KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Uyku apnesi ani kalp durmasina neden olabilir (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8837)

eg24 06 Mart 2015 14:25

Uyku apnesi ani kalp durmasina neden olabilir
 
Kalitesiz uykunun gündelik hayata darbe vurdugunu söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Gülten Özdemir, “Uyku apnesi, sosyal hayata, kariyere, obeziteye, unutkanliga ve hatta depresyona neden olabiliyor. Uyku apnesinin en önemli belirtisi olan horlama sorununuz varsa mutlaka bir doktora basvurulmali” dedi

Her 100 kisiden 40’inin horlama sorunu yasadigini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Gülten Özdemir, horlamasi olan kisilerin yüzde 5’inde uyku apnesi görüldügünü söyledi. Uyku apnesinin en önemli belirtisinin horlama oldugunu sözlerine ekleyen Uzman Dr. Özdemir su bilgileri verdi: “Horlama; uyurken nefes alma sirasinda daralan hava yollarindan geçen havanin yutak çevresindeki yumusak dokuya çarparak, dokularin titresmesiyle olusan sestir. Üst solunum yolunda yutak ve dil arkasinda daralmayla orantili olarak horlama da artar. Horlama, toplumda her 100 kisiden 40’inda görülebilecek kadar sikliktadir. Yasin ilerlemesi ve kilo artisi horlama riskini artirmaktadir. Kadinlarda kilo alma kalça bölgesi, erkeklerde ise boyun ve karin çevresinde yogunlasir. Böylece erkek tipi kilo almada; yatar durumdayken gögüs için basinci daha da artar, yutak çevresinde daralmada erkeklerin kadinlara göre daha yüksek oranda horlamasina neden olmaktadir. Menopoz döneminde ise kadinlarin hormonal denge degisikligiyle birlikte, artik erkek tipi kas yapilari geliserek horlama oranlari erkeklerdeki siklikta olmaktadir.”

HANGI TIPTE HORLUYORSUNUZ

orlamanin farkli tipleri oldugunu belirten Uzman Dr. Özdemir, öncelikle kisinin nasil bir horlama sorunu yasadiginin iyi tespit edilmesi gerektiginin altini çizdi. Özdemir sözlerini söyle sürdürdü: “Basit horlama; daha çok sirt üstü pozisyonda ortaya çikan ve kisinin yorulmasiyla artan siddette kesintisiz çikardigi gürültü sesidir. Basit horlama, hastadan çok yarattigi gürültü nedeniyle esin uykusuna zarar verir. Ama bazen de horlama üst solunum yolu direnç sendromu denen; düzensiz, solunum güçlüklerinin eslik ettigi fakat 5-10 saniyeyi asmayan solunum durmalariyla birlikte olabilir. Sik uyanikliklara neden olur, uyku kalitesi bozulur. Uyku apne sendromuna eslik eden üçüncü tip horlama seklinde ise horlama; en az 10 saniye süren nefes durmalariyla kesintiye ugrayan, bogulur tarzda siddetli çikarilan sesten olusur. Yani Obstrüktif (Tikayici) Uyku Apne Sendromu (OSAS) dedigimiz horlamanin, solunum durmalariyla birlikte oldugu hastalik seklidir.”

UYKU APNESI ANI KALP DURMASINA NEDEN OLABILIR

Uyku apnesinin uykuda 10 saniyeyi asan nefes durmasi olarak tanimlanabilecegini söyleyen Uzman Dr. Özdemir, “Uykuda solunum durmalari, gecede yüzlerce kere tekrarlayabilir. Her solunum durmasiyla kisi kisa süreli sik uyanikliklar yasar, kisi ancak uyanarak solunum durmasini giderebilir. Bu uyanikliklari hasta gece uykusunda fark etmez, bu sik uyanikliklar yüzünden sürekli ve dinlendirici bir uyku olamaz. Hasta farkinda olmadan kalitesiz, yüzeysel bir uyku uyur. Uykuda nefesin durmasiyla, kalp ve beyin için hayati önemi olan oksijen düzeyi kanda düser, karbondioksit düzeyi artar. Kalp atimlari da düzensizlesir, ileri yaslarda ani kalp durmalariyla uykuda ani ölümlere neden olabilir. Hasta gece boyunca boyun çevresinden terler” seklinde konustu.

CINSEL ISTEKSIZLIK NEDENI

Uyku apnesi hastalarinin kaliteli uyuyamadiklari için sabah yorgun uyandiklarini ve kendilerini uykusuz hissettiklerinin altini çizen Uzman Dr. Özdemir, “Uyku apnesi, asiri yorgunluk miskinlige, hareketsizlige neden olur. Bu hareketsizlik giderek kisinin kilo alisinda artisa neden olur. Sonuçta kilo; uyku apnesi hastaligini siddetlendireceginden bir kisir döngüye girilmis olur. Uykusuzluk sinirlilige, gerginlige, is verimliliginde düsmeye neden olur. Trafikte kirmizi isikta beklerken uykuya dalarlar, uzun yolda sik trafik kazalarina sebebiyet verdikleri ortaya çikmistir. Cinsel fonksiyonlarda azalma ve cinsel isteksizlik görülür. Konsantrasyon güçlüklerine ve belirgin dikkat ve hafiza problemleri ile unutkanliga yol açar. Ayrica hastalarin yüzde 30’unda depresyon oldugu arastirmalarla saptanmistir” diye konustu.

SÜREKLI VE SIDDETLI HORLAMAYA DIKKAT!

Horlama; eslerin ve çevresindeki yakinlarinin uykusunu bozdugu için, hastalar daha çok yakinlari tarafindan uyku merkezlerine müracaat etmeye zorlanirlar. Horlamanin

kalp krizi, beyin damar hastaligi gibi ciddi sonuçlar dogurabilen uyku apnesinin en önemli belirtisi oldugunun altini çizen Uzman Dr. Özdemir, “Sürekli ve siddetli horlamasi, uykuda solunum durmasi oluyorsa, uykudan yorgun ve bas agrisiyla uyaniyorsa, gündüz kendilerini hep yorgun ve uykulu hissediyorsa mutlaka uyku hastaliklariyla ilgilenen uzman hekime ulasilmali” dedi.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:52.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51