KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Her hamilelik bir dis kaybettirir yalani ! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=11419)

eg24 03 Nisan 2015 18:41

Her hamilelik bir dis kaybettirir yalani !
 
Agiz ve dis sagligi her dönem oldugu gibi hamilelik döneminde de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Kadinlarin hamilelik döneminde agiz ve dis yapisi biraz daha hassaslasir.

Bu dönemde gerekli önlemler alindiginda dis sagliginda herhangi bir sorun olusmayacaktir. Fakat günümüzde dis sagligina önem yeteri kadar verilmedigi için hamilelik döneminde bazi kulaktan dolma bilgilerle dis bakimi yapilmaktadir. Agiz saglina özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönemde yani hamilelikte basvurulan yanlis yöntemler sebebiyle bazen saglikli disler bile kaybedilmektedir.

‘Her hamilelik bir dis kaybettirir’ düsüncesi yüzünden çürük dise razi gelmek, hamileyken dis tasi temizligi yaptirmamak, agri yapsa bile çürük disi tedavi ettirmemek, gebelikte agiz gargarasi yapmamak, hamilelik döneminde agiz ve dis bakiminda yaygin olarak yapilan hatalarin basinda gelmektedir. Dis Hekimi Çagdas Kislaoglu hamile olan veya hamile kalmak isteyen bayanlara agiz ve dis sagligi konusunda bilgiler verdi.

Hamilelik gingivitisi nedir?

“Gebelik döneminde dis etlerinde sislik ve kizariklar olabilir. Bu dönemde dis etleri oldukça hassas oldugu için dis etinde kanamalar olusur. Hamile kadinlarda siklikla gözlenen bu durum östrojen ve progesteron hormon salgilarinin artmasindan kaynaklanir. Genelde hamileligin ilk 3 aylik döneminde baslayarak hamileligin son 3 aylik dönemine kadar devam edebilir. Gerekli olan günlük dis bakimi yapilmadigi taktirde dis etinde olusan iltihap artis gösterebilir. Eger hamile olmadan önce dislerde bir iltihaplanma var ise gebelik döneminde periodontitise ilerleyebilir. Hamile kadinlarda “hamilelik tümörü” gelistirme riski de vardir. Bunlar diseti büyümelerinin tahrisi sonucu olusan iltihabi lezyonlardir. Eger hastanin çigneme, firçalama ve diger agiz bakimi islemlerini engelliyorsa dis hekimi tarafindan alinmalidir.”

Hamilelik Döneminde dental tedaviler ne zaman uygulanmalidir?

“Hamileligin ilk üç ayinda bebegin organ gelisimi gerçeklestiginden dolayi dental tedavilerden kaçinilmalidir. Fakat dis agrisi oldukça siddetli ve dental tedavi uygulanmadiginda daha çok problem yasanacaksa dis hekimi, hastanin kadin dogum uzmani ile görüserek tedaviyi hastaya zarar vermeyecek sekilde uygulayabilir.

Hamileligin 4 ve 6 aylik dönemlerinde dis tedavilerinin uygulanmasi en dogru zamandir. Bu dönemde kanal tedavisi, dis çekimi dolgu gibi ertelenmesi mümkün olmayan islemler rahatlikla uygulanabilir.


Hamileligin son üçüncü ayinda erken dogum riski yasanabileceginden acil olmayan dental tedaviler disinda herhangi bir islemin uygulamamasi daha iyi olacaktir.”

Hamilelik döneminde anestezi uygulamasi, röntgen çekimi ve antibiyotik kullanimi zarar verir mi?

“Gebelik döneminde sinirli uyusturma kullaniminda üretici firmanin uyarilari dikkate alinmalidir. Eger herhangi bir zarar tespit edilmemisse uygulanmasinda bir sakinca yoktur. Ayni sekilde agri kesici gibi ilaçlarda üretici firmanin uyarilari dogrultusunda uygulanmalidir. Antibiyotik olarak Tetrasiklin gurubu antibiyotikler alinmamalidir. Tetrasiklin gebelik sirasinda alinirsa bebegin dislerinde “tetrasiklin renklenmeleri” dedigimiz renklenmeler olusur. Röntegen çekimi acil degilse uygulanmamalidir. Eger ki acil olan bir dis tedavi uygulamasi ise anne adayina önlük giydirilmeli ve hizli film kullanilmalidir. Ayni zamanda düsük doz uygulamasi yapilmalidir.”

Hamilelik döneminde agiz bakimi nasil yapilmalidir?

“Hamilelik döneminde de günlük agiz bakimi aksatilmamalidir. Günde iki kez disler firçalanmali ve fluorid içeren bir dis macunu ile firçalamak, dis aralarinin dis ipi ile temizlenmesi yeterli olacaktir. Ayni zamanda ilik tuzlu su ile gargara yapilarak dis etleri rahatlatilabilir. Hamillik döneminde kusma siklikla karsilasilan bir durumdur fakat kusmadan sonra disler firçalanmamalidir. Agiz bol su ile çalkalanmalidir.

Çünkü kusma sonucu olusan mide asidi, firçalama etkisi ile beraber dislerde asinmalar olusturabilir. Ancak bir saat sonra disler firçalanabilir.”

Hamilelik döneminde disler daha çabuk çürür mü?

“Hamilelik döneminde “annenin dislerinden kalsiyum çekildigi ve bu nedenle her bebegin anneye bir dis kaybettirecegi” inanci kesinlikle dogru degildir. Bu kulaktan duyma bir bilgidir. Hamilelik döneminde agiz yapisi daha hassaslasir ve çürük olusumuna daha rahat zemin hazirlayabilir. Fakat dis çürüklerinin asil nedeni anne aydinin sekerli ve tatli yiyecekleri hamilelik döneminde daha çok tüketmesi ve yeme isleminden sonra dis firçalama islemini genellikle ihmal etmesidir. Hamilelik döneminde hormonal degisiklikten dolayi daha çok dis bakimina özen gösterilmeli ayni zamanda kusma isleminden sonra agiz bakimina daha çok dikkat edilmelidir. Uyarilarin dikkate alinmamasi durumunda dis çürümelerinin olusmasi ve dis kayiplarinin görülmesi olagandir.”

Hamilelik döneminde dis sagligi açisindan hangi besinler tüketilmelidir?

“Anne ve bebegin dis sagligi açisindan fosfor ve kalsiyum yönünden zengin meyve, sebze, tahil, süt ve süt ürünleri ile et, balik ve yumurta gibi ürünler dengeli olarak alinmalidir. Seker ve tatli ürünler mümkün oldugu kadar alinmamali, kurutulmus meyve ve karamel gibi yapiskan besinlerden kaçinilmalidir.”


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:34.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51