KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Dalak Ağrısı Belirtileri Ve Nedenleri (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=1449)

eg24 09 Şubat 2015 01:42

Dalak Ağrısı Belirtileri Ve Nedenleri
 
Vücudu pek çok hastalıklara karşı koruma görevi bulunan dalak, küçük, pembe renkli yumruk büyüklüğünde bir organımızdır. Bu orga mide sol alt bölümünde konumlanmıştır. Dalak özellikle de vücudun sıvı dengesinin korunmasında büyük role sahiptir. Eğer dalak ağrısı yaşadığınızı düşünüyorsanız, belirtileri nelerdir bir göz atın ve yaşadığınız ağrının dalak ağrısı olduğuna kesinlik kazandırın. Peki, dalak ağrısının nedenleri, sebepleri nelerdir?

Dalak genelde yarım kilogram ağırlığındadır. Bir bağışıklık sistemi organı olan dalak, vücudu hastalıklara karşı koruma görevi de üstlenir. Ayrıca vücudun sıvı dengesinin korunmasında etkilidir. Eski ve hasar görmüş hücrelerin tamir edilmesinde rol alır.

1. Enfeksiyonlar

Dalak ağrısının en yaygın nedeni bakteriyel, viral veya parazitik olabilen enfeksiyonlardır. Dalak ağrısına ve büyümesine neden olan enfeksiyonlar şunlardır:

-Mononükleozis

Kandaki mononükleer monosit seviyesinin anormal bir şekilde yükselmesine neden olan yüksek ateşle birlikte lenf bezlerinin şişmesine yol açan viral bir enfeksiyondur.

-Taksoplazmoz

Kediler yoluyla taşınan Taksoplazma gondiilerin neden olduğu parazitik bir enfeksiyondur.

-Frengi

Cinsel ilişki sırasında Treponema pallidum adlı bir bakteriyle bulaşan bir hastalıktır.

2. Splenomegali

Splenomegali dalak büyümesidir. Bu dalak büyümesinin nadir bir nedenidir. Çünkü dalak elastik bir kapsülle kaplı olması sayesinde normal büyüklüğünden çok daha büyük boyutlarda yırtılmadan ve patlamadan esneyebilir.

Splenomegalinin neden olduğu ağrılar orta ya da daha şiddetli boyutlarda olabilir. Dalak büyümesi aşağıdaki hastalıklar ortaya çıkabilir:

Endokardit
Lösemi
Siroz
Hodgkin hastalığı
Niemann-Pick hastalığı
Portal hipertansiyon
Amiloidoz
Kistik fibroz
Felty sendromu
Romatoit artrit
Sklerozan kolanjit
3. Dalak İnfarktı

Dalak infarktı dalağın belirli bölümündeki bir dokunun ölümüdür. Buna dalak atardamarındaki hasar yol açar. Böylece kan akışı bloke olur ve oksijen eksikliğinden dolayı bölgesel anemi ya da doku hasarı ortaya çıkar.

Embolus dalakta kan akışının arızalanmasına iyi bir örnektir. Genellikle bu durumun belirtileri görünmez. Orta şiddetten daha şiddetli durumlara kadar aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir:

Üşütme
Yüksek ateş
Bulantı
Kusma
Kırgınlık
Göğüs ağrısı
Sol omuz ağrısı
4. Dalak Yırtılması

Dalak yırtılması dalak kapsülünün tahribatına da neden olabilen acil bir durumdur. Dalak yırtıldığında kan abdominal boşluktan fışkırır ve yoğun bir iç kanama ortaya çıkar. Bu ayrıca şiddetli karın ağrılarına da neden olur. Dalak yırtılması bir travma ya da karın bölgesindeki bir darbe sonucu oluşur. En yaygın nedenler şunlardır:

Trafik kazaları
Bisiklet kazaları
Futbol gibi sporlar sonucu ortaya çıkan sakatlıklar
Şiddet ve işkence
Ayrıca sıtma, mononükleozis ve hemolitik anemi sonucu da dalak yırtılması ortaya çıkabilir. Bu koşullarda dalak kapsülü incelir ve travma ve sakatlıklar esnasında hasarlara daha kırılgan hale gelir. Kolonsokopinin de dalak yırtılmasına neden olabildiği ortaya çıkmıştır. Dalak yırtılmasının belirtileri şunlardır:

Şiddetli karın ağrısı
Bulanık görme
Denge kaybı ve bayılma hissi
Şaşkınlık
Şuursuzluk
Bulantı
Solgunluk
Kaygı ve tedirginlik
Dalak yırtılması bir takım fiziksel testler sonucu teşhis edilir. Karın bölgesi bölgeye dolan kan nedeniyle sert ve şişkin hale gelir. Yoğun kan kaybından dolayı kan basıncı düşer ve kalp atışları hızlanır. Düşük kan basıncı hastaya acil tıbbi müdahale gerektirir. Görüntüleme teknikleri de uygulamaya koyulur. En yaygın teknik ise görüntülü bilgisayar tomografisi taramasıdır fakat bu şiddetli dalak yırtılması vakalarında ve kontrast maddelere alerjisi olan insanlarda kullanılmaz. Bu nedenle aşağıda verilen diğer görüntüleme testleri kullanılır:

Manyetik rezonans görüntüleme (emar)
Tanısal periton lavajı
Abdominal sonografik teknik


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51