KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Sinav kaygisi, Biofeedback yöntemiyle ortadan kalkiyor (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=10962)

eg24 27 Mart 2015 15:01

Sinav kaygisi, Biofeedback yöntemiyle ortadan kalkiyor
 
Uzun yillar yapilan bilimsel çalismalar sonucu gelistirilen Biofeedback teknigiyle çagimizin sorunu stres kontrol altina aliniyor. Neurofeedback yöntemi ile ögrencilerin sinav kaygisi, konsantre problemleri ve dikkat daginikligi sorunlari ortadan kalkiyor. Psikiyatrist Tanju Sürmeli, Biofeedback yönteminin egitim, kaygi, hiperaktivite ve dikkat bozuklugu hastalarinda etkili oldugunu belirtti.

Stresin mutlaka negatif algilanmasi gerekmiyor. Yapilan arastirmalar, stresin kisiye olumlu ya da olumsuz etkilerinin tamamen bireyin bunu nasil hissettigiyle ilgili oldugunu ortaya çikardi. Stres üzerine yapilan ilk arastirmalar “ savas ya da kaç” tepkisinin varligini tespit etti. Çalismalara göre, bir organizma bir sok yasadiginda ya da bir tehditle karsilastiginda hayatta kalabilmesine yardimci olacak hormonlar saliniyor. Hayvanlarda ya da insanlarda salinan bu hormon daha hizli kosmamiza veya savasacaksak daha büyük bir çabayla savasmamiza yardimci oluyor.

Birey stres altina girdiginde kalp atislari hizlanir, kan basinci artar ve motivasyon eksikligi, unutkanlik, uykusuzluk gibi aliskanliklarda degisimler baslar. Vücutta yasanan bu degisimlerin dogal sonucu olarak da bir takim negatif sonuçlar ortaya çikar. Birey stres evresinde heyecanli, gergin, tedirgin ve sinirli olmaya baslar. Ögrencilerin sinav dönemlerinde sikça karsilastiklari stres sorunu kontrol altina alinmazsa ögrencinin basarisiz olmasina neden olabilir.

Liselere, üniversitelere giris sinav dönemlerinde en üst seviyede yasanan stresin kontrol altina alinmasiyla ögrencilerin verimleri ve basarilari artiyor. “Savas ya da kaç” tepkileriyle kontrol altina alinan stres, dikkat problemi yasayan ögrencilerin dikkatlerini toplamada önemli bir faktör olarak oluyor. Yapilan arastirmalar, 25 kisilik siniflarda 1- 3 kisinin stres yüzünden basarisiz oldugunu ortaya koyuyor. Stres çok yaygin olarak görülse de nadir olarak fark edilip tedavi altina aliniyor.

Sinavlar yaklastikça stresi artan ögrenciler kendi kendilerini kontrol altina almalilar. Ögrenci kendine “ Bununla bas edebilirim, yeterince çalistim, sakin olmaliyim, bunun üstesinden gelebilirim” diyebilmelidir. Ögrenciler, kendilerini odaya kapatmak, herkesten uzaklasmak, çok yemek ya da hiç yememek gibi hatalarla stresli sürecin içerisine daha da giriyor.

Kendi kendine stresini kontrol altina alamayan ögrenci alacagi destekle hem stresten uzaklasiyor hem de basarisini artiriyor. Nörofeedback ve biofeedback yöntemleriyle kisinin kendi beyin dalgalarini egitmesi saglaniyor. Ögrenciye kendi beyin dalgalarin karakterleriyle ilgili bilgi verilirse, o kisinin kendi beyin dalgalarini degistirmeyi ögrenebilecegi ve bu degisikliklerin kalici olacagi ilkesine dayaniyor.

Bir çesit beyin egzersizi olan Neurofeedback, beyinde düzensiz olan elektriksel aktiviteyi düzenli hale getirip, ayni zamanda beyindeki elektriksel dagilimi dengeleyerek beynin daha saglikli bir sekilde islemesini sagliyor. Son teknolojik cihazlar kullanilarak gelistirilen yöntemle beyinden gelen elektrik akimlarini ölçen cihazlar verileri bilgisayar ekranina yansitiyor. Bu yöntemle ögrenci, kendi bedenini kontrol altina alarak üzerinde bazi degisiklikler yapabiliyor. Yöntem kisinin ruhsal olarak gerginlikten kurtulup rahatlamasini sagliyor ve daha önce fark edemedigi birçok bedensel tepkisini farkina variyor. Anormal olarak isleyen kalp atisi, kan basinci, vücut isisi, uyku düzeni, stres ve kaygi düzeyi, kas gerginligi vb. bedensel mekanizmalari bu yöntemle kontrol edilebiliyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:28.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51