KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Fazladan her 1 kilo eklemlere 4 kilo yÜk oluyor (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10811)

eg24 24 Mart 2015 13:59

Fazladan her 1 kilo eklemlere 4 kilo yÜk oluyor
 
OBEZITE EKLEMLERIN DE DÜSMANI:

Günümüzün en yaygin problemlerinden biri olan asiri kilo, ayni zamanda eklemlerimizin de en büyük düsmani. Örnegin fazladan her 1 kilo eklemlere ortalama 4 kilo yük oluyor. Bunun sonucunda da eklem kireçlenmeleri ortaya çikiyor. Fazla kilo ayrica mevcut diz problemi olan hastalarin sikayetlerinin artmasinda da önemli bir rol oynuyor.

Uzuvlarimizin hareketlerini ve günlük yasamdaki faaliyetlerimizi sürdürebilmemizi saglayan eklemlerimiz genetik yatkinlik, yasam aliskanliklarimizda yaptigimiz hatalar veya agir sporlardan dolayi hasar görebiliyor. Bunun sonucunda da hayat kalitemizi ciddi boyutlarda düsürebilen; eklem kireçlenmeleri, bag yaralanmalari, menisküs yaralanmalari, omuz yaralanmalari ve bazi eklemlere özel hastaliklar gibi birçok sorun ortaya çikabiliyor. Üstelik eklem hasarlarina bagli gelisen hastaliklarin görülme sikligi modern yasamin olumsuz sartlari nedeniyle gün geçtikçe artiyor. Örnegin masa basinda çalisirken bazi eklemlerin daha fazla ya da az kullanilmasi veya bas bölgesini sürekli egik tutmak gibi durumlar eklem hastaliklarinin olusmasina zemin hazirliyor. Eklem hastaliklarinda görülen artisin bir baska önemli nedeni ise günümüzün en yaygin ve önemli sorunlarindan biri olan, obezite. Acibadem Bakirköy Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Ecmel Yesiller, asiri kilonun eklemler için oldukça sakincali sonuçlar olusturabilecegine dikkat çekerek, “Fazladan her 1 kilo eklemlere, yerine göre 4– 6 kati yük oluyor.” diyor.

Her çömelip-kalkma hareketi diz eklemlerine 3 kat yük olusturuyor.

Asiri kilo eklemler için oldukça sakincali. Çünkü her çömelip kalktigimizda diz eklemine vücut agirligimizin yaklasik 3 kati kadar yük biniyor. Tempolu yürümede bu yük diz eklemlerine vücut agirliginin 5–6 katina yükseliyor. Kosma esnasinda bu yük çok daha fazla olabiliyor. Dolayisiyla her fazla olan kilo eklemlerde yerine göre 2-4 kati yük oluyor. Yani 5 kilo fazlasi olan bir insanda çömelirken diz eklemlerine ortalama 15 kilo fazladan yük biniyor. Bunun aksine verilen her 1 kilo ise eklemleri 3 – 4 kiloluk yükten kurtariyor.

Masa basinda yapilan hatalar eklem hasarini kolaylastiriyor

Günümüzde bilgisayar kullaniminin atmasi, yasam sartlarinin güçlesmesi ve strese daha fazla maruz kalinmasi da eklem hasarini kolaylastiriyor. Masa basinda daha fazla zaman geçirilmesi nedeniyle bilek ve dirsek eklemlerinde olusan bazi hastaliklarda da artis görülüyor. Örnegin eklemleri fazla kullanmak tendon hastaliklarina, bilekte ve ön kolda sinir sikismalarina yol açabiliyor ya da bu hastaliklari taklit eden durumlar olusabiliyor. Örnegin; dirsekleri devamli masaya dayayarak çalisanlarda dirsekte sislik yapan bir hastalik olan ‘olecranon bursiti’ olusabiliyor. Ayrica bilgisayar karsisinda kambur oturmak, basi sürekli egik tutmak, bazi eklemleri uzun süre hareketsiz birakmak veya asiri kullanilmak da eklemlerdeki hasari kolaylastirabiliyor. Masa basi is yapanlarda daha çok oturmaktan dolayi bel ve diz problemleri olusabiliyor. Oturma pozisyonunda, bel bölgesine vücut agirliginin 2 kati yük biniyor. Yani 70 kiloluk bir insan otururken bele 140 kilo kadar yük olusturuyor. Bu nedenle devamli oturarak çalisanlarin arada kalkip dolasmalari tavsiye ediliyor. Dizlerin devamli kivrik kalmasi da diz kapagi eklemini zorlayip, kikirdaklarin bozulmasina yol açabiliyor.

Aniden agi spora baslamak oldukça zararli

Eklemlerin sevmedigi seylerden biri de, daha önce hiç spor yapmayan kisilerin birden bire futbol, voleybol gibi kontakt sporlara veya parasüt ya da yüksek atlama gibi eklemlere yük bindiren agir bir spora baslamalari. Çünkü bu durumlarda eklem hasarlari daha kolay olusabiliyor. Ayni sekilde devamli spor yapan bir kisinin yine aniden sporu birakmasi da kikirdaklarda ani yumusamalara ve bunun sonucunda kikirdak hasarlarina neden olabiliyor. Bu yüzden sporun ilimli ve sürekli olmasi saglikli eklemlerde anahtar bir rol üstleniyor.

Tedavinin sekli hastaligin derecesine göre belirleniyor

Eklemlerde yasanan sorunlar, hastaligin tipi ve derecesine göre baslangiçta kilo verme, ilaçlar ve egzersizlerle tedavi edilebiliyor. Hastalik ilerlerse cerrahi tedavilere basvuruluyor. Bunlar basit cerrahi girisim ya da daha komplike cerrahi girisimi olan eklem protezleri ve eklem dizilimini düzelten cerrahi girisimleri oluyor. Bu tedavilerden oldukça basarili sonuçlar aliniyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51