KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Migren Mükemmelliyetçi Insanlari Hedef Aliyor! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=11285)

eg24 01 Nisan 2015 13:17

Migren Mükemmelliyetçi Insanlari Hedef Aliyor!
 
Hemen hemen herkes hayatinin bir döneminde de olsa bas agrisi sikayeti yasiyor. Ancak bazilari için bas agrisi, sikligi nedeniyle hayati kabusa çevirebilen bir sorun haline geliyor. Öyle ki gerek acil servislere, gerekse polikliniklere basvuran hastalarin arasinda en sik rastlanan yakinma, bas agrisi. Acibadem Atasehir Cerrahi Tip Merkezi’nden Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Erhan Ogul, en sik görülen tiplerinden biri olan migrenin altinda genetik etkenlerin yani sira titizlik, mükemmeliyetçilik ve alinganlik yattigina dikkat çekiyor!

BAS AGRISI DINLENINCE GEÇER MI?

Tiplerine göre degisiklik göstermekle birlikte toplumun yüzde 90’i bas agrisi sorunu yasiyor. Toplum sagligi açisindan bakildiginda bas agrisi, günlük is gücünü ve yasam kalitesini bozuyor. Ancak bunun yani sira yasami tehdit eden beyin tümörü, beyin kanamasi, menenjit ve beyin-damar sorunlari gibi çok önemli hastaliklarin da belirtisi olabiliyor. Bu nedenle bas agrisi yakinmasi olan kisilerin mutlaka çok iyi degerlendirilmeleri ve gerekli tetkiklerin uzman bir hekim tarafindan yapilmasi gerekiyor. En sik görülen bas agrisi tiplerinin basinda ise migren geliyor. Genellikle bas agrisi tek tarafli, siddetli ve zonklayici özellikte oluyor. Çogu zaman bu agriya bulanti ve kusma eslik ediyor. Kriz seklinde gelen bu agri tipinde hastalar isik ve sesten rahatsiz oluyor. Kriz öncesinde ise görme bozukluklari yasanabiliyor.

MIGREN ÖZEL HAYATI DA IS YASAMINI DA TEHDIT EDIYOR

Migren, kisinin is, aile iliskileri ve çalisma performansini bozuyor. Bu nedenle de sadece saglik degil, sosyo-ekonomik bir sorun olarak da ortaya çikiyor. Yapilan arastirmalar gösteriyor ki ABD’de migrene bagli is gücü kaybi yilda 13 milyar, ülkemizde ise 200 milyon dolar civarinda. Migrenin kadinlarda görülme sikligi yüzde 15-20, erkeklerde yüzde 10, çocuklarda 7 yas öncesinde yüzde 2,5, 7 yas ile ergenlik arasinda ise yüzde 5 dolayinda seyrediyor. Yasin ilerlemesi ile birlikte migren krizlerinde de azalma oluyor.

MÜKEMMELIYETÇI VE TITIZ KISILER RISK ALTINDA

Migren, özellikle hassas, alingan, dis olaylardan fazla etkilenen, yaptigi isi en iyi sekilde yapmak isteyen, mükemmeliyetçi kisilerde daha çok görülüyor. Ayrica stres, açlik, kirli hava, lodos, uykusuzluk gibi sebepler de migreni tetikleyebiliyor.

TEDAVISI MÜMKÜN

Migren, uzun yillar tedavisi mümkün olmayan bir hastalik olarak tanimlaniyordu. Ancak son yillarda migren tedavisinde yeni gelismeler yasandi. Bunlar migren krizi esnasinda yapilan atak tedavisi ile migren krizinden korunma tedavisi olarak 2’ye ayriliyor. Siddetli bas agrisi, bulanti ve kusma yakinmalari ile gelen bir hastada ilk yapilacak sey, agriyi durdurmak oluyor. Agri kesiciler bu konuda fazla etki gösteremiyor. Son yillarda triptanlar basligi altinda kullanima sunulan ilaçlar ise migren bas agrilarini dindirmekte oldukça yararli oluyor. Özellikle bas agrisi siddetlenmeden alindigi takdirde 20-30 dakikada agriyi dindiriyor. Migren krizlerinden korunmada ise kan sulandirici ilaçlar, beta bloker ve antidepresif ilaçlar migren krizlerinin sikligini ve siddetini ciddi ölçüde azaltiyor. Tabi ki tüm bu ilaçlarin uzman bir hekim tarafindan önerilmesi gerekiyor. Ayrica bu hastalarda davranis terapileri de yararli olabiliyor.

GERILIM TIPI AGRILAR HAFTALARCA SÜREBILIYOR

Migrenin yani sira gerilim tipi bas agrilari da son yillarda siklikla görülüyor. Bu tip agrilarin en büyük sebebi ise stres. Agri genellikle tüm basi sariyor. Bazen agriya bulanti da eslik edebiliyor. Ancak kusma meydana gelmiyor. Gerilim tipi agrilar haftalarca sürebiliyor. Bu agri tipinde isik ve gürültüden rahatsiz olma ve irsiyet faktörü bulunmuyor. Antidepressif ilaçlar, bazen de kas gevseticiler yararli oluyor. Inatçi vakalarda ise bio-feedback ve gevseme tedavilerinden de yararlanilabiliyor.

OFIS ÇALISANLARININ BITMEZ ÇILESI BAS AGRISI

Son yillarda bilgisayar basinda uzun süre çalisanlarda, boyun düzlesmesi, kireçlenmesi ya da boyun kaslarinin kasilmasina bagli bas agrilari da görülüyor. Burada ise özellikle boyun kaslarini güçlendirici gün içi egzersiz programlari ve kas gevsetici ilaçlar yararli olabiliyor.

Uluslararasi Bas Agrisi Dernegi’nin siniflamasinda bas agrilari 14 ana ve onlarca alt baslik altinda toplaniyor. Sebeplerine göre ise bas agrilari 2 grupta toplaniyor.

1) Primer Bas Agrilari : (gösterilebilen yapisal bir bozukluk saptanamayan)
-Migren (yüzde 16)
-Gerilim Tipi Bas agrilari (yüzde 30-80)
-Küme Bas agrisi (yüzde0.1-0.4)
2) Sekonder Bas Agrilari:
-Açlik bas agrisi (yüzde19), Sinüzit (yüzde 15)
-Kafa Travmasi sonrasi bas agrisi (yüzde 4)
-Beyin Damar Hastaliklari bas agrisi (yüzde1)

MIGRENLI HASTALARA YASAM ÖNERILERI
-Çikolata'dan uzak durun,
-Lodoslu havalarda zorunlu olmadikça sokaga çikmayin,
-Stresten mümkün oldugu kadar kaçinin,
-Düzenli yemek yiyin.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51