KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Boyun agrilarindan korunmak için nelere dikkat etmelisiniz? (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=11109)

eg24 29 Mart 2015 16:06

Boyun agrilarindan korunmak için nelere dikkat etmelisiniz?
 
Boyun agrisi, boyun hareketlerinde kisitlilik ve boyun kaslarinda gerginlik gibi sikayetler özellikle yogun çalisan kisilerde daha sik görülüyor. Anadolu Saglik Atasehir Tip Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Elçin Aykutoglu, çok çalisanin hastaligi olarak tanimladigi boyun kireçlenmesini anlatiyor.

Boyun kireçlenmesi, boyun omurlarinin ve aralarinda bulunan disk yapilarinin yipranmasi sonucu olusan bir hastalik. Meydana gelen degisiklikler, omuriligin geçtigi kanali veya omurlar arasindan çikan sinirlerin geçtigi kanallari daraltarak sinirlerde basi olusturuyor. Bu basiya bagli olarak boyunda ve kollarda agri ve uyusma ortaya çikiyor. 40-50 yas arasinda sikayetler gelismekle birlikte yas ilerledikçe görülme sikligi da artiyor.

Daha çok ileri yasta görülüyor

Boyun kireçlenmesinde en sik görülen sikayetin boyun agrisi ve boyun hareketlerinde kisitlilik oldugunu söyleyen Anadolu Saglik Atasehir Tip Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabitasyon Uzmani Dr. Elçin Aykutoglu, agri sikayetinin siklikla boyun hareketleriyle artan, dinlenince azalan nitelikte gelistigini belirterek sunlari söylüyor: “ Boyun kireçlenmesinde sinir basisina bagli olarak kol agrisi, uyusma, kas güçsüzlügü ve duyu kusurlari da ortaya çikabiliyor. Agri süresi uzadikça uyku bozuklugu, depresyon sikayetleriyle karakterize kronik agri sendromu denilen tablo gelisiyor. Boyun içinden geçen damarlarin baskisina bagli boyun harekletleriyle artan bas dönmesi sikayeti görülebiliyor. Daha çok ileri yasta, fiziksel olarak agir islerde veya uzun süre ayni pozisyonda kalarak çalisanlarda, durus bozuklugu ve ciddi omurga egrilikleri (skolyoz) olan hastalarda boyun kireçlenmesi riski bulunuyor. Hastaligin tanisi genellikle muayeneyle konuyor. Ayrica, bu bulgularini desteklemek için, boyun filmi, magnetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarli tomografi ve sinir ileti çalismalari da yapiliyor.”

Boyun kireçlenmesinde ilk adim, agriyi kontrol altina almak

Boyun kireçlenmesinde öncelikle ilaç tedavisiyle fizik tedavi ve rehabilitasyon programlari öneriliyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programinda sicak soguk tedavileri, derin dokulari isitici tedaviler ve elektrik tedavisi, kas spazmi ve kola yayilan agrinin azaltilmasi sagliyor. Agri kontrole alindiktan sonra boynun hareket açikligini saglamaya, kaslarini kuvvetlendirmeye ve durusu düzeltmeye yönelik egzersiz programlarina baslaniyor. Bu yöntemlerle agrisi azalmayan hastalarda girisimsel yöntemler uygulaniyor. Kas içi enjeksiyonlar, eklem ve sinir köküne yönelik enjeksiyonlar girisimsel yöntemler olarak uygulanabiliyor. Uygulanan tedavilere yanit alinamiyorsa ve ciddi sinir kökü ve omurilik basisi varsa hastaya cerrahi tedavi öneriliyor.

Boyun agrisindan korunmak için sunlara dikkat edin!

• Bilgisayarla çalisirken boynun dogal pozisyonunu bozmayacak sekilde ayarlamalar yapin. Bilgisayar kullanirken bas ve boyun dik ve gövdeyle ayni hizada olmalidir. Sirti destekleyen bir sandalye kullanilmalidir. Bilgisayarin durdugu masa ile oturulan iskemlenin yüksekligi orantili olmalidir. Bilgisayar göz hizasina göre ne çok asagida ne çok yukarida yer almalidir. Monitörün üst hizasi göz seviyesinde veya biraz asagisinda olmalidir. Monitör ile göz arasinda 50-65 cm mesafe olmali ve monitör çalisirken tam karsinizda yer almalidir.

• Uzun süre ayni pozisyonda kalmamaya özen gösterin. 30-40 dakikada bir pozisyon degistirin, saat basi 5-10 dk mola verin.

• Sik telefon görüsmesi yapiyorsaniz, kulaklik biçimindeki telefon ahizelerini tercih edin.

• Uzun süre tasit kullanmaktan kaçinin.

• Çok yüksek veya alçak yastik kullanmamaya dikkat edin. Yastigin, boyun boslugunu desteklemesine dikkat edin.

• Boyun bölgesine yönelik verilmis egzersizleri her gün yapmaya özen gösterin.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:12.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51