KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Kilo almadan sigarayı bırakmanın yolları (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=679)

meltem 07 Şubat 2015 21:17

Kilo almadan sigarayı bırakmanın yolları
 
http://www.kadinvekadin.net/resimler..._yollari_1.jpg




İşin sırrı, eski alışkanlıklardan bir an önce kurtulmakta. İlk olarak, yemek yeme alışkanlığının değişmesi, gerekiyor. Amerikan Kalp Vakfı'nın yayınında, sigarayı bıraktıktan sonra kilo almanın nedenleri ve çözüm önerileri şöyle:
SORUN:
Sigara içenler, çoğu zaman zevk alacakları yeni bir sigara yakabilmek için hızla yemek yer ve hemen arkasından keyif sigaralarını tüttürürler. Sigarayı bıraktıklarında da hızlı yemek yeme alışkanlıklarını sürdürürler. Ana yemeklerini herkesten önce bitirip, ikinci tabağa ya da tatlıya saldırırlar.
ÖNERİ:
Yemeği porsiyonlara ayırarak yemeğe başlayın. Tencerede kalan yemeği, gözünüzün erişemeyeceği kadar uzağa koyun. Yemek yeme hızınızı azaltacak yöntemler bulun. Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkıp, masadan uzakta bir şeyler için. Yüksek kalorili tatlı yerine düşük kalorili meyve yemeyi tercih edin. Yemeğinizi bitirir bitirmez dişlerinizi fırçalayın ve yemek faslına son verin.
SORUN:
Sigarayı bıraktıktan sonra tiryakiler sigaranın yerini tutacak yeni bir şeyler arar.
ÖNERİ:
Her zaman yanınızda şekersiz ciklet veya yapay tatlandırıcı, kullanılmış nane şekeri bulundurun. Bunlar, sigara krizine girdiğinizde yardımınıza koşacaktır. Ellerinizin de oyalanması gerekiyor. Bu nedenle, yiyecekle ilgisi olmayan, ama sizi meşgul edecek oyuncaklar bulmaya çalışın. Evde çaba harcayarak hazırlayacağınız, kalorisi düşük yiyeceklerle meşgul olun. Örneğin, kabuklarının soyulması gereken meyvelerle kendinize kocaman bir tabak meyve salatası hazırlayabilirsiniz..
SORUN:
Sigarayı bırakanlar, dinlenirken çoğu zaman kuruyemiş türü yiyeceklere yönelir.
ÖNERİ:
Kuruyemiş türü yiyecekler birer yağ deposudur ve cilt problemlerine yol açarlar. Bunun yerine, el becerilerinizi geliştirecek işler yaratabilirsiniz. Sigara yerine düşük kalorili yiyecekleri tercih edin ve çevrenizde yüksek kalorili besin bulundurmayın. Yemek yeme ihtiyacını başka bir faaliyetle değiştirmeye çalışın. Örneğin, yemek saatinde alışverişe çıkın.
SORUN:
Kahve molaları, arkadaş toplantıları sigaranın yoğun kullanıldığı yerlerdir. Buralarda sigarayla başetmek zordur. Bu durumda, sigara içmemek için aşırı yemek yenilir.
ÖNERİ:
Sizi kışkırtacak bu gibi ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın. Kahve molası yerine gazete veya dergi okuyun. Kısa yürüyüşler yapın. Bu, hem sizi bu tür ortamlardan uzak tutar, hem de formda kalmanızı sağlar. Sigarayla birlikte almaktan hoşlandığınız içeceklerden kaçının. Çay, kahve ve kolaya bir sınırlama getirin. Alkol alırken bir kadehten fazlasını almamaya dikkat edin.
Kadınlar Sigarayı Erkeklere Göre Daha Zor Bırakıyor!
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmaya göre, kadınlar sigarayı bırakmakta erkeklere oranla daha fazla zorlanıyor. Yapılan araştırmalar, kadınların daha çok sigara krizine girdikleri dönemlerde sigarayı bırakmada zorlandığını gösteriyor.
Ayrıca kadınlar sigarayı bırakmak istediklerinde, erkeklerden daha fazla problemle karşılaşıyor. Bu problemlerin başında kilo alma geliyor. Dr. Kenneth A. Perkins'e göre, sigarayı bırakan kandınlar eşlerinden yeterince destek görmüyor. Ayrıca kadınların depresyona daha yatkın olmaları, sigarayı bırakmalarını güçleştiriyor.
Kadınlar nikotine karşı daha duyarsız oluyor, ancak yaşadıkları yoğun sigara krizinden dolayı sigaraya yenik düşüyorlar. Dr. Kenneth A. Perkins'e göre, kadınların sigaraya karşı neden bu kadar hassas oldukları bilinmiyor. Kadınların sigarayı en çok arzuladıkları dönemler şöyle:
1- Kahve içerken
2- Gerginlik anında
3- Sevdiği bir TV dizisini seyrederken
4- İyi bir arkadaşla telefonda konuşurken


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:18.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51