KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Evde Beslenen Evcil Hayvanlar Alerjiye Neden Olabilir… (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8833)

eg24 06 Mart 2015 14:24

Evde Beslenen Evcil Hayvanlar Alerjiye Neden Olabilir…
 
Küçük dostlarimiza dikkat

Evlerde beslenen kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarin alerjiye neden olabilecegi belirtildi. Çocuk Sagligi Hastaliklari ve Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak, evcil hayvanlarin alerji gelistirmesinin önemli bir sorun oldugunu söyledi.

Alerji yapan maddeden uzak durmanin tedavinin esasini olusturduguna dikkat çeken Prof. Dr. Tabak, “Evinizde beslediginiz hayvani mümkün oldugunca sik yikayarak üzerindeki alerjik maddeyi uzaklastirabilirsiniz” dedi.

Son derece sevimli olan ve zamanla ailenin bir parçasi haline gelen evcil hayvanlarin önlem alinmazsa alerjiye neden olabilecegi belirtildi. Özellikle çocuklarin alerjik reaksiyon göstermesi durumunda evcil hayvanin evden uzaklastirilmasi gerektigini söyleyen Çocuk Sagligi Hastaliklari ve Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak, “Alerjik hastaliklarin en çok çocuklarda görülmesi gerçegi göz önüne alindiginda sorunun büyüklügü daha iyi anlasilir” dedi.

Ülkemizde besleme orani yüzde 6 oldugu bildirilen evcil hayvanlarin yüzde 62’sinin köpek, yüzde 37’sinin de kedi oldugunu açiklayan Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik reaksiyonun genellikle hayvanin salya ve idrar gibi atiklarina karsi gelistigini söyledi. Prof. Dr. Yonca Tabak, "Hayvan tüyü bu maddeler için sadece bir tasiyici rol üstlenir. Bu durumun hayvanin tüyünün uzunlugu ile ilgisi yoktur. Özellikle kedi alerjeni çok kalici ve bulasici bir maddedir. Bu alerjen hayvanla ayni evi paylasan insanlarin kiyafetleri ile ortak yasanan okul, isyeri gibi birçok alana tasinabilmektedir. Evcil hayvan beslenmedigi halde birçok evde kedi alerjeni oldugu gözlenmektedir. Dolayisiyla evinde kedi besleyen bir sinif arkadasi olan bir çocukta da alerji belirtileri görülebilmektedir” dedi.

Alerjik maddenin evcil hayvanin mümkün oldugunca sik yikanarak uzaklastirilabilecegini vurgulayan Prof. Dr. Yonca Tabak, “Hepa filtreli elektrik süpürgeleri ile sik yapilan ev temizligi de etkili bir yöntemdir. Halilari kaldirmak, yastik yorgan için özel alerjen geçirmeyen kiliflar kullanmak ve ev hayvanlarinin yatak odalarina girmesini engellemek de alinmasi gereken önlemler arasinda sayilabilir" diye konustu.

Çocuk Sagligi Hastaliklari ve Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak, hayvan alerjenlerinin küçük ve havada uzun süre asili kalabilen maddeler oldugunu ve bu nedenle hava temizleyici aletlerle bunlarin büyük oranda uzaklastiracagini belirtti.

Hamilelik sirasinda annede evcil hayvan alerjisi yoksa hayvanin evde bulunmasinda bir sakinca olmadigini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Son yapilan çalismalarda evcil hayvanin bebek dogduktan sonra evde kalmasinin bir zarari olmadigini ortaya koydu. Ancak zaman içinde bebekte hayvana karsi alerji olusursa hayvanin evden uzaklastirilmasi gerekebilir” dedi.

Prof. Dr. Yonca Tabak, “Çok kalici olabilen kedi alerjeni kedi evden uzaklastirilsa bile 20 hafta halida var olmaya devam etmektedir. Koltuklarda ise 5 yil kalmaktadir. Bu nedenle alerjenden tam korunmak pek mümkün olamayabilir. Böyle durumlarda asi tedavisine basvurmak gerekir. Asi tedavisi dilalti damla yöntemiyle yapildiginda 3-5 yillik bir sürede vücut hayvan alerjenine yanit vermez duruma gelmektedir” diye konustu.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51