KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Kalp ritminiz hayatinizin ritmini bozmasin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8847)

eg24 06 Mart 2015 14:27

Kalp ritminiz hayatinizin ritmini bozmasin
 
Kalp ritmi bozuklugu yani aritmi her yasta görülebilen bir rahatsizliktir. Kalp hastaliklari ile baglantili olabilecegi gibi, herhangi bir saglik problemi yasamayan kisilerde de görülebilmektedir. Ciddi kalp rahatsizliklarina neden olabilecek aritmiye erken dönemde müdahale etmek hayat kurtaricidir. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Erol Sagatli, aritmi ve tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Kalp eriskin bir kiside dakikada 60- 100 defa atar

Kalp hizi, kalbin dakikadaki atim sayisidir. Bu hizin 60′in altina düsmesi “bradikardi” 100′ün üzerine çikmasi ise “tasikardi” olarak tanimlanir. Aritmideki nabzin kendi içinde bir düzeni olabilecegi gibi tamamen düzensiz de olabilir.

Kalp normal elektriksel aktivitesini kendisi üretir ve isbölümüne uygun olarak kalp dokusu içinde yayilmasina saglar. Elektriksel aktivitenin üretilmesi ve yayilmasi kalp kasinin kapaklarin ve kan akiminin düzenli bir sekilde bir bütün olarak çalismasi için gereklidir. Kalbin atimlarinin düzenliliginin bozulmasina aritmi denir. Aritmiler kalbin uyarilmasi ya da uyarilarin ileti sisteminde meydana gelen bozukluklar sonucu ortaya çikar.

Saglikli kalbe de dikkat!

Aritmi, kalp kasi hastaliklari, kanlanma bozuklugu, kalp kapak hastaliklari, kalbi saran zar (perikard) hastaliklari, arteryel veya pulmoner hipertansiyon gibi nedenler, dogustan kalp hastaliklari, ilaçlar, elektrolit dengesizlikleri, oksijen azligi, psikolojik faktörler, nörolojik olaylar ve hastaliklar, tiroid bezinin fazla çalismasi, alkol ve kahve gibi içeceklere bagli ortaya çikabildigi gibi, normal ve saglikli kalplerde de görülebilir.

Nefes darligi, bas dönmesi ve güçsüzlük hissi olabilir

Aritmiler herhangi bir sikayete neden olmadan seyredebilir, bazen de degisen derecelerde sikayetler olabilmektedir. Bu sikayetler; kus kanat çirpiyormus gibi ya da kalbin durup devam ediyormus gibi tanimlanabilir. Gögüste veya boyunda vuruntu hissi, bas dönmesi, nefes darligi, güçsüzlük veya yorgunluk hissi, gögüste rahatsizlik duyulmaktadir. Aritmiler bazen de sok, bayilma, sara nöbetleri, geçici görme-konusma bozukluklari, arteryel emboli (pihti) ve inme, kalp yetmezligi ve gögüs agrisi ataklari gibi çok önemli tablolara neden olabilmektedirler.

Aritmilerin tanisinda hastanin öyküsü oldukça önemlidir

Aritminin ve aritmiye sebep olabilecek durumlarin belgelenmesi tedavinin belirlenmesi için çok önemlidir. Öncelikle hastaliktan süpheleniyorsa kardiyoloji uzmanina basvurmak gerekir. Hastanin sikayetleri ve yapilacak fizik muayene sonrasinda bazi tetkikler istenir. Elektrokardiyografi (EKG) bunlarin basinda gelir. Bunun disinda 24 saat boyunca kalp ritmini ölçen holter cihaziyla gerekli inceleme yapilir. Daha uzun sürmesi istenen kalp ritim kayitlari için event recorder cihazi kullanilir. Ayrica yapilacak kan testleri ile kandaki mineraller, tiroid hormonlari, kan sayimlari incelenir. Gerekirse hastanin efor durumu incelenir ve efor testleri yapilir.

Ilaç tedavisinin dozu önemlidir

Tedavi sirasinda verilen ilaçlar dikkatli seçilmelidir. Aksi takdirde yan etkileri fazla olan bu ilaçlar aritmiyi artirabilir. Dozun tespitinde sürekli doktor kontrolü ve EKG testleri kullanilmalidir. Ilaç tedavisi disinda gerekli görüldügünde kalbi normal ritmine döndürmek için acil durumlarda doktorlar tarafindan gögüs duvarina uygulanan “kardiyoversion” denilen elektirik soku uygulanabilmektedir. Ayrica kalp pili takilmasi, kalp içi defibrilatör, girisimsel yöntemle kasiktan girilerek kalbin elektrik sistemini kontrol edilmesi saglayan elektrofizyolojik çalisma ve ablasyon diger tedavi yöntemleridir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:19.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51