KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   SinÜzit ile ilgili efsaneler ve gerÇekler (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=11167)

eg24 30 Mart 2015 16:24

SinÜzit ile ilgili efsaneler ve gerÇekler
 
Grip veya soguk alginligi geçirdiginizde, burun tikanikligi, geniz akintisi, burun akintisi gibi sikayetlerinizin 4-5 günden sonra azalmaya baslamamasi durumunda sinüs iltihaplanmasindan süphelenebilirsiniz. Bakteri, virüs, mantar gibi farkli mikroplar sinüzite sebep olabilse de en sik karsilasilan bakterilerin sebep oldugu sinüzitlerdir.

KBB, bas ve boyun cerrahisi uzmani Doç. Dr. Teoman Dal, sinüzit ile ilgili mitler ve gerçekler ile ilgili bilgi veriyor.

• Sinüs iltihabi bulasicidir.

o Sinüzit olarak adlandirdigimiz sinüs iltihabi bulasici degildir. Ancak baskasindan kapmis oldugunuz viral üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle sinüzit olmus olabilirsiniz.

• Yesil veya sari burun akintisi sinüs iltihabinin habercisidir.

o Virüslere bagli üst solunum yolu enfeksiyonlarinda ya da alerjik nezlede burun akintisi genellikle renksiz, berraktir. Bu akintinin 4-5 günden sonra koyulasarak sari ya da yesil renge dönüsmesi sinüslerinizde iltihap basladigini düsündürür

• Her sinüzit hastaligi için antibiyotik alimi gereklidir.

o Sinüzit vakalarinda genellikle en etkili tedavi antibiyotiktir. Ancak alerji ya da mantardan kaynaklanan sinüzitlerde antibiyotik sikayetlerinizi azaltsa bile, iltihap yok olmayacaktir. Bu nedenle antibiyotik kullanimina önce doktorunuzun muayene bulgulariniza göre karar vermesi gerekir. Ayni zamanda aniden baslayan akut sinüs iltihabi vakalarinda ile sik sik tekrarlayan sinüzitlerin ya da kronik sinüzit hastaliginin farkli tedavi yöntemleri vardir.

• Sinüzit hayat boyu çekilen bir hastaliktir.

o Sinüzit hastaliginin uygun tibbi ya da cerrahi yöntemler ile hemen her zaman tedavi edilmesi mümkündür ancak sinüsler normal fizyolojimizin önemli fonksiyonlari olan organlaridir ve hiçbir zaman yok edilmezler. Bu nedenle hayatin farkli dönemlerinde tekrar sinüzit olunabilir.

• Sinüzit tedavilerinin hiç biri kesin degildir.

o Her sinüzit hastasi için geçerli tek bir tip tedavi yoktur, sonuç alinana kadar farkli tedavi yöntemlerinin denenmesi gerekebilir.

• Sinüzit ameliyati sinüsleri tamamen temizlemez.

o Modern sinüs ameliyatlarinda etmoid sinüs adi verilen küçük odaciklardan olusan sinüsler tam olarak temizlenebilir, büyük yüz kemiklerinin içindeki bosluklar olan yanak, alin sinüsleri ile sfenoid adi verilen kafa içindeki sinüslerin yok edilmesi tarzinda bir yaklasim yoktur. Ameliyatlarda bu sinüslerin tikali olan, salgilarini bosaltma ve havalanma fonksiyonu gören kanallari açilir ya da genisletilir.

• Endoskopik sinüs operasyonlarinda ciddi komplikasyonlarla karsilasilabilir.

o Sinüs ameliyatlari anatomik olarak oldukça karmasik ve ayni zamanda beyin, gözler, görme sinirleri, büyük damarlar gibi kritik komsuluklari olan bir bölgede yapildigindan bu ameliyatlar sirasinda ciddi komplikasyonlar olusabilmektedir. Komplikasyonlarin önlenmesinde en önemli unsur ameliyati yapan cerrahin bu konudaki bilgi ve tecrübesi olmakla beraber teknolojik imkanlar da ameliyat basarisini etkilemektedir. Özellikle ameliyati zorlastiran basarisizlik yada komplikasyon ihtimali artiran durumlarda bilgisayar destekli cerrahi teknolojisi (cerrahi navigasyon) son derece kritik faydalar saglamaktadir. Bu teknoloji ile cerrahi aletin sinüsler içindeki yeri cihaz ekranindan milimetrik olarak takip edilmekte böylece ameliyatin basari sansi önemli ölçüde artarken komplikasyon riskleri neredeyse tamamen ortadan kalkmaktadir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:25.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51