyor.

Televizyon yaygin bir iletisim araci. Tüm aile fertlerine oldugu gibi çocuklara da hitap ediyor. Eglendirip, bilgilendiriyor ama olumsuz etkileri de var. Zaman zaman korku ve endiseye neden olabiliyor veya aile iliskilerini olumsuz etkileyebiliyor.

Okul öncesi çocuklar televizyona daha fazla düskün oluyor. Bunun nedeni ise, hem sesin gelmesi hem de hizli ve canli görüntülerin geçmesi. Her ne kadar bu durum onlari çok mutlu etse de Anadolu Saglik Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Zafer Atasoy, aileleri uyariyor: “Çocuklarin televizyonun önünde tek basina birakilmasi, onlari olumsuz etkiliyor.”

Televizyonu da paylasin

Anne-baba izlerken çocugu televizyon izlemekten alikoymanin mümkün olmayacagini söyleyen Dr. Zafer Atasoy, ancak önemli olanin paylasma ortami oldugunun altini çiziyor. “Evde birlikte yemek yenmesi ne kadar önemliyse televizyonun da birlikte izlenmesi ve paylasilmasi gerekiyor” diyen Dr. Atasoy, zararli içeriklerin önüne ancak bu sekilde geçilebilecegini vurguluyor.

Ailelerin yorumlamasi gerekiyor

Dr. Atasoy, “Anne babanin ekranda çikan her seyi, aile düzenine ve çocugun yararina göre yorumlamasi gerekir. Çünkü çocuklar televizyon karsisinda savunmasizlar; bazi seyleri anlamakta algilamakta ve yerli yerine oturtmakta zorlanabilirler. Televizyon karsisinda büyüyen çocuk baskalarinin dogrulariyla büyür. Bu da çocugu kaybetmeye kadar varabilir” uyarisinda bulunuyor.

Televizyonu anne-baba ile izleyen çocuk daha az korkar

Özellikle 5-6 yas döneminde televizyon izleme ortaminin çok önemli oldugunu belirten Dr. Atasoy, “Televizyonda ürperten bir sey gördügünde çocugun yaninda anne ya da babasi varsa çocuk daha az korkar. Ebeveynin olayi yorumlamasiyla durumu daha iyi anlar. Anne-babalarin süzgeç görevi görmesi ve onun ne oldugunu tekrar anlatmasi gerekir ki, olumsuz etkilesimlere girmesin. Bu durumun en iyi tarafi çocuklarla ebeveyn arasinda ortak bir dil yakalanmasidir. Bu da son derece anlamlidir” diyor.

Televizyon aile iliskilerini kuvvetlendirmeli

Evde birden fazla televizyon olmasinin da sakinca yaratabileceginin altini çizen Dr. Atasoy, herkesin kendi odasinda televizyon izlemesinin aile bütünlügünü bozacagini dile getiriyor:

“Televizyonun parçalayici degil, aile iliskilerini kuvvetlendiren bir araç olmasi gerekir. Eger ki evde bir tane televizyon varsa; haber, maç, çizgi film, dizi gibi herkesin zevkine ve ihtiyacina uygun her sey izlenebilmeli.”


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51